Studenții vor democrație, libertate, siguranță, informare și valori europene
Studenții vor democrație, libertate, siguranță, informare și valori europene
26 Nov, 2024 11:11
ZIUA de Constanta
309
Marime text
Studenții din cadrul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au transmis un mesaj în care aceștia subliniază dorința lor, în perspectiva alegerilor, pentru valori precum democrație, libertate, siguranță, informare și valori europene și nu numai.
„Printre discuții ample, uneori interminabile și fără concluzii, despre democrație, alegeri, libertate și drepturi, purtate prin social media sau camere de cămin, îmi aștern gândurile despre viitorul meu, al comunității studențești, al societății și al țării mele.
La acest final de an încărcat, pe data de 1 decembrie, de ziua României, pe data de 8 decembrie și la 35 de ani de când clădim fundația unei democrații stabile, îmi doresc să trăiesc într-un stat european, guvernat de principii și valori europene, ca oamenii care conduc și vor conduce statul român să mențină România pe calea europeană, promovând și transpunând fără echivoc toate principiile și valorile Uniunii Europene în guvernarea țării, să mă simt în siguranță, spațiile în care mă plimb, locurile în care învăț, instituțiile statului și societatea în sinea ei să-mi ofere un sentiment constant de siguranță, să fiu liber”, spune liderul ANOSR, Sergiu Covaci.
Acesta subliniază că libertatea de exprimare, de asociere, libera circulație a persoanelor și informațiilor, libertatea opțiunilor politice și confesionale să nu fie puse sub amenințarea cenzurii și/sau a represiunii.
„Îmi doresc ca oricare dintre noi să aibă acces la aceleași oportunități și să-și poată croi un drum în societate fără să fie împiedicat de obstacole sau de bariere sociale, academice, profesionale. Îmi doresc ca oamenii care vor lua decizii în numele meu să-mi cunoască nevoile în calitate de cetățean al statului român. Îmi doresc ca drepturile de care dispun în ceea ce-mi privește propria persoană și corpul meu, precum și în raport cu viitorul pe care doresc să mi-l aleg, să nu fie restrânse sau limitate.
Îmi doresc ca educația pe care o urmez să fie valorificată și să pot contribui la dezvoltarea societății și a comunității în care trăiesc, folosindu-mă de ceea ce știu, cred și pot face. Îmi doresc să nu-mi fie frică că voi fi discriminat în baza etniei, orientării ideologice, rasei, dizabilităților, orientării sexuale, credințelor religioase, stării sociale, precum și în funcție de alte particularități individuale care mă defines”, mai transmite reprezentantul ANOSR.
De asemenea, acesta își dorește ca drepturile obținute de-a lungul timpului să nu fie răpite.
„Îmi doresc ca deciziile pe care le luăm să se bazeze pe informații factuale, corecte și fundamentate științific, iar sursele de informare la care apelăm să ofere conținut de calitate și precis, fără nicio urmă de manipulare.
Îmi doresc ca sacrificiile făcute de eroii care au luptat pentru un stat român democratic, lipsit de orice formă de extremism politic și ideologic, precum și în care libertatea, dialogul, diversitatea, prosperitatea și egalitatea de șanse reprezintă valori fundamentale ce definesc însăși existența fundamentală a statului, să nu fie uitate.
De 1 decembrie voi acorda cadou țării mele implicarea mea civică printr-un vot informat și responsabil care să pună o nouă cărămidă în construirea democrației și care să se asigure că nevoile tuturor sunt ascultate și se regăsesc în deciziile luate de oamenii pe care îi alegem să ne protejeze drepturile
Studenții vor democrație, libertate, siguranță, informare, valori europene și nu numai.
Tu ce-ți dorești cu adevărat? Urmează demersul și scrie-ți propria scrisoare pentru viitorul societății românești”, precizează sursa citată.
Despre ANOSR
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 25 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.
ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 31 de universități, atingând un număr de 125 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.
La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU - European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.
Citește și
Workshop-uri interactive dedicate studenților, organizate cu ocazia Zilei Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii