Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:49 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studenții vor putea accesa fonduri europene! Se deschide apelul „Innotech Student”. Iată cum poți aplica

ro

02 Jun, 2020 00:00 2151 Marime text
  • Programul „Innotech Student”, lansat de Ministerul Fondurilor Europene
  • Studenții vor putea deschide mici afaceri
  • Granturile pornesc de la 40.000 de euro și urcă până la 100.000 de euro
Programul „Innotech Student” a fost lansat, conform ultimelor date furnizate de Ministerul Fondurilor Europene. Studenții vor avea acces la fonduri europene în valoare de până la 100.000 de euro, pentru deschiderea de afaceri mici.
Proiectele se vor depune între 15 iunie 2020, ora 16:00 și 31 august 2020, ora 16:00. Obiectivul tematic este efectuarea de investiții în domeniul educației, al formării și al formării profesionale în vederea dobândirii de competențe și a învățării pe tot parcursul vieții. Prezentul apel este dedicat exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate (Centru, Sud-Est, Sud Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia), regiunea București-Ilfov fiind exceptată de la finanțare pentru prezentul apel de propuneri de proiecte. Stabilirea regiunii de implementare se va realiza după regiunea/regiunile în care administratorul schemei de antreprenoriat va sprijini dezvoltarea afacerilor. Sediul social și punctul/punctele de lucru aferente beneficiarilor ajutorului de minimis (întreprinderile sprijinite) trebuie să fie în regiunea/regiunile de implementare a proiectului finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Acțiunile sprijinite în cadrul apelului


Etapa I de implementare constă în organizarea și derularea programe de învăţare prin experienţă practică, furnizarea de servicii de consiliere şi orientare profesională axate pe dobândirea de competenţe antreprenoriale, formarea de competente antreprenoriale, inclusiv prin întreprinderea simulată în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC sau din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI adresate studenților (ISCED 4-8)
Activitatea 1 - Campanie de informare a publicului cu privire la programul de formare antreprenorială, precum și cu privire la metodologia de selecție a grupului țintă și, ulterior, a planurilor de afaceri ce vor fi sprijinite în cadrul proiectului (activitate obligatorie). Administratorul schemei de antreprenoriat, în calitate de beneficiar al contractului de finanțare, va prezenta publicului elementele specifice ale proiectului, cu accent pe oportunitățile oferite și principalele condiții pentru a beneficia de acestea. Administratorul schemei de antreprenoriat va descrie mijloacele de informare pe care le va folosi în realizarea acestei activități.
Activitatea 2 - Selectarea grupului țintă ce va participa la cursurile organizate în cadrul programului de formare antreprenorială (activitate obligatorie). Beneficiarul contractului de finanțare va selecta cel puțin 300 de persoane pentru a face parte din grupul țintă și a beneficia de sprijin în vederea dezvoltării de competențe antreprenoriale. Metodologia de selecție a grupului țintă va fi descrisă succint în cererea de finanțare, cu prezentarea criteriilor și a modalității de selecție. Procesul de selecție va fi pregătit și desfășurat astfel încât să asigure o procedură decizională transparentă, echidistantă și obiectivă.
Activitatea 3 - Derularea programului de formare antreprenorială (activitate obligatorie). În cadrul acestei activități se vor organiza cursuri de formare profesională în competențe antreprenoriale în conformitate cu prevederile OG 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicata cu modificările și completările ulterioare. Programul de formare antreprenorială va avea atât o componentă teoretică, cât și o componentă practică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și va asigura pentru fiecare cursant un număr de minim 40 de ore de formare. Activitatea 4 - Selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanțate în cadrul proiectului (activitate obligatorie). Administratorul schemei de antreprenoriat va descrie succint în cererea de finanțare metodologia de selecție a planurilor de afaceri, cu prezentarea criteriilor și a modalității de selecție.
Procesul de selecție va fi pregătit și desfășurat astfel încât să asigure o procedură decizională transparentă, echidistantă și obiectivă, care să respecte prevederile schemei de minimis (Anexa 6), ale prezentului ghid și ale legislației aplicabile. Metodologia va include aspectele considerate de solicitant ca esențiale pentru asigurarea îndeplinirii integrale a indicatorilor asumați.

Planul de afaceri


Planurile de afaceri supuse procesului de selecție vor include minimum următoarele elemente:
a) descrierea afacerii și a strategiei de implementare a planului de afaceri (obiective, activități, rezultate, indicatori);
b) analiza SWOT a afacerii;
c) schema organizatorică și politica de resurse umane;
d) descrierea produselor/ serviciilor/ lucrărilor care fac obiectul afacerii;
e) analiza pieței de desfacere și a concurenței;
f) strategia de marketing;
g) proiecții financiare privind afacerea.

În cadrul procesului de selecție pot depune planuri de afaceri si persoanele care nu au participat la cursurile de formare antreprenorială organizate de beneficiarul contractului de finanțare în cadrul proiectului, dar care se încadrează în categoriile de grup țintă eligibile.
Planurile de afaceri selectate în această etapă vor beneficia de ajutor de minimis acordat pentru punerea acestora în aplicare.
Planurile de afaceri vor fi supuse aprobării unui juriu în care vor fi implicați actori ai mediului de afaceri și ai patronatelor din aria de implementare a proiectului, cu respectarea principiilor conflictului de interese a incompatibilitatilor și a confidențialitatii.

Bani europeni


Etapa II de implementare reprezintă acordarea de sprijin financiar sub forma micro-granturilor pentru deschiderea unei afaceri.
Cuantumul maxim al ajutorului de minimis pentru fiecare întreprindere sprijinită, în parte, este stabilit proporțional cu numărul de locuri de muncă create, după cum urmează:
  • Ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 de euro – minim 2 locuri de muncă create;
  • Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 40.000 de euro dar mai mică sau egală cu 60.000 de euro – minim 3 locuri de muncă create;
  • Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 de euro dar mai mică sau egală cu 80.000 de euro – minim 4 locuri de muncă create;
  • Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 de euro dar mai mică sau egală cu 100.000 de euro – minim 5 locuri de muncă create.
Întreprinderile nou înființate vor trebui să aibă sediul social și, după caz, punctul/ punctele de lucru în regiunea de dezvoltare în care se implementează proiectul. Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze, la cel târziu 6 luni de la semnarea contractului de ajutor de minimis, cel puțin numărul minim de persoane asumat prin planul de afaceri proporțional cu valoarea ajutorului de minimis aprobat. Locurile de muncă vor fi menținute ocupate pentru o perioadă de minim 12 luni consecutive, din care minim 6 luni in etapa II de implementare si minim 6 luni in etapa III de implementare.. Atât în perioada de 12 luni de implementare a planului de afaceri din cadrul etapei II cât și în perioada de sustenabilitate (etapa III) beneficiarul ajutorului de minimis trebuie să asigure menținerea locurilor de muncă în parametrii asumați prin Planul de afaceri (normă de lucru, nivel salarial).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii