Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:09 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Superstiții străvechi legate de solstițiul de iarnă! Este noaptea în care spiritele se întorc pe pământ

ro

21 Dec, 2024 10:10 222 Marime text
Astăzi, 21 decembrie 2024, este solstițiul de iarnă, momentul în care Soarele atinge cea mai joasă poziție pe cer, simbolizând finalul întunericului și începutul creșterii treptate a luminii.

În mod simbolic, solstițiul de iarnă reprezintă moartea și renașterea Soarelui, fiind un punct de cotitură care marchează tranziția de la întuneric la lumină. În multe culturi, această noapte era văzută ca o luptă între lumină și întuneric, în care Soarele triumfa și reîncepea să "crească". De aici, provin numeroase tradiții și ritualuri ancestrale legate de purificare, protecție și reînnoire, conform jurnalul.ro

Pe parcursul timpului, oamenii au creat superstiții străvechi legate de solstițiul de iarnă, care au legături cu magia, protecția casei și sănătatea familiei.

1. Noaptea în care spiritele se întorc pe pământ

Se credea că, în cea mai lungă noapte a anului, spiritele morților se pot întoarce pe pământ. În această perioadă, ușile dintre lumea celor vii și cea a spiritelor devin mai "subțiri", iar strămoșii pot vizita casa familiei lor.
Ce făceau oamenii? Lăsau o lumânare aprinsă la fereastră și o masă cu mâncare pentru spiritele bune. În unele culturi, lăsau un loc liber la masă (tradiție care se regăsește și la Crăciun).

2. Purificarea casei și alungarea energiilor negative

Se credea că, la solstițiul de iarnă, casele trebuie să fie curățate de energii negative. Aceasta era o practică simbolică, menită să alunge spiritele rele care ar putea profita de deschiderea dintre lumi.
Cum se făcea? Se ardeau plante de protecție, cum ar fi salvia, ienupărul, pelinul sau tămâia, pentru a purifica locuința. Fumul acestor plante se răspândea în colțurile casei.

Se aprindea o lumânare albă pentru a aduce lumina în casă, simbolizând întoarcerea Soarelui.

3. Superstiția legată de visele din noaptea solstițiului

Visele din noaptea solstițiului erau considerate mesaje divine. Se spunea că visele din această noapte au o putere profetică, iar oamenii își notau visele în zori pentru a le interpreta.
Ce făceau oamenii? Puneau un buchețel de ierburi de protecție (cum ar fi salvie, pelin sau mușețel) sub pernă, pentru a avea vise clare și profetice.

4. Atragerea norocului și abundenței pentru noul an


La solstițiul de iarnă, oamenii se străduiau să atragă abundența pentru anul ce urma. Se foloseau simboluri ale fertilității, cum ar fi spice de grâu, nuci, semințe și fructe.
Ce făceau oamenii? Puneau în casă un bol cu grâu încolțit sau semințe, care simbolizau renașterea naturii. Se credea că, dacă grâul crește frumos, va fi un an plin de prosperitate.
În unele culturi, se păstrau monede de argint în apa cu care se spăla fața în ziua solstițiului, simbolizând norocul financiar.

5. Protecția împotriva energiilor malefice

Pentru a se proteja de spiritele rele, oamenii foloseau plante magice precum vâscul, usturoiul, pelinul și tămâia. Vâscul, în special, era considerat o plantă sacră și era atârnat la intrare pentru a alunga răul.
Ce făceau oamenii? Atârnau vâsc deasupra ușii pentru a proteja casa de energii malefice, iar cei care treceau pe sub el trebuiau să se sărute, atrăgând iubirea și armonia.

Solstițiul de iarnă este un moment de reflecție, curățare și reînnoire. De la ritualuri străvechi de aprindere a luminii până la curățarea energiilor negative, aceste practici ne ajută să ne reconectăm cu ritmurile naturii. Fie că aprinzi o lumânare, atârni vâsc deasupra ușii sau scrii dorințe pe hârtie, solstițiul de iarnă îți oferă ocazia să închizi un capitol și să deschizi unul nou.

Sursa: jurnalul.ro 

Citește și. 

Solstițiul de iarnă 2024. Astăzi, 21 decembrie, începe iarna astronomică. Durata zilelor va începe să crească
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii