Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tariful de salubrizare plătit de firmele din Constanţa, majorat. Ce spune SC Tracon SRL, care administrează groapa de gunoi de la Ovidiu (document)

ro

21 Feb, 2018 00:00 8931 Marime text
Începând cu 1 martie 2018, agenţii economici constănţeni vor scoate din conturi mai mulţi bani pentru taxa de salubrizare, care are trei componente: colectare, transport şi depozitare.
 
Compania Polaris M Holding SRL este obligată să majoreze tariful practicat pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor de la agenţii economici din oraşul Constanţa de la 14 dolari pentru o tonă la 20 de dolari pe o tonă. Măsura vine după ce firma care deţine groapa de gunoi de la Ovidiu, Tracon SRL, a majorat tariful pentru depozitarea gunoiului preluat de Polaris M Holding SA de la agenţii economici. Firma de salubrizare Polaris M Holding SRL nu va obţine niciun profit de pe urma acestei majorări, deoarece tariful pentru colectare şi transport al deşeurilor nu se majorează. Tarifele de colectare şi transport deşeuri către rampa ecologică din localitatea Ovidiu rămân aceleaşi.

 
Iată ce declară Tracon SRL!

 
Cu privire la această majorare, am solicitat un punct de vedere de la societatea Tracon SRL.
 
„Tariful de depozitare pentru agenţii economici în cadrul Depozitului Ecologic pentru Deşeuri Menajere şi lndustriale (DEDMI) Ovidiu de 20 USD/to este în conformitate cu contractul nr. 5/1994 încheiat între Primăria Constanţa şi firma Consalub SA, care ulterior a fost preluată de Tracon SRL. Aplicarea diferenţiată de la 1.03.2018 a tarifului de depozitare pentru agenţi economici a avut în vedere următoarele:
- creşterea substanţială a principalelor elemente de cost ale activităţii de depozitare (motorină, salarii, energie electrică, materiale specifice) din ultimele 12 luni;
- creşterea total necontrolată şi incertitudinea costurilor bancare din ultimele 2 - 3 luni, când principalii indicatori ai creditării au avut o evoluţie spectaculoasă, în condiţiile în care aceştia au rămas nemodificaţi în ultimii 4 - 5 ani (dobânda de referinţă a BNR a crescut în două luni de Ia 1,75% la 2,25%, ROBOR-ul la trei luni a ajuns la 2,07%, inflaţia estimată la semestrul I 2018 este de 4 - 5%);
- existenţa unei clauze contractuale asumate de autorităţile locale;
- tariful de salubritate (din care face parte şi tariful de depozitare) a avut modificări diverse, în timp ce tariful de depozitare a rămas nemodificat de la înfiinţarea depozitului;
- depozitul ecologic pentru deşeuri menajere de la Ovidiu este o investiţie integral privată, iar autorităţile locale din Constanţa au beneficiat din plin de existenţa acesteia, fără a consuma fonduri publice în implementarea serviciului public de salubritate, aşa cum au făcut-o majoritatea judeţelor.
 
În aceste condiţii, a fost imperios necesară trecerea la un tarif diferenţiat, temeiul legal fiind contractul menţionat, astfel încât DEDMI Ovidiu să poată fi menţinut în stare de funcţionare! Activitatea economică a firmei Tracon SRL Brăila se delimitează total de apartenenţa politică a unuia din asociaţi, a cărui pondere în structura capitalului social este nesemnificativă, iar contractul de prestări servicii nr. 511994 este încheiat într-o perioadă când Tracon Brăila nu desfăşura activitate economică în municipiul Constanţa şi nu avea nimic cu obiectul contractului respectiv. Dacă ar fi fost o implicare a factorului politic în contractul nr. 511994, în mod sigur n-ar fi rămas tariful de depozitare nemodificat 23 de ani, aşa cum nu s-a întâmplat cu alte servicii publice (apă, canal, energie termică, colectare deşeuri).
 

O comparaţie a evoluţiei firmei Tracon la o distanţă de 13 ani (2016/2003) nu poate fi obiectivă dacă nu se au în vedere următoarele:
- o firmă a crescut permanent prin alte activităţi derulate doar cu firme private, indiferent de varianta de guvernare a României;
- profiturile obţinute au fost capitalizate permanent, prin reinvestirea profitului (ex.: capitalul social a crescut de la 30.100 de lei până la 34.000.000 de lei, iar activele firmei au crescut de peste zece ori);
- numărul salariaţilor nu a scăzut efectiv, ci au fost externalizate anumite activităţi cu personal neproductiv, dar care sunt finanţate tot de firma Tracon, care utilizează şi astăzi 600 de salariaţi;
- firma a fost înfiinţată pentru a fi dezvoltată în permanenţă şi preluată de generaţia următoare, neavând niciodată în vedere falimentarea sau închiderea acesteia în momentul când asociaţii - fondatori ajung la vârsta pensionării (aşa cum se întâmplă cu peste 90% din firmele nou înfiinţate în România).
 
Consideram că dezvoltarea firmei Tracon SRL Brăila nu este decât rezultatul unui management eficient, chiar şi în condiţiile unui climat economic mai puţin prietenos, derulând mai multe activităţi private sub aceeaşi entitate juridică şi nicidecum nu s-a urmărit ascunderea profitului prin utilizarea de firme intermediare“, au precizat reprezentanţii Tracon SRL.
 

Contract cu Primăria Constanţa

 
Reamintim că depozitul de deşeuri menajere şi asimilabile amplasat în localitatea Ovidiu, administrat de SC Tracon SA, deserveşte localităţile Constanţa, Ovidiu şi Năvodari. Din anul 2009, în acest depozit au fost transportate şi deşeuri provenite din localităţile rurale unde au fost înfiinţate servicii de salubrizare sau au fost încheiate contracte pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere de către operatori economici autorizaţi.

 
Serviciul de salubrizare are trei componente: colectarea, transportul şi depozitarea. Polaris M Holding, conform contractului pe care îl are cu Primăria Constanţa, colectează şi transportă gunoiul, în vederea depozitării şi neutralizării, către groapa ecologică de gunoi de la Ovidiu, administrată de Tracon SRL.
 
Iniţial, de depozitarea gunoiului se ocupa Consalub SA, care a încheiat, în noiembrie 1994, un contract cu Primăria Constanţa. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 30 de ani, cu posibilitatea continuării pentru încă zece ani. Aşadar, urma să se finalizeze în 2034. Prin contract, municipalitatea garanta plata contravalorii unui milion de dolari pe an, pe toată durata contractului, şi eliminarea unui minimum de 200 de kilograme de deşeuri pe locuitor, pe an.
 
În 1999, Consalub SA fuzionează prin absorbţie cu SC Tracon SRL Brăila, iar toate sarcinile pe care le avea Consalub au fost preluate de firma brăileană. În noiembrie 1999, Municipiul Constanţa, reprezentat de primarul Gheorghe Mihăieşi, a semnat contractul cu Tracon SRL.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta răspunsul societăţii Tracon SRL trimis la solicitarea ZIUA de Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii