Thailanda legalizează căsătoriile homosexuale
Thailanda legalizează căsătoriile homosexuale
18 Jun, 2024 16:38
ZIUA de Constanta
568
Marime text
Thailanda a legalizat marţi căsătoriile homosexuale, transmite AFP; agenţia remarcă faptul că măsura este prima în acest sens din sud-estul Asiei, notează Agerpres.
Votul în Senatul de la Bangkok - 130 pentru, 4 împotrivă, 18 abţineri - a fost salutat ca o "victorie" de comunitatea LGBT+ a minorităţilor sexuale (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali şi altele). Deputaţii aprobaseră noua lege încă din martie, de asemenea cu o majoritate largă, iar decizia senatorilor nu a constituit o surpriză.
Textul va fi prezentat regelui Maha Vajiralongkorn pentru publicarea în gazeta regală, demers prin care are loc promulgarea.
Noua lege urmăreşte înlocuirea unor termeni cum ar fi "bărbaţi", "femei", "soţi" sau "soţii" cu unii de gen nedefinit, cum ar fi "persoane" sau "parteneri de căsătorie".
Activiştii critică însă lipsa recunoaşterii persoanelor transsexuale sau non-binare, care nu îşi pot modifica sexul în actele de identitate.
"Astăzi, iubirea a câştigat împotriva prejudecăţilor", a reacţionat activistul Plaifah Kyoka Shodladd, care a contribuit la redactarea legii respective.
Un alt coautor, Andisorn Juntrasook, care a participat în calitate de expert, a declarat: "Facem asta pentru toată lumea. Dacă societatea acordă drepturi fiecăruia, este o societate unde se poate trăi".
Înainte de vot, deputatul Tunyawaj Kamolwongwat din partidul pro-democraţie Mişcarea Înainte a salutat "o victorie pentru popor" prin care revine "zâmbetul" după o perioadă agitată politic.
Manifestările de bucurie în Senat au fost reţinute, însă mai târziu în cursul zilei erau anunţate festivităţi în centrul capitalei şi la sediul guvernului.
Consensul în favoarea căsătoriilor homosexuale este neobişnuit, apreciază AFP, observând că Thailanda este divizată între conservatorii care susţin armata şi pe rege, respectiv opoziţia progresistă preferată de generaţiile tinere.
Procesul legislativ, care de obicei este complicat în Thailanda, a fost simplificat după ce funcţia de prim-ministru a fost ocupată anul trecut de Srettha Thavisin, primul civil ajuns la conducerea guvernului de la Bangkok după lovitura de stat militară din 2014.
Tentativele anterioare de legiferare a căsătoriilor homosexuale eşuaseră în ultimii ani, în contextul instabilităţii politice cronice, marcate de puciuri şi proteste populare.
Comunitatea LGBT+ este foarte vizibilă în Thailanda, regatul fiind celebru pentru toleranţa care atrage turişti homosexuali din ţările vecine, mai conservatoare.
Olanda a fost prima ţară care a legalizat căsătoriile homosexuale, în 2001; ulterior, circa 30 de state au urmat acest exemplu, însă în Asia pasul a fost făcut doar de Taiwan şi Nepal, reaminteşte AFP.
Agenţia observă însă că, în ciuda unităţii afişate în Senat, în Thailanda persistă incertitudinile. La Curtea Constituţională sunt în curs proceduri împotriva lui Srettha şi a partidului Mişcarea Înainte, principalii susţinători politici ai căsătoriilor pentru toate genurile. Formaţiunea ar putea fi dizolvată, iar liderilor săi li s-ar putea interzice implicarea în politică timp de mai mulţi ani, deoarece în campania electorală din 2023 au promis modificarea legii privind lezmajestatea.
Apărătorii drepturilor omului consideră că concretizarea unor astfel de interdicţii ar însemna un regres al democraţiei.
Citește și:
AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii