Străduinţe pentru valorificarea zonei din jurul Cetăţii Histria S-a lansat proiectul „Pe urmele Argonauţilor - promovarea traseului turistic Constanţa - Istria - Cheile Dobrogei"
Străduinţe pentru valorificarea zonei din jurul Cetăţii Histria: S-a lansat proiectul „Pe urmele ArgonauţilorIeri, la sediul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, autorităţile locale din Istria au lansat proiectul cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin care se speră să se readucă la lumină zona din jurul Cetăţii Istria
La eveniment a fost prezent primarul Ioan Herdean, secretarul comunei, Mihai Ionescu, dar şi Corina Martin, preşedinta Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, care a promis reprezentantului autorităţii locale că va promova puternic acest traseu odată ce lumea va afla şi mai mult de pe urma acestui proiect despre frumuseţile zonei.
Chiar dacă multe locuri nedescoperite ochiului turistului curios nu au ajuns încă să fie promovate la adevărata lor valoare, mai există zone din judeţ pentru care autorităţile locale au depus eforturi considerabile în vederea atragerii de finanţare europeană pentru proiecte care să vizeze promovarea unor obiective. Prin eforturile autorităţii locale din Istria, în 2009, a fost depusă spre finanţare la Ministerul Turismului, actualmente Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Proiectul a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului se ridică la 858.044,04 lei, valoarea eligibilă din FEDR este de 588.175,35 de lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 89.956,23 de lei, iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului, în speţă Primăria Istria, 13.839,42 de lei. Proiectul îşi propune, la finalul celor 24 de luni de implementare, să crească numărul de turişti cu 15% şi competitivitatea ofertei turistice actuale a zonei Istria - Cheile Dobrogei prin conceperea şi promovarea unui traseu tematic.
Panouri de promovare pe traseul turistic până la cetate
Practic, proiectul presupune o promovare care se va baza pe elaborarea unui număr de 2,4 milioane de pliante de trei tipuri, referitoare la Cetatea Histria, la obiectivele religioase şi la atracţiile şi rezervaţiile naturale, 6.000 de broşuri, pe trei categorii, în funcţie de tipurile de turism - cultural, ecumenic şi ecoturism -, dar şi a unui film documentar şi a unui film 3D care să redea traseul turistic, prin reconstituirea Cetăţii Histria. Toate materialele de promovare urmează a fi împărţite şi în plan local şi în plan naţional, în centrele de informare turistică, muzee şi terminale de pasageri. Pentru turiştii din ţară şi nu numai, se va realiza o platformă de accesare online. De asemenea, se vor monta, pe traseul turistic mai sus menţionat, un număr de 22 de panouri de promovare. În cadrul traseului „Pe urmele Argonauţilor" se vor promova următoarele obiective turistice: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării - Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Histria - Sinoe, Refugiul ornitologic Corbu - Nuntaşi - Histria, Cheile Dobrogei, Gura Dobrogei, Masivul Cheia, Situl Arheologic Cetatea Histria, Biserica Îngropată „Sfântul Nicolae", locuirea din Peştera Casian şi Mănăstirea Sfântul Casian.
Numele proiectului a fost inspirat de legenda argonauţilor care l-au însoţit pe Iason în faimoasa expediţie organizată de acesta, la porunca lui Pelias, regele din Iolcus, care-i ceruse să-i aducă Lâna de Aur. Argonauţii au fost în mitologia greacă cei 50 de eroi care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au alcătuit echipajul corabiei Argus.
Se va începe şi reabilitarea drumului Corbu - Istria
Corina Martin, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi şefa Asociaţiei Litoral - Delta Dunării s-a declarat încântată că acest traseu a beneficiat de sursă de finanţare pentru promovarea lui, mai ales că această zonă este foarte frumoasă şi puţin solicitată în ultimii ani din cauza nepromovării. „Foarte puţini primari au câştigat astfel de proiecte, chiar dacă au aplicat mulţi. În ultimii ani, am vândut puţine excursii în zonă, pentru că nu exista un loc unde turiştii să poată servi dejunul. Am înţeles că această problemă va fi rezolvată din această vară, lucru care nu poate decât să ne bucure". Cei care au asistat la lansarea proiectului, printre care şi Gabriel Custurea, actualul director al Muzeului de Arheologie, şi Constantin Chera, fostul director al Muzeului, au adus în discuţie faptul că drumul în zonă lasă de dorit şi descurajează orice turist. La rândul său, primarul Ioan Herdean a declarat că la finele acestei luni se va începe reabilitarea acestui drum, de la Corbu la Istria, un total de aproximativ 20 de kilometri. „Aşa cum argonauţii şi-au găsit drumul, aşa ne dorim şi noi", a mai spus primarul Herdean.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp