Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Subcontractori in ilegalitate in port

ro

23 Nov, 2003 00:00 961 Marime text

Munca la negru la Faclia

Controalele ITM nu au scos la iveala angajati fara forme legale * Sesizarile sindicatelor s-au dovedit false * Urmare a controalelor, s-a constatat o crestere a inregistrarii contractelor de munca * La ora actuala, toate firmele din port au fost verificate si actiunea va fi luata de la capat

La mijlocul acestei saptamani, la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta s-a primit o sesizare din partea a doi muncitori. Acestia erau angajati la firma "Esrom Tel" SA din Satu Mare, care are profil de activitate in constructii, si se ocupau cu saparea unor santuri in localitatea Faclia. Muncitorii reclamau faptul ca nu si-au mai primit salariile de ceva vreme. Urmare a sesizarii facute de cele doua persoane, inspectori ai ITM s-au deplasat la fata locului pentru a verifica veridicitatea celor reclamate. La prima vedere, lucrurile nu erau deloc in regula, in primul rand muncitorii neavand echipament de protectie, ceea ce contravine normelor de sanatate si securitate in munca. Reprezentantii ITM au efectuat control si in ceea ce priveste relatiile de munca. La momentul verificarii, la punctul de lucru de Faclia se aflau circa 15 muncitori. Din totalul acestora doar cinci au completat declaratiile pe propria raspundere privind timpul de lucru, salariul pe care il primesc si daca sunt sau nu angajati cu contract de munca. Dintre muncitorii care au completat declaratiile unii au spus ca sunt angajati legal, iar altii au sustinut ca nu au nici o forma de angajare. Celelalte zece persoane au refuzat sa completeze declaratiile, pe motiv ca nu stiu sa scrie. Pentru ca societatea are sediul la Satu Mare, reprezentantii ITM Constanta au trimis o adresa catre cei de la Satu Mare, pentru a verifica declaratiile date de muncitori. De asemenea, nu s-a putut lua legatura cu nici un reprezentant al angajatorului, motiv pentru care acesta a fost chemat la sediul IT cu toate documentele firmei, pentru a se putea face un control al societatii din toate punctele de vedere. Marian Becheanu, inspector sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, a declarat ca, in cazul in care angajatorul nu se va prezenta in termenul impus, risca o amenda cuprinsa intre 30 de milioane si 100 de milioane de lei. In prima faza, societatea din Satu Mare a fost sanctionata cu 25 de milioane deoarece s-a constatat ca muncitorii nu aveau efectuat controlul medical. Pe langa aceasta sanctiune, s-au dispus si cateva masuri cu termen obligatoriu, precum dotarea cu trusa medicala de prim-ajutor, dotarea cu echipament de protectie, respectiv bocanci si manusi, si efectuarea vizitei medicale pentru toti angajatii. In cazul in care se va descoperi ca firma utiliza forta de munca fara forme legale, se va mai aplica o sanctiune contraventionala ce poate varia intre 20 de milioane si 100 de milioane de lei.

Sperietoarea din port

Pentru depistarea angajatorilor care folosesc forta de munca la negru in Portul Constanta, s-a constituit o echipa mixta alcatuita din inspectori ai ITM, Garzii Financiare, Politiei Port si Directiei de Finante. Dupa mai bine de o luna de la demararea controalelor, aproape toate societatile care isi desfasoara activitatea in incita portului au fost verificate. Marian Becheanu, inspector sef adjunct in cadrul ITM, a declarat ca, in perioada urmatoare, se va trece la un nou control al firmelor. Rezultatele verificarilor nu au fost deloc spectaculoase, asa cum era de asteptat. Reprezentantul ITM a precizat ca reclamatiile venite din partea sindicatelor s-au dovedit nefondate. Becheanu a precizat ca, potrivit reclamatiilor sindicalistilor, in incinta portului lucreaza la negru circa 2.000 de persoane. Acesta a mai adaugat ca, daca cifra ar fi fost reala, insemna ca jumatate din muncitorii din port lucrau la negru. In urma controalelor au fost descoperite persoane fara forme legale, dar numarul acestora nu este foarte mare. Legislatia muncii este incalcata in special de firmele subcontractoare, si nu de societatile mari din port. Becheanu a spus ca, in prezent, controalele echipei mixte au rolul de a speria angajatorii care incalcau legea. Aceasta echipa mixta este, la ora actuala, un fel de "bau-bau" al angajatorilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii