Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:41 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre Dosarul Electronic de Sănătate. Cum pot pacienții să îl acceseze și cine poate face modificări

ro

23 Dec, 2021 00:00 3108 Marime text
  • Din data de 25 noiembrie 2021, noua versiune a Dosarului Electronic de Sănătate a funcționat în regim de testare
  • Noua versiune a creat posibilitatea ca oricine dorește să își poată anonimiza datele cuprinse în DES
  • Sumarul și informațiile pentru urgență pot fi consultate de către orice medic autenticiat cu un certificat autorizat
  • Anonimizarea este ireversibilă, titularul DES nu mai are posibilitatea recuperării datelor medicale înregistrate până la data anonimizării
 
Dosarul Electronic de Sănătate (DES) este un instrument informatic aflat la dispoziția persoanelor care doresc să dețină un istoric medical bazat pe documentele emise de medici, colectate în aplicație. Titularul are controlul absolut asupra accesului la propriul dosar și poate vedea oricând cine și de unde a accesat datele sale medicale cuprinse în DES.
 
Din data de 25 noiembrie 2021, noua versiune a Dosarului Electronic de Sănătate a funcționat în regim de testare, în condiții de maximă siguranță a datelor, cu respectarea confidențialității informațiilor medicale pe care le cuprinde. Începând cu data de 15 decembrie, DES are toate funcționalitățile testate și disponibile online.
 
Noua versiune a creat posibilitatea ca oricine dorește să își poată anonimiza datele cuprinse în DES, ulterior anonimizării fiind păstrate în sistem doar informații statistice, care nu pot fi atribuite unei persoane. Anonimizarea este ireversibilă, titularul DES nu mai are posibilitatea recuperării datelor medicale înregistrate până la data anonimizării. Înainte de operațiunea de anonimizare, deținătorul DES poate însă să salveze informațiile din dosarul personal de sănătate într-un fișier propriu.
 
În afară de titular, DES poate fi accesat de către medici cu acordul pacientului, pentru a cunoaște istoricul medical al acestuia, facilitând astfel diagnosticarea mai rapidă și mai precisă, stabilirea tratamentului și monitorizarea pacientului.
 
Dosarul are în componență o secțiune de date medicale de urgență, care poate fi accesată fără acordul pacientului. Această secțiune cuprinde datele medicale relevante în cazul unei urgențe, documentele înregistrate în ultimele 6 luni, precum și informațiile  pe care proprietarul dosarului le poate completa în secțiunea ‘’antecedente declarate de pacient”.
 
Până în prezent au fost constituite peste 13,3 milioane de dosare electronice de sănătate, la care au contribuit cu informații 27.219 medici din 12.261 instituții medicale conectate la sistem.
 
Cum se constituie Dosarul de Sănătate Electronic (DES) al unui pacient?  
 

Dosarul de sănătate pentru un pacient se constituie la prima trimitere a unui document medical de către un medic în sistemul DES.
 
Practic, la transmiterea unui prim document medical, se verifică dacă pentru CNP-ul acelui pacient există deja generat un dosar de sănătate. Dacă nu există, se vor interoga bazele de date SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) și SIPE (Sistemul Informatic Prescripția Electronică) pentru CNP-ul respectiv, se vor extrage date istorice iar datele din dosar vor fi consolidate pe baza acestor informații și a celor cuprinse în documentul medical transmis de medic.
 
Interogarea pentru date istorice se produce numai la crearea dosarului, urmând ca acesta să fie apoi alimentat cu date prin transmiterea de documente medicale.
 
Dosarul de sănătate se constituie și atunci când pacientul solicită matricea de securitate (pentru acces) de la medic iar medicul o generează, o imprimă și o înmânează pacientului.
 
Pacientul are două posibilități de autentificare:
  1. Cu card de sănătate – această modalitate de autentificare este accesibilă pacienților care au în posesie cardul de sănătate și au acces la un cititor de carduri; pacientul va selecta opțiunea Autentificare cu card de sănătate, va introduce cardul de sănătate în cititor, iar apoi codul PIN aferent cardului.
  2. Cu CNP sau CID și matrice de securitate - această modalitate alternativă de autentificare se poate folosi doar după constituirea dosarului de sănătate de către un medic și înmânarea matricei de securitate către pacient. Se va introduce în portalul DES CNP-ul sau codul CID și se va acționa butonul. În pagina nou deschisă, se va introduce codul de 3 caractere de pe poziția cerută de portal din matricea de securitate, precum și parola personală aleasă la momentul înregistrării contului. La prima autentificare în portal a unui pacient, acesta va fi îndrumat să își definească o parolă.
 

Dosarul unui pacient poate fi consultat în totalitate de către acel pacient și de către reprezentanții săi legali care pot fi introduși în sistem de un medic.
 
Sumarul și informațiile pentru urgență pot fi consultate de către orice medic autenticiat cu un certificat autorizat.
 
Dacă pacientul a configurat drepturile de accesare ale propriului dosar și a acordat drept de acces anumitor medici sau anumitor categorii de medici, aceștia îi vor putea accesa dosarul conform politicilor de securitate selectate de pacient.
 
De asemenea, în prezența pacientului orice medic îi poate accesa acestuia dosarul după confirmarea acordului pacientului (prin prezentarea cardului de sănătate sau a poziției solicitate din matricea de securitate a pacientului).
 
Pentru dosarul propriu sau al celor la care are drept de acces ca reprezentant legal, pacientul poate vizualiza în cadrul portalului DES jurnalele de accesare ale dosarului de sănătate. Pentru aceasta, din pagina principală, se va acţiona butonul ”Istoric acces”.
 
Pacientul nu poate șterge documente medicale din dosar.

Doar medicii pot anula (nu șterge) documentele medicale introduse de ei, pe baza semnăturii cu un certificat autorizat.

De asemenea, doar medicii pot modifica documentele medicale introduse de ei, pe baza semnăturii cu un certificat autorizat. Un medic nu poate modifica sau anula documentele medicale la care nu a participat (ca autor sau ca semnatar al documentului inițial).
Versiunile anterioare ale documentelor medicale (anulate sau modificate) sunt păstrate în baza de date a sistemului DES, dar nu mai sunt afișate în dosarul pacientului.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii