Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu Jumătate dintre români au datorii, dar trei sferturi nu simt presiunea morală să le achite. Ce spune studiul despre investițiile în aur și criptomonede

ro

17 Nov, 2021 10:39 1619 Marime text
  • Din studiu reiese că numai 8% dintre români achită datoriile cu simţ de răspundere, iar 77% nu au senzaţia de presiune morală când nu le achită.
  • În plus, dintre respondenţii chestionaţi, 43% nu consideră că ar trebui plătite datoriile pentru că aşa este corect, deşi trei sferturi dintre ei cred că persoanele care nu înapoiază ce au împrumutat nu sunt de încredere.
Kruk România a realizat un sondaj recent de unde a rezultat că jumătate din români au datorii, iar 77% nu simt presiunea morală să le plătească la timp. 

Din studiu reiese că numai 8% dintre români achită datoriile cu simţ de răspundere, iar 77% nu au senzaţia de presiune morală când nu le achită. În plus, dintre respondenţii chestionaţi, 43% nu consideră că ar trebui plătite datoriile pentru că aşa este corect, deşi trei sferturi dintre ei cred că persoanele care nu înapoiază ce au împrumutat nu sunt de încredere. Mai mult, 88% ar vrea să fie recompensaţi pentru plata datoriilor la timp.

Aproape o treime dintre cei cu credite depăşesc scadenţa de 30 de zile.

Studiul mai arată că pentru 16% dintre românii cu credite plata acestora nu este prioritară. Totodată, 3% dintre români mai cred că nu li se poate întâmpla nimic dacă nu-şi achită datoriile la timp.

Studiul realizat de Kruk mai arată că jumătate dintre români nu fac economii într-o lună obişnuită, dar, aproape în acelaşi procent, au datorii. Cei mai mulţi dintre români aleg băncile ca instrument de economisire, deşi 68% declară că nu au încredere în ele.

Doar 1% ar alege investiţiile în aur şi doar 2% criptomonedele sau bursa. Asta în condiţiile în care circa 40% dintre români declară că banii le ajung doar pentru un trai decent.

Prin urmare, temerea băncilor şi chiar şi a altor creditori că nu-şi vor vedea banii înapoi este justificată, cred reprezentanţii Kruk România, şi chiar dacă obţinerea unei amânări poate da senzaţia unei guri de oxigen, riscul de neplată persistă. Gradul de îndatorare a crescut anul acesta cu peste 4%, atât în ce priveşte persoanele fizice (172 de miliarde de lei faţă de primul trimestru al anului trecut), cât şi cele juridice (220 miliarde lei). O parte semnificativă a celor care au de plată - cea mai recentă estimare se referea la 10% dintre creditele amânate - vor intra în categoria neperformanţilor, pentru care băncile au fost sau vor fi nevoite să facă provizioane. Împrumuturile personale şi cele ale companiilor din sectoarele afectate vor fi cel mai greu de gestionat probabil şi anul viitor, scrie agerpres.ro. 

Comparativ cu nivelul din anul 2008, dinainte de criza economică precedentă, datele oficiale arată că îndatorarea populaţiei a crescut cu aproape 50%, din cauza majorării creditării bancare. Sistemul financiar se aşteaptă la un nou val de credite neperformante, generate de criza sanitară.


Deocamdată, datele BNR arată că, la finalul celui de-al doilea trimestru al acestui an, rata creditelor neperformante era de 3,78%, faţă de 3,94%, la sfârşitul lunii iunie. Rata de neperformanţă a companiilor nefinanciare care au apelat la suspendarea ratelor era de 12,3% în luna martie a acestui an, comparativ cu 5,2% pentru companiile care nu au apelat la moratorii, în timp ce pe segmentul populaţiei valorile se situau la 7,4%, respectiv 3,1%.

Sursa foto:  unsplash.com/ Dmitry Demidko
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii