Transgaz Mediaș a actualizat acordul de mediu pentru conducta Techirghiol-Ovidiu
Transgaz Mediaș a actualizat acordul de mediu pentru conducta Techirghiol-Ovidiu
08 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2150
Marime text
- Acordul de mediu pentru proiectul conductei de transport gaze natural Techirghiol-Ovidiu a fost actualizat
- Proiectul prevede realizarea pe teritoriul României a unei conducte noi de transport gaze naturale cu diametrul DN 250, în lungime totală de aproximativ 29,41 km
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra deciziei actualizării acordului de mediu pentru proiectul „Conducta De Transport Gaze Naturale Techirghiol – Ovidiu”, amplasat în județul Constanța, mun. Constanța, oraș Ovidiu, oraș Techirghiol, com. Topraisar, com. Valu lui Traian, com. Cumpăna.
Titular al proiectului este S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaș, cu sediul in județul Sibiu, mun. Medias, str. C.I. Motas, nr. 1.
Decizia autorităţii de mediu, precum şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din municipiul Constanta, str. Unirii, nr.23, judetul Constanta şi la sediul titularului din judetul Sibiu, mun. Medias, str. C.I. Motas, nr. 1, în zilele de luni - vineri, între orele 9-13, precum şi la următoarea adresă de internet: http://apmct.anpm.ro.
Amintim că în urma cererii adresate de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaș, cu sediul în județul Sibiu, mun. Mediaș, str. C.I. Motas, înregistrată la APM Constanța cu nr. 9270RP/26.08.2019 a fost luată decizia finală. Decizia a fost luată pe 4 ianuarie. Emiterea deciziei a fost luată în urma analizării documentației transmise, a verificării și a parcurgerii tuturor etapelor procedurii de reglementare, conform prevederilor Legii nr. 292/2018, în temeiul Legii 265/2006 de aprobare a O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu O.U.G. nr. 68/2019 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, având în vedere concluziile Raportului la Studiul de evaluare a impactului, ale ședinței de dezbatere publica din data de 08.12.2020, urmare a consultării membrilor C.A.T. în sedința din data de 29.12.2020.
Despre conductă
Prezenta lucrare analizează impactul asupra mediului generat de realizarea proiectului „Conductă de transport gaze naturale Techirghiol – Ovidiu (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)”.
Proiectul prevede realizarea pe teritoriul României a unei conducte noi de transport gaze naturale cu diametrul DN 250, în lungime totală de aproximativ 29,41 km.
Obiectivul de investiţie se amplasează pe teritoriul administrativ al municipiului Constanța, în extravilan şi intravilan, pe teritoriile administrative aparţinătoare orașelor Techirghiol și Ovidiu, al comunelor Topraisar, Cumpăna, Valu lui Traian.
Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Transgaz S.A. Mediaș, operator licențiat al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România.
Terenul aferent lucrărilor propuse face parte din domeniul public și/sau privat al unităților administrativ - teritoriale sau este proprietate privată a persoanelor fizice și / sau juridice.
Proiectarea conductei de transport gaze naturale s-a realizat în conformitate cu ”Normele tehnice pentru proiectarea şi execuţia conductelor de transport gaze naturale” aprobate prin Ordinul preşedintelui A.N.R.E. nr. 118/2013. În conformitate cu H.G. nr. 766/1997 şi a Regulamentului privind stabilirea categoriilor de importanţă a construcţiilor, conducta de gaze se încadrează în „construcţie de importanţă C”.
Proiectul prevede realizarea unei conducte, care va avea un capăt pe teritoriul orașului Techirghiol, unde se va realiza cuplarea acesteia în conducta DN 250 Pecineaga- Techirghiol existentă, iar celălalt capăt va fi pe teritoriul orașului Ovidiu, unde se va realiza cuplarea acesteia în conducta DN 500 Racord SRM Constanța existentă. Curgerea gazelor va fi bidirecțională. Pentru realizarea efectivă a variantei constructive, proiectul va cuprinde:
- Conductă de transport gaze naturale DN 250, cu lungimea de 29,41 km;
- Interconectarea conductei proiectate cu conducta DN 250 Pecineaga – Techirghiol;
- Interconectarea conductei proiectate cu conducta DN 500 Racord SRM Constanța;
- La subtraversarea CF 800 se vor monta două robinete cu sferă DN 250 (ANSI 300) pe o parte și cealaltă a CF;
- Robinet de lansare/primire PIG
- Cale de acces la punctul de cuplare în conducta Racord SRM Constanța;
- Sistem de telecomunicații, fibră optică;
- Sistem de protecție catodică;
Conducta se va amplasa îngropat pe toată lungimea. Adâncimea de pozare a conductei este cca. 1,1 m între suprafața solului și generatoarea ei superioară, cu excepția subtraversării căilor de comunicații, unde adâncimea de pozare a conductei este de minim 1,5 m și a subtraversărilor de ape, unde adâncimea de pozare va fi de minim 1,5 m sub cotele de afuiere.
Valoarea estimată a investiției: 29.184.273,31 lei fără TVA. Durata estimată de realizare a proiectului este de cca. 12 luni.
Amplasamentul lucrărilor prevăzute prin proiectul „Conductă de transport gaze naturale Techirghiol – Ovidiu (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)” este situat în extravilanul municipiului Constanța, extravilanul orașelor Ovidiu, Techirghiol, extravilanul comunelor: Topraisar, Valu lui Traian, Cumpăna, intravilanul localității Valu Lui Traian, județul Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Transgaz a primit acordul de mediu de la APM Constanța pentru conducta Techirghiol-Ovidiu. Va traversa șase localități
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii