Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiile aprofundate intra in lichidare

ro

07 Jun, 2003 00:00 828 Marime text

Prima sedinta a sesiunii de primavara a Consiliului National al Rectorilor

La lucrari participa rectori ai universitatilor de stat si particulare, presedintii comisiilor de invatamant din Senat si Camera Deputatilor si o delegatie a Ministerului Educatiei si Cercetarii # Reprezentantii universitatilor au formulat o serie de propuneri referitoare la unele probleme ale invatamantului superior din Romania * Este preferat invatamantul de tip Master, iar cel de studii aprofundate urmand sa intre in lichidare * Sistemul de credite are ca rol facilitarea recunoasterii pe plan european a studiilor efectuate la institutiile universitare romanesti * Acreditarea europeana a institutiilor de invatamant superior reprezinta insa una din optiunile fiecarei universitati * Sesiunea de primavara a Consiliului National al Rectorilor se va incheia pe 8 iunie

In aula "Magna" a Universitatii "Ovidius" Constanta a avut loc, ieri, deschiderea oficiala a sesiunii de primavara a Consiliului National al Rectorilor (CNR), la lucrarile primei sedinte participand rectori ai universitatilor de stat si particulare, presedintii comisiilor de invatamant din Senat si Camera Deputatilor, Ioan Paun Otiman si, respectiv, Anghel Stanciu, invitati din strainatate si o delegatie a Ministerului Educatiei si Cercetarii, condusa de ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, si secretarul de stat pentru invatamant superior si integrare europeana, Radu Mircea Damian. In cadrul acestei reuniuni au fost discutate proiectul Legii invatamantului superior, principiile strategiei invatamantului superior din Romania si elemente de strategie a invatamantului superior in Europa, modalitatile de defalcare a bugetului pe universitati si aplicarea noului Cod al muncii in institutiile de invatamant superior. De asemenea, reprezentantii universitatilor au formulat o serie de propuneri referitoare la unele probleme ale invatamantului superior din Romania.

Sistemul de credite trebuie generalizat

Conform unui sondaj realizat printre rectorii universitatilor de stat a reiesit ca este preferat invatamantul de tip Master, iar cel de studii aprofundate urmand sa intre in lichidare. In ceea ce priveste nomenclatorul specializat, acesta trebuie armonizat la nivel european cu Catalogul Ocupatiilor din Romania. Acesta din urma va fi, la randul sau, revizuit si actualizat, tinand seama de noile cerinte economico-sociale. Printre propunerile inaintate de rectori s-a numarat generalizarea sistemului de credite transferabile (SCT), in paralel cu armonizarea curriculara europeana si cu elaborarea unor criterii unice de alocare a punctelor de credit. Astfel, se vor accepta 60 de puncte pe an de studiu. Acest sistem de credite are ca rol facilitarea recunoasterii pe plan european a studiilor efectuate la institutiile universitare romanesti. Acreditarea europeana a institutiilor de invatamant superior reprezinta insa una din optiunile fiecarei universitati. S-a precizat ca folosirea standardelor europene de evaluare faciliteaza posibilitatea de acreditare de catre comisii sau institutii nationale in care sa fie incluse si specialisti straini. Evaluarea cadrului universitar se va realiza in continuare de forurile interioare, universitatile trebuind sa stabileasca proceduri proprii de evaluare a performantelor profesorului. Sesiunea de primavara a Consiliului National al Rectorilor se va incheia pe 8 iunie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii