Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de ceasuri contrafăcute, depistate în Portul Constanța Faptele ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-au triplat în primul semestru din 2023

ro

30 Jul, 2023 10:50 839 Marime text

 


În primul semestru din 2023, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală, cu preponderenţă la intrarea în România.

Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în primul semestru au fost depistate 629 fapte de natură infracţională, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă 2022, când au fost depistate 208., transmite Poliția de Frontieră. 

 Poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:
  • 183.937 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
  • 50.780 perechi încălțăminte;
  • 147.450 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
  • 10.791 bucăți articole de marochinărie;
  • 2.819 bucăţi ochelari de soare;
  • 9.630 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare);
  • 105.280 jucării.
În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă.
Din cazuistica înregistrată în ultima perioadă, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţi ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova.

Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:           
  • China-România - pe mare.
  • Turcia-Bulgaria-România - pe uscat.
Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei., a mai punctat sursa citată. 

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile).
Precizăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.


În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Dintre cazurile semnificative înregistrate de la începutul anului până în prezent, le reamintim pe următoarele:

Parfumuri şi încălţăminte contrafăcute, în valoare de peste 6.500.000 lei, descoperite la graniţa de sud a României

În data  de 20.06.2023, în jurul orei 15:45, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au oprit pentru control, pe sensul de intrare în țară, două autoutilitare, care transportau marfă de la o firma din Grecia pentru România, conduse de doi cetățeni români în vârstă de 35, respectiv 33 de ani.

Cu această ocazie, colegii noștri au descoperit în compartimentul marfă al celor două autoutilitare  peste 5.700 de bunuri, constând în articole de încălțăminte, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.
De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetățean bulgar, în vârstă de 49 de ani, care se afla la volanul unui autocamion, înmatriculat în Bulgaria.  
Cu ocazia efectuării controlului de frontieră, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al mijlocului de transport, 2 paleți pe care se aflau mai multe cutii de carton ce conțineau flacoane cu parfum, inscripționate cu însemnele unor mărci protejate, despre care există suspiciunea că sunt contrafăcute.
În urma inventarierii bunurilor, a rezultat cantitatea totală de 6.430 flacoane cu parfumuri, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, pentru care șoferul nu a putut prezenta documente de proveniență.
În ambele cazuri, întreaga cantitate de bunuri, peste 12.100 de articole, estimate la o valoare de peste 6.500.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În prezent, faţă de persoanele sus-menţionate, se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.


Zeci de mii de bunuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproape 8 milioane de euro, descoperite în PTF Calafat

În data de 26.05.2023, în jurul orei 19.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetățean bulgar, care se afla la volanul unui autocamion, înmatriculat în Bulgaria. Conform documentelor prezentate, şoferul transporta marfă în regim de coletărie, pe ruta Grecia-Ungaria.
Cu ocazia efectuării controlului mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al autocamionului, mai multe cutii de carton ce conțineau articole de îmbrăcăminte și marochinărie.
În urma inventarierii bunurilor, a rezultat cantitatea totală de 21.510 articole de îmbrăcăminte și marochinărie, toate purtând însemnele unei mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute. Șoferul autocamionului a declarat ca bunurile îi aparțin.
Bunurile, în valoare de 38.159.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către polițiștii de frontieră în vederea continuării cercetărilor.
În prezent, faţă de şoferul bulgari se efectuează cercetări, pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Aproximativ trei tone de bunuri susceptibile a fi contrafăcute sosite din China, confiscate pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni

Acţiunea a fost demarată la începutul lunii mai, când în data de 09 mai, în zona Cargo a Aeroportului Internaţional Henri Coandă, o echipă comună formată din polițişti de frontieră din cadrul Serviciului de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul, lucrători ai Compartimentului Cargo şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători a efectuat, în baza analizei de risc, un control asupra unui transport de bunuri diverse, expediat pe ruta Hong Kong - Istanbul - Bucureşti, cu destinaţia finală Ucraina.

Întrucât echipa de control a avut suspiciuni cu privire la marfa transportată au fost desfăşurate activităţi specifice, în urma cărora s-a stabilit că transportul este format din 160 de colete, în cantitate totală de 2.862 kilograme, dar conţinea diverse bunuri inscripţionate cu însemnele unor branduri consacrate, fiind susceptibile a fi contrafăcute şi a aduce atingere titularului de marcă.
Întreaga cantitate de bunuri, estimată la o valoare de aproximativ 10 milioane de lei dacă  ar fi fost comercializată ca produs de marcă, a fost ridicate în vederea expertizării şi continuării cercetărilor.
În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută de art. 83 lit. b şi pedepsită de art. 102 din Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.

350 ceasuri inteligente susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de 1.280.000 lei, depistate în Portul Constanța

În data de 11.05.2023, o echipă comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanta Sud a descoperit, într-un container sosit din China, ce avea ca destinatar o societate comercială din județul Ilfov, 350 ceasuri tip smartwatch care aveau designul unei mărci cunoscute, dar care erau susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală, având o valoare de aproximativ 1.280.000 lei.
Polițiștii de frontieră efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate iar bunurile, în valoare totală de aproximativ 1.280.000 lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.


Citește și: 

Poliția de Frontieră, 30 iulie. Situația la granițele României în ultimele 24 de ore
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii