Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:38 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia

ro

09 Mar, 2023 09:24 1453 Marime text
În această zi, se trece la curăţenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă şi afară. În credinţa populară, în ziua Mucenicilor, se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moşilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, ca să iasă căldura şi să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
 
În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinţilor mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi mucenici sau bradoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei opt, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă.
 
În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi sfinţii mucenici.
 
În Muntenia, pe lângă bradoşii obişnuiţi, se face o Uitată pentru morţi, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului şi care este dedicat celor morţi care, pe timpul anului, au fost uitaţi.

Obiceiul celor 40 sau 44 de pahare

În tradiţia populară, bărbaţii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferenţa? După tradiţia creştină, sfinţii martiri au fost 40, după cea geto-dacica, au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Persoanele care nu poartă nume de sfânt sunt sărbătorite astăzi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii