Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:46 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

”Sunt mulți cu pensii mici, foști militari, și sunt sancționați” Nu s-a atins nimeni de nicio pensie specială! S-a modificat legea pensiilor militare

ro

08 Aug, 2017 03:02 13993 Marime text
Fostul premier Victor Ponta a explicat, în direct la Realitatea TV, că s-a creat o confuzie în spațiul public în privința modificării legii 223/2015 prin OUG, întrucât este vorba despre legea pensiilor militare de serviciu și nu de cea a pensiilor speciale.
 

”Pensiile speciale din această țară sunt pensiile parlamentarilor, magistraților, aviatorilor etc. Eu am înțeles ca Guvernul va acționa asupra pensiilor speciale, însă ordonanța modifică o lege a pensiilor militare de stat, care sunt altceva. Deci nu s-a atins nimeni de nicio pensie specială. S-a modificat legea 223/2015 care se referă la pensiile militare de serviciu, care au existat de la Alexandru Ioan Cuza și până azi și există în toate țările NATO", a explicat fostul premier.

 
Acesta a subliniat că, după părerea sa, pensiile militare de stat trebuie să existe: "Eu nu sunt de părere că trebuie să schimbi legea pensiilor și să-i afectezi pe toți. Eu sunt de părere că pentru veniturile foarte mari poți să introduci o taxă specială. Un impozit este o chestiune pe care trebuie să și-o asume cel care guvernează, dar la noi nu-și asumă nimeni nimic".

Victor Ponta a susținut că modificarea legii pensiilor militare ar fi trebuit supusă dezbaterii Parlamentului, întrucât "sunt foarte mulți cu pensii mici, care au fost militari, și care sunt sancționați. De ce îi pedepsesc pe acești oameni, pentru că vrea Dragnea să-și schimbe niște chestori?"
 

"Dragnea și-a dorit puterea absolută doar pentru el și când a avut-o pe toată a folosit-o prost. Conducerea PSD a fost confiscată. Nici n-au mai fost ședințe. Liviu Dragnea decide. În România a mai fost. A fost Traian Băsescu cu PD la fel. Cred că atunci când un om decide tot și are și puterea, acel om o ia razna. Iar Dragnea a luat-o razna mai repede. Eu am luat puține decizii singur", a continuat acesta.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Irimia Georgica 08 Aug, 2017 09:41 De ce oare cei din Guvern si M.Ap.N. prin Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare 223/2015 au uitat iar de fostii militari angajati trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani (conf.leg.384/2006.art.45), din motive neimputabile lor, care nu pot beneficia de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare (conf.Lg.223/2015.art.21), cu toate ca au realizat vechimea minima in specialitate de 15 ani care se cere in legea pensiilor militare (Leg.223/2015.art16) si de ce oare sunt bagati la art.19 la fel cu cei cu o vechime in specealitate de doar 10 ani care, normal, neavand vechimea in specealitate de 15 ani nu pot beneficia altfel. O sa spuneti ca nu am realizat vechimea efectiva de 25 de ani la data trecerii in rezerva asa cum prevede legea, de aceea stau si ma intreb: ce rost mai are vechimea in specealitate si de ce noua nu ni se adauga la vechimea efectiva cumulata (conf.art.25.din Leg223/2015) vechimea realizata anterior armatei (tinand cont ca am venit in armata prin transfer) la fel ca la cei in activitate, si vechimea realizata ulterior armatei cum ar fi somajul (de la trecerea in rezerva), vechimea realizata ulterior armatei asa cum li s-a adaugat cadrelor militare care dupa trecerea in rezerva au putut cumula la vechimea efectiva vechimea realizata in viata civila pana la intrarea in vigoare a Lg.223/2015. De ce lor se poate si noua nu, tinand cont ca am fost dati afara din sistem dupa 19 ani de armata (fiind participanti in teatre de operatii externe ca Afganistan si Irak), avand la trecerea in rezerva, majoritatea dintre noi, o vechime efectiva de 23 ani (actualmente 31 ani vechime cumulata )? si nici nu am beneficiat de ordonante asa cum au beneficiat cadrele militare inclusiv pana in 2010 si nici de salarii compensatorii, pensie anticipata, pensie anticipata partial asa cum beneficiaza cei in activitate conform Lg.223/2015. Eu cred ca am fost discriminati din toate punctele de vedere, tinand cont de CONSTITUTIA ROMANIEI.art.16.alin.1 si 2: (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. (2) Nimeni nu este mai presus de lege. Cu toate acestea cei din MApN sunt indiferenti la aceasta situatie, fara sa tina cont macar de art 2.lit.a,b si f din legea 223/2015. "Principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat sunt urmatoarele: a) principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleasi nor