Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surprizele care o asteapta pe Elena Udrea pe litoral (galerie foto)

ro

28 Jan, 2009 02:48 2005 Marime text

Elena_Udrea_79.jpgMinistrul Turismului va fi prezent pe litoralul sudic în acest week-end

Autorităţile locale vor să îi arate ministrului cum văd ele relansarea turismului în zonă, în cadrul celor două manifestări ce vor avea loc la Complex „President": seminarul „Ofensiva Sudului" şi Forumul Naţional pentru Programul „Înscrieri Timpurii", cărora li se va adăuga şi a doua ediţie a Revelionului Turismului la Mare, eveniment ce se adresează tuturor persoanelor implicate în turism şi în domeniile conexe.

Ce va găsi, în sudul litoralului, Elena Udrea, în condiţiile în care edilii locali din zonă bat moneda pe o relansare a turismului la Marea Neagră? În mod cert, Udrea va dori să verifice, în primul rând, starea plajelor. Măcinate de zeci de ani de nepăsare a autorităţilor în domeniu, care au găsit fonduri pentru orice altceva în afara consolidării lor, plajele au ajuns, cel puţin în sud, la jumătate din suprafaţa lor de acum câteva decenii. Pe lângă eroziunea plajelor şi falezelor, fenomen amplu dezbătut de mass-media în ultimul timp, nici starea „estetică" a plajelor nu este una mai bună. Pe motiv că „iarna nu-i ca vara", plajele, fie ele administrate de Apele Române, fie de agenţi economici sau de primării (în cazul Vama Veche - 2 Mai), sunt lăsate, în mare măsură, pradă gunoiului.

Vama Veche, îngropată în gunoi

Ministrul va descoperi, cel puţin cu uimire, că, la Vama Veche, plaja este îngropată în mizerie, adusă de apă sau pur şi simplu uitată pe acolo din timpul verii. Îndrăgostiţii nostalgici fac slalom, până la apă, printre PET-uri, sticle de bere şi energizante, cutii goale de graffiti.
Către nord, la Mangalia, plaja arată cel mai bine, poate şi pentru că aceasta este administrată de un agent economic, care funcţionează şi pe timpul iernii. Aici, însă, Elena Udrea va avea grijă să nu fie strivită de un ATV sau de vreun acrobat pe motocicletă, ori de vreo maşină tunată, în plin „proces" de drifting.
Plajele din staţiuni sunt, în funcţie de administrator, mai curate sau mai pline de reziduuri. Pe lângă gunoiul în care te afunzi la tot pasul şi algele care deja intră în proces de putrefacţie, din cauza temperaturilor ridicate de la malul mării, ministrul va descoperi, poate cu uimire, tot felul de „obiecte" ceauşiste, numai bune de pus într-un muzeu de profil. Un exemplu grăitor: pe plaja dintre Saturn şi Venus, cea mai mare de pe litoralul sudic şi cea mai „primitoare" în ale distracţiei (aici având loc, anual, Liberty Parade şi Creamfields, dar şi concerte ale unor trupe de renume), „tronează", de ani de zile, un mega-utilaj cu apă sulfuroasă. Care împrăştie, „generos", în toate părţile, apa urât mirositoare, dar deosebit de folositoare în afecţiunile dermatologice. Duşul rudimentar era, pe vremuri, undeva în centrul plajei. Acum este chiar pe malul apei, semn că în câţiva ani plaja va dispărea cu totul...

nuti.jpgMinistrul va avea nevoie de protecţie

Ministrul Elena Udrea va avea curiozitatea, poate, să meargă către plajele din Venus, Cap Aurora şi Jupiter. La Venus se va „lovi", cu siguranţă, de nemulţumirea Asociaţiei Investitorilor, care îl acuză, în continuare, pe şeful DADL de distrugerea plajei din dreptul „Esplanada".
Cap Aurora şi Jupiter. Nisip prost, plin de pietriş. Destul de curăţel. În schimb, cele două piscine ceauşiste, serios deteriorate, de pe plaja care realizează puntea dintre Jupiter şi Cap Aurora dau un aspect selenar zonei. La doi paşi de plaja respectivă, alta, de data aceasta „ferchezuită" de un investitor particular. În dreptul Hotelului „Hercules", administratorul unităţii a dorit să îşi mulţumească total clienţii şi, an de an, aduce pe propria cheltuială nisip din cel mai fin, colmatează întreg golful şi nu lasă niciun gunoi să i se „aştearnă" pe plajă.


La câteva sute de metri distanţă, către Neptun şi Olimp, mizerie destul de puţină. Către vilele speciale, unde, de obicei, preşedintele îşi petrece vacanţele la mare, plajele stau destul de bine, deci nu o vor şoca prea tare pe doamna ministru. La fel şi la Olimp, unde aversele de ploaie au făcut ravagii anul trecut. Plaja a fost refăcută în mare parte.
În schimb, în fiecare dintre staţiunile pe care va avea curiozitatea să le viziteze, ministrul va trebui să nu o facă „la pas", decât pe propriul risc. Şi asta din cauza haitelor de câini, care sar pe oricine le încalcă teritoriul. Noi am încercat să mergem pe jos prin mai multe zone. Ne-am bucurat că am avut un loc de refugiu, în autoturism. Flămânzi din cauza lipsei de hrană, atât de abundentă în cursul verii, şi lăsaţi să se înmulţească absolut necontrolat, maidanezii din staţiuni o vor sfâşia, cu certitudine, pe Elena Udrea, în cazul în care autorităţile locale nu îi vor asigura o protecţie maximă.
Rămâne de văzut dacă ministrul va fi invitat să viziteze toate aceste zone sau organizatorii se vor mulţumi cu banale dejunuri sau cine la localurile încă deschise în zonă sau cu la fel de banale vizite la obiective cu un renume deja bine stabilit, dar neadministrate la nivel local, cum este Herghelia Mangalia. În fine, sperăm ca turismul să fie relansat şi în sudul litoralului, fie că e vorba despre mult-mediatizata intenţie a Primăriei Mangalia de a face din zonă un al doilea Monaco, fie cu sprijinul ministrului Turismului. De lucrat mai este, cu siguranţă, foarte mult.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii