Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:43 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu mediaTRUST Miniștrii PSD au dominat media în luna aprilie

ro

17 May, 2023 13:59 1226 Marime text



În contextul iminent al rotației guvernamentale, Petre Daea a fost ministrul cu cea mai mare expunere mediatică în luna aprilie.

Miniștrii PSD au fost cei mai vizibili politicieni, consolidându-și prezența în media înainte de schimbările anticipate în componența guvernului, programate până la 1 iunie., transmite un studiu mediaTRUST.  

Miniștrii PSD, lideri și la nivelul audienței

În perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-30 aprilie 2023, miniștrii PSD au înregistrat cel mai mare număr de materiale la TV, radio, presa scrisă, presa online și social media. Și la nivelul audienței aceștia ocupă prima poziție. Au fost menționați în 32.051 de materiale jurnalistice în cursul lunii aprilie, ceea ce se traduce prin faptul că audiența însumată a informațiilor despre aceștia a ajuns la fiecare român de aproape 40 de ori într-o lună (674,625,006 de contacte). Miniștrii PNL au fost menționați în 24.638 de materiale în media - după cum a calculat mediaTRUST, un român a intrat în contact cu mesajele transmise de PNL de aproape 32 de ori într-o lună (ajungând la 539,813,352 de contacte). Echipa de miniștri UDMR se remarcă cu 7.139 de materiale în care au fost menționați, în scădere față de luna martie și o audiență generală de 137,402,243 contacte.
 
Petre DAEA – Cel mai mediatizat ministru în aprilie. Ioan Marcel BOLOŞ pe poziția a doua, iar Sorin Mihai GRINDEANU închide podiumul.
Clasamentul general din aprilie al celor mai mediatizați miniștri ai Cabinetului Ciucă este deschis de Petre Daea. Potrivit mediaTRUST, acesta a fost menționat de 9,337 de ori în media din țară, record de mențiuni în ultimele 3 luni. În aprilie, vârful vizibilității ministrului a fost în data de 19 aprilie în contextul crizei cerealelor ucrainene, precum și al moțiunii împotriva acestuia, moțiune respinsă în Camera Deputaților cu 83 de voturi pentru și 174 împotrivă. Pe locul doi se clasează Ioan Marcel Boloș cu 5,569 de referințe, iar podiumul este completat de Sorin Mihai Grindeanu cu 5,412 de citări. Marius-Constantin Budăi înregistrează 5,131 de mențiuni în perioada analizată,  Ligia Deca este în top cu 4,649 de materiale în care a fost monitorizată,  iar Lucian Nicolae Bode este pe poziția 6 cu 4,244 mențiuni, urmat de Bogdan Lucian Aurescu, menționat în 3,953 de materiale. Adrian CÂCIU, pe 8, este menționat în 3.532 materiale, Hunor Kelemen are 3,155 mențiuni, iar top 10 este închis de Alexandru Rafila, menționat în media din țară de 2,931 ori.

Locul 11 este ocupat de Marian-Cătălin Predoiu, menționat în 2,149 materiale, urmat de Angel Tîlvăr, menționat în 2,131 articole în presa scrisă, radio, TV, online și social media. Barna Tanczos pe 13, cu 1,852 materiale în care a fost menționat. Sebastian-Ioan Burduja coboară 2 poziții, până pe 14 menționat în 2.490 materiale, Gabriela Firea coboară de pe poziția 8 în martie pe 15 în aprilie, menționată în 1,635 articole, iar pe locul 16 coboară o poziție Attila-Zoltán Cseke cu 1,524 referințe. Poziția 17 este ocupată de Florin Marian Spătaru, menționat în 1.280 articole jurnalistice, urmat pe 18 de Virgil-Daniel Popescu, care coboară pentru a doua lună consecutiv și este menționat în 1,172 materiale și de Constantin-Daniel Cadariu, care a fost menționat în 1,057 materiale.


Cei mai puțin mediatizați miniștri în luna aprilie au fost Lucian Romașcanu – 662 materiale și Carol-Eduard Novak - 608 materiale jurnalistice în aprilie.

Echipele de miniștri la guvernare – TV

Luna aprilie a adus miniștrilor PSD un statut de prim-plan în peisajul mediatic televizat. Cu precădere, Petre DAEA s-a evidențiat ca fiind cel mai mediatizat ministru, stabilind un record de mențiuni pe ultimele 3 luni.
În intervalul 1-30 aprilie, miniștrii Cabinetului Ciucă au fost subiectul a 7.204 de materiale difuzate pe posturile TV monitorizate de mediaTRUST. Din acestea, miniștrii aparținând PSD au fost menționați în 3.819 materiale, miniștrii din partea PNL în 2.817 materiale, iar miniștrii UDMR în 568 de materiale TV.

Topul miniștrilor PSD la TV

Petre DAEA, în centrul atenției și al dezbaterilor publice, a generat un interes uriaș, fiind menționat în 1,240 de materiale în buletinele de știri ale posturilor TV monitorizate de mediaTRUST. Vârful de vizibilitate a fost înregistrat pe data de 20 aprilie, în contextul scandalului cerealelor, România luând decizia de a nu le interzice, dar urmând a nu mai fi descărcate în țară ci a fi sigilate la graniță și monitorizate pe tot traseul românesc. Cele mai active surse TV care l-au menționat pe ministrul Agriculturii au fost Digi24 (222), ANTENA3 (201) și B1TV (186).

Podiumul miniștrilor PSD la TV este completat de Adrian CÂCIU și Marius-Constantin BUDĂI, menționați în 687 materiale TV respectiv în 564 materiale.
În aprilie, cel mai puțin mediatizat ministru PSD la TV a fost Lucian ROMAȘCANU, menționat în 55 materiale.

Topul miniștrilor PNL la TV
Cel mai menționat ministru PNL la TV în aprilie, a fost Ligia DECA, menționată în 646 de materiale. Cele mai multe referințe despre ministrul Educației au fost difuzate de Euronews Romania (106), Digi24 (98) și Aleph News (95). Cu un vârf al vizibilității în data de 11 aprilie, cele mai multe materiale au fost în contextul în care fenomenul bullyingul-ui reprezintă o problemă gravă în școlile din România, iar la dezbaterea legilor educației din Parlament autoritățile au luat în calcul sancțiuni drastice precum detenția școlară, exmatricularea definitivă sau temporară și munca în folosul comunității sau al școlii. Pe poziția a doua urmează Ioan Marcel BOLOŞ menționat în 596 materiale jurnalistice pe TV și pe 3, Lucian Nicolae BODE, menționat în 553 materiale la TV.
Cel mai puțin menționat ministru PNL la TV în luna aprilie a fost Virgil-Daniel POPESCU - în 107 materiale.

Topul miniștrilor UDMR la TV
Hunor KELEMEN a fost cel mai vizibil ministru UDMR la TV, menționat în 230 materiale în luna aprilie. Barna TÁNCZOS ocupă locul 2 cu 140 materiale în care a fost menționat, iar Attila-Zoltán CSEKE urmează pe 3, menționat în 123 materiale.

Echipele de miniștri la guvernare – Presă scrisă
Membrii Cabinetului Ciucă au fost menționați în 1.422 de articole în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST. Dintre aceștia, miniștrii PSD au fost menționați în 781 articole, miniștrii PNL în 584 articole iar miniștrii UDMR în 57 de materiale în presa scrisă.

Topul miniștrilor PSD în presa scrisă din România
Pentru a doua lună consecutiv Petre DAEA a fost cel mai prezent ministru PSD în presa scrisă, fiind menționat în 236 de materiale. Publicațiile cele mai active în menționarea lui DAEA au fost Informația Zilei (Satu Mare), Nine o'Clock și Profitul agricol. Podiumul este completat de Sorin Mihai GRINDEANU și de Marius-Constantin BUDĂI cu 124 respectiv 105 mențiuni în presa scrisă.

Topul miniștrilor PNL în presa scrisă din România
Ligia DECA rămâne cel mai menționat ministru PNL în presa scrisă și în cursul lunii aprilie, la fel ca în ultimele 2 luni, cu mențiuni în 149 de materiale în print. Trendul ascendent al vizibilității ministrului este evident în special pe 24 aprilie, în contextul acelorași discuții pe legile educației dar și al pregătirii pentru declanșarea grevei generale a angajaților din educație. Sursele cele mai active în menționări pentru Ligia Deca au fost Informația Zilei (Satu Mare), Mara (Teleorman) și Bursa. Lucian Nicolae BODE ramâne în topul vizibilității și luna aceasta urcând pe poziția a doua, menționat în 112 materiale din presa scrisă. Este urmat de Bogdan Lucian AURESCU, menționat în 88 materiale în presa scrisă.

Topul miniștrilor UDMR în presa scrisă din România
UDMR se remarcă prin Ministerul Sportului, Carol-Eduard NOVÁK, cu 31 de mențiuni în presa scrisă, urmat de Barna TÁNCZOS, cu 14 materiale și de Attila-Zoltán CSEKE, cu 8 articole în presa scrisă.

Echipele de miniștri la guvernare – Radio
În perioada 1-30 aprilie 2023, membrii Cabinetului Ciucă au fost menționați în 2.053 materiale la radio. Din acest total, miniștrii PSD au fost menționați în 981 materiale, miniștrii PNL în 822 buletine de știri, iar miniștrii UDMR în 250 materiale jurnalistice la radio.

Topul miniștrilor PSD la RADIO
În perioada monitorizată, Petre DAEA ocupă prima poziție cu 379 de menționări la posturile radio. Posturile care l-au menționat cel mai mult pe ministrul Agriculturii au fost Digi FM (86), Romania Actualitati (72) și Radio Guerrilla (47). Adrian CÂCIU a fost menționat în 201 materiale la posturile radio monitorizate de mediaTRUST și este urmat de Sorin Mihai GRINDEANU, menționat în 119 de materiale.
Lucian Romașcanu a fost cel mai puțin menționat ministru PSD la radio, în 7 materiale în aprilie.

Topul miniștrilor PNL la RADIO
Ligia DECA ocupă prima poziție și la radio, cu 310 materiale în care a fost menționată. România Actualități (73), Digi FM (62) și Bucuresti FM (37 materiale) au fost posturile de radio cu cele mai multe mențiuni despre aceasta în aprilie. Lucian Nicolae BODE a fost menționat în 119 materiale radio și ocupă poziția a doua în topul celor mai menționați miniștrii PNL la radio. Este urmat de Ioan Marcel BOLOŞ, la egalitate cu Marian-Cătălin PREDOIU cu câte 108 materiale în care au fost menționați.

Pe ultima poziție și cel mai puțin menționat, este Constantin-Daniel CADARIU, în doar 15 materiale la radio.

Miniștrii UDMR la RADIO
Ministrii UDMR sunt activi în zona radio, cu 250 materiale în perioada monitorziată de mediaTRUST. Cel mai menționat ministru UDMR la radio este Barna TÁNCZOS, cu 115 materiale urmat de Attila-Zoltán CSEKE, cu referințe în 80 materiale. Hunor KELEMEN, viceprim-ministrul UDMR este pe 3, menționat în 53 materiale radio.

Echipele de miniștri la guvernare - Online și Social Media
În online și social media, membrii cabinetului Ciucă au fost menționați în 53,149 de materiale.
Miniștrii PSD au fost cei mai vizibili, cu 26.470 materiale pe portalurile online și social media monitorizate de mediaTRUST, iar după cum a calculat mediaTRUST, un român a putut intra în contact cu mesajele PSD în mediul online și social media în medie de 5 ori în cursul lunii aprilie (ajungând la 93,059,716 de contacte). Miniștrii PNL au avut 20.415 materiale în care au fost citați, în creștere față de luna martie când au înregistrat 23.819 referințe. Miniștrii UDMR au fost citați în 6.264 de materiale online, în scădere și ei față de luna martie.

Topul miniștrilor PSD în online și social media
Petre DAEA rămâne și în online și social media cel mai mediatizat ministru PSD, menționat în 7,482 materiale. Sorin Mihai GRINDEANU ocupă poziția a doua, cu 4,631 materiale în care a fost menționat. Podiumul este completat de Marius-Constantin BUDĂI, menționat în 4,350 materiale, iar cele mai puține referințe în mediul online și social media le-a avut Lucian ROMAȘCANU, menționat în 582 de materiale.

Topul miniștrilor PNL în online și social media
Ioan Marcel BOLOŞ, a fost cel mai menționat ministru PNL în online și social media, cu 4,794 de materiale monitorizate de mediaTRUST. Pe următoarea poziție este Ligia DECA, menționată în 3,544 materiale, urmată îndeaproape de ministrul Lucian Nicolae BODE pe poziția a treia, cu 3,460 materiale în online și social media. Ultima poziție este ocupată de Constantin-Daniel CADARIU, menționat în 866 materiale în online și social media.

Topul miniștrilor UDMR în online și social media
Ministrii UDMR sunt activi în zona online și social media, cu Hunor KELEMEN pe prima poziție, menționat în 2,868 de materiale și un vârf al vizibilității pe 29 aprilie, în contextul realegerii lui Kelemen Hunor ca președinte al UDMR, acesta fiind al patrulea mandat consecutiv. Ministrul Barna TÁNCZOS se remarcă cu 1,583 de articole în online și social media, iar Attila-Zoltán CSEKE închide podiumul, menționat în 1.313 de materiale.
 
Metodologie

Notă: În prezentul studiu, Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciucă - Presă scrisă, presă online, radio și TV, pentru o analiză echilibrată și pentru păstrarea echidistanței în evaluarea mediatizării echipelor ministeriale, apariţiile Primului Ministru, Nicolae Ionel Ciucă nu au fost incluse. În realizarea studiului s-au luat în calcul doar miniștrii cu portofoliu.

Analiza include toate materialele din presa tipărită, posturile de radio și TV monitorizate de mediaTRUST precum și site-urile, paginile oficiale facebook, twitter, instagram, youtube, bloguri, podcast-uri si comentarii retele socializare. Pentru mai multe detalii privind monitorizarea presei scrise, radio, TV, online și social media consultați www.mediatrust.ro.

Pentru măsurarea impactului (audienţei) materialelor incluse în studiu sunt folosite datele de audienţă furnizate de ARMA (pentru televiziuni), BRAT (pentru presa tiparită), ARA (pentru radio) şi metode proprietate mediaTRUST în cazul mediului online (inclusiv Social Media).

Despre mediaTRUST

Înființată în 1999, parte a Institute of Media Monitoring (IMM) din Polonia, mediaTRUST România, este compania de monitorizare media cu capital privat cu cea mai îndelungată experiență pe piață si cel mai vast portofoliu de clienți. Compania oferă clienţilor săi acces la informaţiile apărute zilnic în mass media (presă scrisă, online, radio şi TV) din 15 ţări din Europa Centrală şi de Est. Din 2004 suntem membri ai organizaţiei internaţionale de elită FIBEP (Federation Internationale des Bureaux d'Extraits de Presse), iar în 2014 am devenit membri BRAT (Biroului Român de Audit Transmedia) şi ARMA (Asociaţiei Române pentru Măsurarea Audienţelor).


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii