Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:05 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TIKA la Constanţa Ambasadorul Turciei, Osman Koray Ertaş, şi consulul Ali Bozcaliskan au inaugurat Lectoratul de Limbă şi Cultură Turcă (galerie foto)

ro

27 Oct, 2015 00:00 4682 Marime text


România şi Turcia au semnat un parteneriat strategic în luna decembrie 2011, pe timpul vizitei fostului preşedinte Traian Băsescu la Ankara. În baza acestui acord, relaţiile dintre cele două state au căpătat un statut special. Rezultatul acestei colaborări a condus la mai multe parteneriate bilaterale.
 
Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA) a luat fiinţă în 1992 şi este o entitate sprijinită de statul turc, în directa subordonare a prim-ministrului, care susţine activităţi socio-culturale şi nu numai pentru sprijinirea etnicilor turci şi tătari de pretutindeni. Agenţia are peste 120 de reprezentanţe în lume şi 11 în Europa de Est. De anul acesta, şi-a deschis una şi în ţara noastră.
 
Ieri, în aula Universităţii „Ovidius“, a avut loc inaugurarea unei săli unde va funcţiona Lectoratul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Turcă „Mehmet Akif Ersoy“. La ceremonie au luat parte rectorul Universităţii „Ovidius“, Sorin Rugină, decanul Facultăţii de Litere, Cristina Tamaş, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului de Relaţii Interetnice, Amet Aledin, ambasadorul Republicii Turcia, Osman Koray Ertaş, consulul Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcaliskan, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele Uniunii Democrate a Turcilor din România, Osman Fedbi, studenţi, profesori şi alţi invitaţi.
 
Rectorul Universităţii „Ovidius“, Sorin Rugină, a salutat ideea înfiinţării Lectoratului de Limbă Turcă şi ajutorul dat de TIKA pentru amenajarea sălii unde se vor desfăşura cursurile acestuia. Rectorul Sorin Rugină a mai arătat că Universitatea „Ovidius“ are colaborări cu mai multe universităţi din Turcia prin intermediul Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră al cărui secretariat îl deţine în prezent. El a mai amintit şi parteneriatul cu Universitatea Trakia.


 
Subsecretarul de stat Amet Aledin a apreciat sprijinirea activităţilor culturale de către TIKA şi a specificat că a susţinut promovarea unor cursuri speciale de limba turcă şi tătară. De asemenea, a arătat că susţine de mai mult timp înfiinţarea unei secţii de Religie islamică în cadrul Universităţii „Ovidius“. În replică, rectorul Sorin Rugină a arătat că a convenit cu Ali Bozcaliskan, consulul Republicii Turcia la Constanţa, înfiinţarea unui Institut de Ştiinţă, Cultură şi Spiritualitate Dobrogeană care să aibă în componenţă departamente pentru toate etniile care convieţuiesc în ţara noastră şi implicit şi unul de turcologie, proiect care să facă din Universitatea „Ovidius“ una multiculturală.
 
Cu privire la Secţia de Religie Islamică, conducerea universităţii susţine că există problema cadrelor didactice şi a integrării pe piaţa muncii a viitorilor absolvenţilor ai acestei specializări. Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a subliniat bunele relaţii dintre poporul turc şi român şi parteneriatul strategic bilateral încheiat între cele două state care funcţionează atât în plan economic şi social, cât şi în plan militar.

 
Atât ambasadorul Osman Koray Ertaş, cât şi directorul TIKA pentru Balcani şi Europa de Est, Mahmut Cevik, au arătat că agenţia va dezvolta mai multe proiecte în ţara noastră. În afara renovării sălii unde va funcţiona Lectoratul de Limbă Turcă, TIKA a mai dotat Grădiniţa „Zubeyde Hanim“ cu un parc de joacă pentru copii şi a renovat zece săli de curs de la şcoli din Constanţa, Medgidia, Mangalia, Cobadin, Făurei şi Castelu, unde se va studia limba turcă. Delegaţia turcă a participat la inaugurarea acestor obiective.    
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii