Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:39 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou

ro

31 Dec, 2016 00:00 3626 Marime text
Peste tot în lume, ajunul Anului Nou este însoţit de diverse obiceiuri şi superstiţii. În tradiţia românească, Anul Nou, întâmpinat, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, mai poartă denumirile de Revelion sau seara Sfântului Vasile.
 

De Revelion trebuie să porţi haine noi, pentru ca în anul următor să îţi schimbi norocul. Se spune că hainele vechi împiedică ghinionul să plece. De asemenea, se mai spune că nu este bine să speli în Ajun de Anul Nou. Unii oameni, foarte superstiţioşi, spun că nu este bine să speli rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele. Pentru ca anul să fie prosper, nu trebuie să împrumuți pe alții cu bani și nici măcar să duci gunoiul.
 
În Ajun, fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban, dimineaţa visându-l pe cel cu care se vor căsători. Îndrăgostiții se sărută sub vâsc la miezul nopții şi se sparg paharele de șampanie. Trebuie să ştii că zgomotul ce însoţeşte trecerea de la anul vechi la cel nou nu este întâmplător. Strigătele de bucurie, artificiile, aplauzele, tobele sunt şi metode, moştenite, de a speria şi alunga spiritele rele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii