Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:44 10 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transelectrica Începe construcția Liniei Electrice Aeriene Constanța Nord – Medgidia Sud (FOTO)

ro

10 Feb, 2025 10:15 323 Marime text

Sursa foto: Facebook/Transelectrica

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA demarează investiția pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV dublu circuit (d.c.) cu un circuit echipat (1 c.e.) Constanța Nord – Medgidia Sud, un proiect strategic de consolidare a Rețelei Electrice de Transport și creștere a siguranței alimentării consumatorilor și producătorilor din Dobrogea.

Valoarea investiției este de 111.873.780,08 lei.
Investiția beneficiază de o finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare în valoare de 111.873.780,08 lei, fiind primul proiect românesc aprobat în cadrul acestui mecanism de finanțare europeană, a transmis Transelectrica.

Potrivit Transelectrica, lucrările de construire a noii linii electrice de înaltă tensiune din Dobrogea vor fi executate de către Asocierea Electromontaj SA – Elm Electromontaj Cluj SA, cu Electromontaj SA ca lider de asociere, și au o valoare de peste 134 de milioane de lei, termenul de realizare fiind de 30 de luni.

Președintele Directoratului Transelectrica, Ștefăniță Munteanu, alături de echipa investițională responsabilă din partea Companiei, au trasat planul de acțiune cu termene clare pentru perioada următoare în ședința de debut a proiectului cu reprezentanții contractorilor.
„Dezvoltarea Rețelei Electrice de Transport este o preocupare permanentă a Transelectrica, cu atât mai mult pe fondul creșterii ponderii producătorilor din surse regenerabile. În acest context, Fondul pentru Modernizare reprezintă un sprijin real pentru dezvoltarea infrastructurii energetice strategice a României, iar Transelectrica tratează cu maximă responsabilitate implementarea proiectelor finanțate prin acest mecanism. Ne asigurăm că fiecare etapă a acestor proiecte se încadrează în cerințele și standardele impuse și se realizează cu respectarea termenelor contractuale stabilite. Linia Electrică Aeriană 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud va facilita rezolvarea congestiilor de rețea existente în zona Dobrogea, dar și racordarea de noi centrale regenerabile în perioada următoare. Ca parte a strategiei investiționale a Transelectrica pentru zona Dobrogea, noua linie electrică de la Constanța la Medgidia va contribui, alături de proiecte importante precum LEA Cernavodă- Stâlpu și LEA Gutinaș-Smârdan, la creșterea capacității de evacuare a energiei electrice produse în centrale regenerabile din regiune”, a declarat Ștefăniță Munteanu, președinte Directorat.

Realizarea noii linii electrice aeriene de 400 kV va permite, potrivit studiului de fezabilitate, preluarea și transportul unei capacități suplimentare de minim 273 de MW de energie electrică produsă din surse regenerabile în Dobrogea, o regiune excedentară în ceea ce privește producția de energie. Astfel, investiția va asigura evacuarea eficientă a energiei generate din surse regenerabile, contribuind la echilibrarea și stabilitatea Sistemului Electroenergetic Național.

Obiectivul investiției

Obiectivul investițional cuprinde realizarea unei linii electrice noi de 37,35 de kilometri, formată din două tronsoane principale.


Primul tronson de linie electrică aeriană de 400 kV care se va realiza pe stâlpi metalici dublu circuit, cu o lungime de aproximativ 35,35 kilometri, iar al doilea tronson de linie electrică subterană de 400 kV, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, care va face legătura între porțiunea aeriană a liniei și Medgidia Sud.

Noua linie electrică de transport va sprijini dezvoltarea infrastructurii energetice în regiunea Dobrogea, contribuind la:
  • creșterea capacitații de evacuare a energiei produse în noi centrale electrice eoliene și convenționale din Dobrogea, inclusiv la evacuarea eficientă a energiei produse în sud-estul țării către sistemul electroenergetic interconectat;
  • asigurarea unei alimentări sigure și eficiente pentru consumatorii din Constanța, litoralul Mării Negre și zona Tulcea;
  • consolidarea interfeței dintre Rețeaua Electrică de Transport și Rețeaua Electrică de Distribuție din zona Dobrogea; • reducerea pierderilor de putere și optimizarea costurilor de transport al energiei electrice.

CNTEE Transelectrica SA, unicul operator de transport și de sistem al României, își asumă angajamentul pentru modernizarea și extinderea infrastructurii energetice naționale prin implementarea unor proiecte strategice de investiții.

Aceste proiecte sunt parte a Planului de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pentru perioada 2024-2033, un program ambițios, în totală de 9,4 miliarde de lei, care are ca scop creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor, creșterea capacităților de interconexiune și susținerea tranziției energetice prin integrarea producției din surse regenerabile și din centrale noi.  

Despre Electromontaj SA


Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 10 februarie 2025, firma există pe piață din anul 1992, se ocupă cu lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru electricitate și telecomunicații și are sediul pe strada G-Ral Candiano Popescu Nr. 1, București, Sector 4.

În anul 2023, Electromontaj SA  a înregistrat o cifră de afaceri de 672.667.937, un profit de 38.284.340, datorii de 380.363.430 și 1.084 angajați.
 
Firma este administrată de Caunii MihaiConfident Invest Bucuresti SA, Ionescu Mihai-Andrei PFA și Land for Tomorrow SRL .

Caunii Mihai este administrator și asociat în MC PORTFOLIO S.R.L. și asociat în firmele WEAUTOMATE PRO S.R.L., COJANLEMAN - COMINPEX SRL .

CONFIDENT INVEST BUCURESTI SA este acționar în cadrul SC CONFIDENT INVEST BUCURESTI SA FILIALA CAMPINA și administrator în ELECTROCONSTRUCTIA ELCO SUCEAVA SA, INDCONSTRUCT HIDRO SA și HIDROTURISM SRL.

LAND FOR TOMORROW SRL este administrator în cadrul WEST GARDEN BRASOV S.R.L.,  H4L SEBASTIAN PARK S.R.L.,  WEST GARDEN POLITEHNICA S.R.L. și  H4L LAKEVIEW S.R.L.
 
 Electromontaj SA are 8 contracte încheiate prin cumpărări directe adjudecate și 113 licitații publice.

Despre Elm Electromontaj Cluj SA

Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 10 februarie 2025, firma există pe piață din anul 1992, se ocupă cu lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru electricitate și telecomunicații și are sediul pe strada Traian Vuia, Nr. 240-242, Cluj-Napoca, Județ Cluj

În anul 2023, Elm Electromontaj Cluj SA,  a înregistrat o cifră de afaceri de 88.374.261, un profit de 4.610.553, datorii de 43.290.160 și 149 angajați.
 
Firma este administrată de Maier Maria Cludia și Socea Ioan, iar acționar este Lista Acționari.

Maier Maria Cludia este asociat în  ZXM AUDIT SRL și cenzor în firma ELM IMOBILIS S.A., iar Socea Ioan este administrator al firmelor  BAILE GOVORA SA și  ELM IMOBILIS S.A.

 Elm Electromontaj Cluj SA are un contract încheiat prin  cumpărare directă adjudecată și 31 licitații publice.


Citește și:
Transelectrica a implementat un sistem de contorizare şi de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piaţa angro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii