Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sudul litoralului ramane fara plaje furtunile au devastat statiunile Jupiter si 2 Mai (galerie foto)

ro

31 Mar, 2010 02:58 4492 Marime text

cap_8.jpgAnul acesta, parcă mai mult decât niciodată, fenomenele meteorologice deosebite ce au avut loc la noi în ţară şi-au pus amprenta asupra mediului. La malul mării, porţiuni întregi de plajă şi de faleză au dispărut sau sunt pe cale să dispară, timp în care autorităţile nu pot găsi decât soluţii de moment sau proiecte „de viitor"...

...Viitor, desigur, cu totul incert, dacă este să ţinem cont de stadiul în care se află plajele litoralului românesc. Semnalele de alarmă au fost date mai ales pentru nordul litoralului, pentru Mamaia şi Eforie şi, în mai mică măsură, pentru Costineşti - Vama Veche. Însă, sudul litoralului este într-un pericol cel puţin la fel de mare.

Faleza din Mangalia, de pe porţiunea Plaja Diana - Hotel „Paradiso", reabilitată în urmă cu cinci ani, s-a înclinat deja destul de mult, iar bucăţile de piatră se prăbuşesc, periodic. Către nord, la Costineşti, furtunile din ultimele luni au afectat destul de serios micul port amenajat artificial: „Au fost dislocate pietrele, iar puterea valurilor a afectat până şi stabilopozii. Am trimis o adresă DADL-ului, pentru a fi refăcut tot portul, pentru că suntem «prinşi» în proiectele de reabilitare a zonei, în urma fenomenului de eroziune", afirmă viceprimarul Costineştiului, Marin Băduică.

La sud de Mangalia, la 2 Mai - Vama Veche, fenomenul eroziunii a scăpat de mult timp de sub control. Iar în prezent se aşteaptă, „de sus", avizele necesare pentru demararea lucrărilor de reabilitare a falezei. Responsabili ai Administraţiei de Bazin Dobrogea Litoral spun că studiul de fezabilitate pentru stoparea eroziunii din 2 Mai - Vama Veche (arie protejată prin lege), este gata. Odată avizat proiectul, acesta va fi trimis spre finanţare către minister, existând două variante posibile de reabilitare a falezei. Una dintre acestea ar presupune „completarea" suprafeţei cu pământ, cea de-a doua soluţie, cea mai ieftină şi, se pare, şi cea mai agreată, cea de „tăiere" a coamei falezei şi deplasarea acesteia către interior, având o „bază" de beton.

Soluţii faleza 2 Mai: „completarea" sau „tăierea"

Plajele cele mai afectate de fenomenele meteorologice din ultima jumătate de an, sunt de departe, cele de la 2 Mai şi de la Jupiter. Unele sunt dintre cele clasificate ca fiind „ne-turistice", adică nu sunt prinse într-un plan oficial al celui ce le păstoreşte, Administraţia de Bazin Dobrogea Litoral. Este cazul plajelor mici dintre 2 Mai şi Vama Veche, folosite vara, cel mai des de amatorii de nudism. Dacă în urmă cu mai puţin de patru ani, suprafaţa cu nisip era una destul de consistentă, multe dintre aceste zone nu mai pot fi numite „plaje", fiind în prezent o adunătură de pietre şi gunoi.

La Jupiter, unde, spun cunoscătorii, curenţii s-au modificat mult în ultima vreme, ducând în larg nisipul, iar furtunile au contribuit din plin la distrugere, plaja este afectată în proporţie de 60%. Crevase adânci au săpat în nisip, până pe aleea ce desparte plaja de lacul din staţiune. În pericol de prăbuşire este şi una dintre terasele aflate în apropierea mării, care abia se mai menţine în picioare, datorită pilonilor de susţinere.

De la Administraţia de Bazin Dobrogea Litoral am aflat că plaja Jupiter, la fel ca şi celelalte plaje „turistice", vor fi refăcute până la deschiderea sezonului estival, 1 mai, prin nivelarea depozitelor de nisip din zonă. Mai mult, până în 2013, se pare că sudul litoralului, cel puţin în ceea ce priveşte plajele, face parte din zona prioritară pentru reabilitare, alături de Constanţa şi Eforie.

În privinţa plajelor „ne-turistice", acestea nu vor fi reamenajate pe banii DADL-ului, sarcina fiind pusă pe umerii autorităţilor locale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii