Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:12 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Straie de curte otomane”, expuse la Constanţa (galerie foto)

ro

20 May, 2014 00:00 2567 Marime text
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa găzduieşte, până la 1 iunie, expoziţia de ceramică „Straie de curte otomane” a artistei Yildiz Ibram. Sunt expuse 26 din cele 35 de piese ale colecţiei, lucrările fiind o veritabilă pledoarie pentru comunicarea inteculturală, un pod de legătură între culturile turcă şi română.

Originară din Cernavodă, Yildiz Ibram s-a simţit atrasă încă de mică de măreţia veşmintelor purate de domnitorii români şi de sultanii Imperiului Otoman. Încă de la vârsta de cinci ani, artista, care locuieşte astăzi la Istanbul, era fascinată de ţesăturile tradiţionale, încercând, în ciuda vârstei, să desluşească motivele şi simbolurile care împodobeau atât de frumos carpetele sau covoarele tradiţionale. Nu i-a trebuit mult să înţeleagă faptul că admiră un amalgam de simboluri specifice diferitelor culturi, o îngemănare de forme şi motive pe care le regăsea deopotrivă în cultura orientală și în cea românească, în mijlocul căreia a crescut. Deşi absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, Yildiz Ibram s-a dedicat artei. Înainte chiar de a se stabili la Istanbul, ea a început să lucreze ceramică în România. Desăvârşirea sa artistică avea să vină odată cu stabilirea în metropola de pe cele două continente. Colecţia cu care artista a venit acum la Constanţa încununează o muncă de patru ani. Plecând din România cu imaginea impunătoarelor straie de domnitori şi sultani, Yildiz Ibram îşi dorea să le transpună şi în creaţiile sale de lut. Avea să urmeze o muncă asiduă de patru ani pentru a ajunge la finalizarea colecţiei ce a cuprins iniţial 35 de piese. Primul pas a constat în cercetarea caftanelor originale, care se găsesc la Palatul Topkapi. Peste 200 de exponate au fost analizate cu atenţie, fiecare reprezentând în felul ei o provocare. „A fost foarte greu să fac o alegere şi să mă decid cu care pot lucra şi pe care le pot adapta pe ceramică”, spune, astăzi, artista. Pentru finalizarea unei singure piese din colecţie, artista a lucrat în medie între 30 şi 40 de zile.
Lucrările din colecţia „Straie de curte otomane” se pot achiziţiona, preţul lor încadrându-se între 500 şi 1.200 de euro. Cea mai scumpă piesă din colecţie, care este expusă şi la Constanţa, este lucrată cu aur de 24K.

„Alegerea subiectului este de toată lauda”

Expoziţia găzduită de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a fost organizată de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” şi de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa. Vernisajul expoziţiei a fost programat pentru luni, 19 mai, zi cunoscută în Turcia drept Sărbătoarea tineretului şi sportului. „Este o plăcere deosebită pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră la o manifestare culturală precum cea de astăzi. Ne-am dorit ca acest vernisaj să aibă loc cu prilejul Zilei tineretului şi sportului, fiind un omagiu adus acestei sărbători. Artista Yildiz Ibram este asemenea unui pod de legătură între cele două popoare, cel turc şi cel român”, a declarat Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, care a ţinut să menţioneze şi faptul că „alegerea subiectului este de toată lauda”.
La vernisaj au luat parte şi cei doi subprefecţi ai judeţului Constanţa, Ersun Anefi şi Levent Accoium, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, Viceconsulul Republicii Populare Chineze la Constanţa, membri din comunitatea turcă şi tătară, dar şi foşti colegi ai artistei, de pe vremea când aceasta trăia în România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii