Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tineri cu perspective în industria prelucrării petrolului, de la Rompetrol

ro

20 Mar, 2021 00:00 5325 Marime text
  • În Rompetrol se desfășoară de 20 de ani un program care reușește să integreze tineri cu potențial
  • Doar anul trecut, prin programul de Internship derulat de Rompetrol au trecut 55 de tineri
 
Industria prelucrării petrolului are o istorie de peste 160 de ani, România fiind unul dintre jucatorii principali din domeniu, la începutul secolului trecut. O industrie pe care mulți o privesc cu respect, pentru că știu că oferă bunuri fără de care viețile noastre ar fi foarte diferite. Poate cel mai activ continuator al tradiției petroliste în România este Grupul KMG International (cunoscut generic ca Rompetrol), prin cele două rafinării – Petromidia și Vega – dar și celelalte entități care contribuie activ în industrie – Rompetrol Well Services, Rominserv, Midia Marine Terminal și alții.
 
Chiar dacă nu e deplasat să spunem că s-a creat un aer special în jurul industriei, pentru că nu puțini sunt cei care cred că este un domeniu inaccesibil, în Rompetrol se desfășoară de 20 de ani un program care reușește să integreze tineri cu potențial. Este vorba despre programul de Internship, care durează 2 luni, timp în care tineri absolvenți de liceu și facultate merg prin instalațiile din rafinării, observă activitățile profesioniștilor și află secretele funcționării unor unități moderne.
 
Rompetrol pune foarte mare accent pe schimbul de generații realizat în mod sustenabil, cu transfer de cunoștințe de la seniori, oameni cu mare experiență și expertiză în domeniu, la tineri, dornici să învețe, să performeze și să-și contruiască o carieră solidă în prelucrarea petrolului. De altfel, se dovește a fi un model de succes, pentru că, atât în rafinăriile Petromidia și Vega, cât și la celelalte companii din Grup, deficitul de personal este redus, ba mai mult, exista un echilibru sănătos între cei cu experiență, pe care mulți îi văd ca mentori și angajații tineri, din noua generație.
 
Doar anul trecut, prin programul de Internship derulat de Rompetrol au trecut 55 de tineri. Chiar dacă, fizic, au fost doar câteva zile prin instalații, din cauza contextului epidemiologic, Internii au fost foarte activi, curioși și dornici să dovedească faptul că sunt candidați viabili pentru un post în Rompetrol. Iar, în prezent, la 6 luni distanță, din această serie sunt peste 20 de tineri angajați în companiile Grupului. Trei dintre ei au ales să ne povestească despre Internship, despre prima zi de muncă și despre țelurile lor.
 

„Am știut că vreau să profesez în cadrul Grupului”

 

 
Sergiu Bălan, tânar absolvent al Facultății de Științe Aplicate și Inginerie, a fost insiprat de prieteni și a hotărât să încerce programul de Internship, despre care auzise numai lucruri bune: „Am prieteni și foști colegi de facultate care sunt angajați ai Grupului. Fiecare dintre ei a avut parte de experiențe inedite în cadrul programelor de Internship la care au participat și, întâlnindu-mă des cu ei, am povestit despre ce făceau, despre ce învățau, așa că am devenit curios. Am căutat informații despre program, despre oportunitățile existente și am spus că nu am nimic de pierdut dacă aplic. Și asta a fost, pentru că am aplicat, am fost selectat și am participat la cel mai fain program de Internship.
 
Mi-a plăcut foarte mult spiritul de echipă pe care l-am găsit și faptul că am luat contact cu persoane care erau implicate total în activitatea de producție, persoane care ne răspundeau la cele mai neobișnuite întrebări, persoane care își rupeau din timpul lor pentru a ne explica rolul fiecărui echipament, fiecărei instalații. Ei sunt cei care m-au determinat să îmi doresc să fiu angajat în Rompetrol Rafinare. Pot să spun fără nicio rezervă că la finalul celor 2 luni am știut că vreau să profesez în Rompetrol Rafinare”.
 

Acum, tânărul de 23 de ani este angajat în Petromidia Năvodari, cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai importante din regiunea Mării Negre. Este operator chimist la Instalația de Recuperare Gaze Facle și își aduce aminte, cu emoție, de prima zi de muncă în rafinăria din Năvodari: „A fost destul de incitant, pentru că era prima zi de lucru într-o companie mare și eram destul de confuz. Asta pentru că nu știam cum se vor desfășura lucrurile, ce va trebui să facem, dar, cu toate întrebările din capul meu, a fost o zi interesantă, în care am învățat poate cea mai importantă lecție, și anume că siguranța noastră este cea mai importantă.
 
Îmi propun să ajung foarte departe în carieră, dar îmi place să rămân cu picioarele pe pământ și să spun că îmi doresc să ajung exact acolo unde trebuie. Pentru că, a ajunge departe într-un domeniu, în carieră este direct proporțional cu interesul, efortul și timpul pe care le dedici perfecționării tale în acel domeniu. Iar celor care vor să urmeze un drum în industrie, le zic un secret: Este simplu. Indiferent câte obstacole vor întâlni pe traseu, dacă ei consideră că locul lor este în această industrie, să nu se lase distrași de la țelul lor!”
 

„Comunicarea este cheia!”


 
Un alt tânăr de 23 de ani, Radu Damache, a subliniat importanța comunicării, atât pe parcursul programului de Internship, cât și în activitatea de zi cu zi. A parcurs programul prima dată în 2017, când era abia după primul an de facultate. După ce și-a terminat studiile în prelucrarea petrolului, a știut că este momentul să facă un pas înainte: „Prima dată doream să văd cum arată industria de prelucrare a petrolului, să imi dau seama dacă asta îmi doresc să fac mai departe, însă a doua oară, în 2020, am revenit cu dorința să fac parte din familia Rompetrol și să demonstrez că sunt pregătit să fiu colegul unor profesioniști de la care am avut multe de învățat.
 
Recunosc că, dupa al doilea program de Internship, cel din 2020, așteptam cu sufletul la gura să primesc un telefon din partea companiei. A fost o lună (de la sfârșitul programului, până pe la finalul lui octombrie) în care eram din ce în ce mai nerăbdător să mă întorc în rafinărie. Iar atunci când am primit telefonul și am știut că am reușit, am simțit o bucurie sinceră și o emoție puternică.
 

Prima zi de muncă în Petromidia a fost una pe care nu o să uit niciodată, am avut emoții, nu știam ce trebuie să fac, unde trebuie să merg. Drumul de 35 de minute de acasă până la poarta rafinăriei mi-a permis să îmi pun 1.000 de întrebări despre ce trebuie să fac, când, cum și unde. Însă, după prima zi, am început să simt tot mai mult că sunt și eu parte integrantă din Petromidia”.
 
Tânărul operator chimist activează, în prezent, la Instalația de Desulfurare Gaze și Recuperare Sulf. Speră, ca orice tânăr aflat la început de drum, că își va construi o carieră frumoasă în domeniu, dar rămâne cu picioarele pe pământ: „Sunt o persoană autocritică și niciodată nu mi-am dorit să primesc ceva ce nu merit. Ca fiecare persoană, desigur că îmi doresc să ajung la apogeul carierei, însă știu că necesită timp, dedicare, răbdare și multă muncă.
 
Pe cei care au de gând să urmeze această carieră, le-aș spune să fie, în cele două luni de Internship, cât se poate de curioși. Să puna tot felul de întrebări, oricât de banale ar fi, pentru că eu asta am făcut și, credeți-mă, m-a ajutat foarte mult. Nu în ultimul rând, comunicarea este cheia, iar prin comunicare putem să aflăm lucruri pe care nici nu ne gândeam că nu le știm!”
 

„Am avut parte de multă susținere din partea colegilor”


 
Mădălina Dinu, o tânără pragmatică și perseverentă, a știut că vrea o carieră în domeniul financiar. Primul pas concret a fost Internship-ul, care a convins-o că nu s-a înșelat: „Am văzut acest Internship ca pe o provocare și ca pe o șansă spre o carieră de succes. Mi-am dat seama că, prin participarea la programul dezvoltat de Rompetrol, aș evolua și aș întâlni oameni de la care pot învăța foarte multe. Acum, fără rezerve, sunt convinsă că a fost cea mai bună alegere din viața mea.
 
Încă din prima zi a Internship-ului am știut cu exactitate că doresc să îmi încep cariera în Rompetrol Well Services. Am beneficiat de multă susținere din partea colegilor și de un mentor excelent, care m-a învățat tot ce trebuie să știu despre contabilitatea unei companii din industrie. Am știut de când eram mică faptul că îmi doresc o carieră în acest domeniu și din primele zile mi-am dat seama că Rompetrol Well Services este compania unde visul meu o să devină realitate”.
 
Pentru tânăra finanțistă, vestea angajării a venit cu o emoție pe care nu o va uita prea curând: „Mi-am dorit atât de mult să rămân după cele două luni de Internship, încât în momentul în care am aflat că o să devin angajat Rompetrol am plâns de fericire 30 de minute. Iar când a venit prima zi de muncă, am fost atât de entuziasmată și emoționată, pentru că nu îmi venea să cred că am ajuns acolo. Instant, mi-am dat seama că am în față un drum lung și greu, dar asta nu m-a descurajat, ci mai degrabă m-a motivat și mai tare. Am ambiția necesară și îmi doresc să ajung cât mai departe. În acest sens, în fiecare zi mi-am propus să învăț ceva nou, pentru că, astfel, sunt sigură că voi evolua.
 
Tuturor tinerilor care doresc să meargă pe un drum în industrie, le urez să-și urmeze visul! Programul de Internship este, practic, o șansă oferită tinerilor absolvenți, așa cum sunt și eu, de a intra în contact cu oameni realizați și profesioniști, care pun umărul la dezvoltarea unui domeniu vital pentru noi toți!”
 

Un program eficient, care sprijină actvititatea KMG International

 
Programul de Internship, prin care au trecut peste 1.600 de tineri, de-a lungul celor 20 de ani, a adus un plus de energie în Grupul KMG International (Rompetrol). Tinerii de pe băncile facultății au ajuns să performeze într-un domeniu extrem de dificil, dar care poate reprezenta o oportunitate pentru cei care vor să evolueze.
 
„Programul început în 2001 ne-a ajutat să aducem în Grup, cu precădere în cele două rafinării, oameni care nu au plecat de la zero. Am integrat tineri dornici, care știau deja că vor să facă o carieră în industrie și la care am observat o motivație ieșită din comun. Trebuie subliniat faptul că astăzi, în rafinăria Petromidia, avem în funcții-cheie oameni care au trecut prin Internship. Sunt directori de producție și manageri de procese și inginerie, manageri de instalație, profesioniști care au un cuvânt greu de spus în evoluția celei mai importante rafinării din România. Același lucru este valabil și pentru rafinăria Vega, o unitate de nișă, cu produse speciale, cum este bitumul sau hexanul. Și acolo sunt tineri care au rol extrem de important”, a declarat Flori Costache, Senior HR Business Partner în KMG International.
 

 
„Punem mare accent pe transferul de cunoștințe realizat între mentori și Interni, pentru că noi, în Rompetrol, credem foarte mult în relația strânsă dintre generații. Este un model pe care îl aplicăm și care s-a dovedit a fi foarte eficient, în special în perioadele de tranziție. Mai precis, atunci când un senior iese la pensie, avem garanția că munca lui va fi dusă mai departe cu succes de un profesionist care știe exact ce misiune are, fără să existe o perioadă în care tânărul trebuie să se acomodeze, să învețe. El vine direct pregătit, iar acest lucru se datorează, în special, transferului de cunoștințe de care a beneficiat”, a completat Flori Costache.
 
Infuzia de tineri este necesară, din perspectiva schimbului de generații, necesar și într-o companie de talia Rompetrolului.
 
„Pentru noi, este foarte important să avem continuitate și să ne bazăm pe oameni foarte bine pregătiți. Pe lângă seniori, care de multe ori mai rămân alături de noi și după ieșirea la pensie, trebuie să aducem în prima linie tineri deja pregătiți sau în proces de pregătire, capabili să preia poziții cu responsabilitate, pentru că este o mare nevoie de oameni motivați, energici și profesioniști într-un mediu de forță, așa cum este oil&gas. Iar noi, în Rompetrol, avem schimbul de generații asigurat, mare parte datorită Internship-ului, a implicării noastre în dezvoltarea personală și profesională e elevilor și studenților, următoarea generație de profesioniști, și a strategiilor noastre de atragere a tinerilor cu potențial”, a concluzionat Flori Costache, Senior HR Business Partner în KMG International.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii