Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studentii nu-si mai permit sa-si achite taxele la facultate

ro

12 Apr, 2003 00:00 744 Marime text

A crescut numarul celor care renunta la studiile universitare

Acest lucru se intampla din motive financiare * Taxele de scolarizare sunt intre 300 si 600 de dolari pe an, in functie de fiecare facultate * Profesorii nu au voie sa primeasca in examen studentii restantieri la plata taxei trimestriale, in caz contrar ei riscand sa fie sanctionati * O cauza pentru care tinerii renunta la facultate o reprezinta scaderea interesului pe piata fortei de munca a specializarii respective * Exodul tinerilor este un alt motiv pentru care ei renunta la cursuri, preferand sa-si faca un viitor in alta tara * Reprezentantii institutiei au declarat ca s-a inregistrat o scadere a numarului de persoane straine inmatriculate la facultatile constantene * Din cei 600 de studenti straini inmatriculati in urma cu cativa ani au mai ramas doar 24

La Universitatea "Ovidius" din Constanta studiaza peste 15.000 de tineri, mai mult de jumatate dintre acestia fiind la forme de invatamant cu taxa. In general, aceste taxe se situeaza intre 300 si 600 de dolari, in functie de facultate si specializare. Astfel, la Facultatea de Educatie Fizica, un student plateste 375 de dolari, in timp ce unul de la Teologie Pastorala plateste 450 de dolari pe an. Suma poate fi achitata in trei rate, iar studentii pot intra in examene numai daca fac dovada ca au platit ultima rata. Studentii trebuie sa arate cadrului didactic ultima chitanta, numai dupa aceea avand dreptul sa sustina proba. Profesorii nu au voie sa primeasca in examen studentii restantieri la plata taxei trimestriale, in caz contrar ei riscand sa fie sanctionati. Cei care nu achita cea de-a doua rata risca sa fie exmatriculati, nemaiavand dreptul de a-si recupera banii pentru anii anteriori. In ultima perioada, tot mai multi tineri prefera sa renunte la facultate pentru ca nu isi mai permit sa achite taxele de scolarizare. Astfel, din pricina orarului incarcat si mai ales a faptului ca in examen au dreptul sa intre numai daca au fost prezenti la 80% din cursuri, studentii nu-si pot lua o slujba, pentru a acoperi o parte din cheltuieli. O solutie pentru acesti tineri o reprezinta transferul la una dintre specializarile invatamantului cu frecventa redusa sau ale celui la distanta. Orarul este mult mai lejer, permitandu-le sa se angajeze. De cele mai multe ori, s-a demonstrat ca nici aceasta metoda nu poate rezolva situatia, luand in considerare salariile mici. O alta cauza pentru care tinerii renunta la facultate o reprezinta scaderea interesului pe piata fortei de munca a specializarii respective. Studentii se reorienteaza din punct de vedere profesional, renuntand la o specializare in favoarea alteia. Exodul tinerilor in strainatate este un alt motiv pentru care acestia renunta la studii, preferand sa-si faca un viitor in alta tara. Prorectorul Universitatii "Ovidius", Victor Ciupina, a declarat ca, in ultima perioada, destul de multi studenti renunta la facultate din lipsa resurselor materiale. "Nu putem vorbi inca de o situatie alarmanta, insa numarul este destul de mare", a explicat Victor Ciupina. Un exemplu in acest sens este Facultatea de Constructii, de unde au fost exmatriculati pentru ca nu si-au achitat taxa de scolarizare 54 de studenti, dintre care trei erau la masterat.

Putini straini, dar prea multi economisti si avocati

In ultimii ani a scazut si interesul studentilor straini de a studia intr-una din cele 15 facultati ale universitatii constantene. In mare parte, studentii straini prefera facultatile de medicina, farmacie sau stomatologie. Reprezentantii institutiei au declarat ca s-a inregistrat o scadere a numarului de persoane straine inmatriculate la facultatile constantene. Astfel, din cei 600 de studenti straini inmatriculati in urma cu cativa ani au mai ramas doar 24. O alta cauza a scaderii interesului absolventilor o constituie taxa de aproape 700 de dolari. In ciuda faptului ca oferta educationala este diversa si atractiva, taxele impuse sunt mult mai mari decat in alte tari. Studentii straini prefera sa opteze pentru alte institutii de invatamant din Ungaria sau Rusia, unde taxele sunt cu aproape 50% mai mici decat in Constanta. De asemenea, persoanele straine au probleme cu obtinerea vizei, mai ales studentii proveniti din Orientul Mijlociu. In unele tari din Uniunea Europeana, tinerii care studiaza in strainatate beneficiaza de o serie de facilitati, care nu sunt insa oferite si celor care vin sa invete in Romania. Aceasta scadere a numarului de studenti a afectat universitatea de stat din Constanta mai ales din punct de vedere material. Situatia este total opusa in cazul facultatilor cu profil economic sau juridice. In ultima vizita efectuata de ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, la Constanta, s-a atras atentia asupra numarului foarte mare de absolventi din aceste domenii, si care nu reusesc sa se integreze tocmai pentru ca piata fortei de munca este saturata. Ministrul i-a sfatuit pe reprezentantii universitatilor de stat si private sa reconsidere situatia si sa fie luate masuri in acest sens.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii