Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa de aproape o mie de dolari la facultatile de stat

ro

11 Jul, 2003 00:00 692 Marime text

Admiterea la Universitatea "Ovidius"

Pentru specializarile cu probe de concurs, inscrierile se fac in perioada 8-15 iulie, iar pentru specializarile cu concurs de dosare, pana pe 17 iulie * La completarea fisei de inscriere, candidatii vor indica optiunea, in ordinea preferintei, pentru specializarea si forma de invatamant la care doresc sa concureze, zi fara taxa, zi cu taxa sau ID-IFR * Pana acum, 29 de candidati au optat pentru una din cele trei specializari ale Facultatii de Stiinte Economice * Taxa de scolarizare pe an, la Facultatea de Arte, pentru specializarea Arta spectacolului de teatru este de 950 de euro * Pana ieri, nici un candidat nu optase pentru aceasta filiera educationala

La Universitatea "Ovidius" din Constanta au inceput inscrierile pentru admiterea la una din facultatile de stat. Pentru specializarile cu probe de concurs, inscrierile se fac in perioada 8-15 iulie, iar pentru specializarile cu concurs de dosare, pana pe 17 iulie. Pentru inscrierea la concursul de admitere la invatamantul de lunga si scurta durata sunt necesare urmatoarele acte: cererea de inscriere pentru concursul de admitere in invatamantul universitar; certificatul de nastere, in copie legalizata; diploma de bacalaureat, in original; adeverinta medicala eliberata de cabinetele medicale scolare sau de medicii de familie de care apartin, din care sa rezulte ca sunt apti pentru domeniul sau specializarea la care candideaza; patru fotografii color, tip buletin de identitate, si chitanta de plata a taxei de inscriere sau adeverinta din care sa rezulte motivul pentru scutirea de taxa de inscriere. De asemenea, in cazul candidatilor de etnie rroma, este nevoie de recomandarea scrisa din partea presedintelui unei organizatii civice, culturale sau politice a rromilor, legal constituita, si copie legalizata a hotararii judecatoresti care atesta constituirea legala a organizatiei respective. La completarea fisei de inscriere, candidatii vor indica optiunea, in ordinea preferintei, pentru specializarea si forma de invatamant la care doresc sa concureze, zi fara taxa, zi cu taxa sau ID-IFR.

Stiintele economice si Dreptul, cele mai cautate

Desi inscrierea a inceput de cateva zile, au existat cereri de inscriere pentru examenul de admitere. Cei mai multi, respectiv 29, au optat pentru una din cele trei specializari ale Facultatii de Stiinte Economice. Ei au avut de ales intre Relatii internationale, Contabilitate si informatica de gestiune, Economia turismului si serviciilor si Finante-banci. Pentru Facultatea de Drept au depus dosarele de inscriere 22 de candidati, iar pentru cea de Psihologie, 19. Cei mai putini candidati s-au inscris la Facultatea de Litere, la specializarile Jurnalism si Limbi moderne aplicate - cate un singur absolvent. Candidatii par mai putin interesati de Colegiul de Economie a Comertului si de specializarile Arta spectacolului de teatru si cea de Muzica, unde, pana ieri, nici un candidat nu se inscrisese. In cazul ultimelor, este de inteles din moment ce taxa de scolarizare pe an este de 950 de euro. Taxa de inscriere pentru sustinerea examenului de admitere este cuprinsa intre 400.000 si 600.000 de lei, in functie de numarul de probe la care se sustine examen de admitere.

Olimpicii au intaietate

Absolventii de liceu care au obtinut premii notabile la concursurile scolare nationale si internationale sunt declarati admisi la facultate fara a sustine examen de admitere, indiferent de specializarea aleasa. De asemenea, au statut aparte si absolventii de etnie rroma si cei din Republica Moldova, pentru care sunt alocate de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului locuri subventionate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii