Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:16 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Universitatea Ovidius a finalizat proiectul „Ovidius Cyber Cloud”

ro

09 Jan, 2024 13:04 1079 Marime text

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a implementat, în perioada 29.05.2020-30.12.2023, proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de calcul numeric a Universităţii Ovidius din Constanţa, pentru modelare numerică, simulare şi procesare de structuri masive de date prin realizarea unui Centru de Date de tip Cloud”, acronim „Ovidius Cyber Cloud”, nr. contract 252/29.05.2020, cod MySMIS 124984, Program Operaţional Competitivitate, Axa prioritară – Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice şi dezvoltării afacerilor, tip proiect: Proiect de Tip Cloud şi Infrastructuri Masive de Date.

Proiectul „Ovidius Cyber Cloud” a fost realizat la Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie (INSAE), de către un colectiv interdisciplinar de cadre didactice și cercetători, coordonat de prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, directorul proiectului și director al INSAE, transmit reprezentanții UOC prin intermediul unui comunicat de presă. 

„Prin intermediul acestui proiect în cadrul UOC s-a realizat o infrastructură modernă de centru de date de tip cloud pentru procesarea structurilor masive de date (tip Big Data) și calcule științifice de înaltă performanță. De asemenea, au fost stabilite procedurile de operare și administrare ale centrului de date, atât din punct de vedere tehnic, cât și managerial. Consorțiul de firme care a asigurat livrarea și punerea în funcțiune a centrului de date a realizat instruirea tuturor categoriilor de personal tehnic și administrativ din cadrul universității pentru utilizarea echipamentelor”, precizează prof. univ. dr. ing. Eden Mamut.


Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului „Ovidius Cyber Cloud”, în vederea operaționalizării centrului de date, au fost dezvoltate aplicații pentru domeniul științelor inginerești, aplicații de procesare a datelor de trafic pentru soluții de tip „orașe inteligente” și aplicații în domeniul medicinei.

Testarea funcționalităților disponibile în cadrul centrului de date a fost realizată prin implicarea unei echipe de peste 40 de cercetători și specialiști, atât de la Universitatea Ovidius din Constanța (Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă, Facultatea de Medicină), cât și de la alte universități și agenți economici din Constanța, București și Iași.

În urma realizării „Ovidius Cyber Cloud”, cadrele didactice și studenții implicați în proiecte de cercetare au acces atât la resursele de calcul și procesare de date din cadrul centrului de date al Universității, InnoCity Digital Innovation Hub cât și la resursele ce vor fi disponibile prin integrarea în rețeaua națională - Infrastructura Națională pentru Calcul Științific Avansat (NGI-RO) și, respectiv, rețeaua europeană de calcul în Cloud – EGI, a mai punctat sursa citată. 

Proiectul „Ovidius Cyber Cloud” a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, și a avut o valoare totală de 5.017.979 de lei, din care asistența financiară nerambursabilă a fost de 4.997.979 de lei.



Citește și: 

Știri ConstanțaUniversitatea Ovidius din Constanţa a finalizat proiectul Multiscale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii