Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:34 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tratament pentru cancerul de sân, la cele mai înalte standarde, disponibil la Constanța

ro

18 Apr, 2024 11:53 1447 Marime text
  • Femeile diagnosticate cu cancer mamar, care locuiesc în Constanța și în zonele limitrofe, beneficiază, acasă, de același tratament modern, indicat și realizat de specialiști cu experiență, ca în orice alt centru renumit, din marile orașe ale țării și din Uniunea Europeană.
La fel ca în cazul altor tipuri de cancer, pacientele cu cancer mamar au nevoie de o abordare multidisciplinară, realizată de profesioniști din toate specialitățile medicale implicate în diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân.
Astfel, comisia onco-chirurgicală poate fi formată din specialiști în oncologie medicală, chirurgie, anatomie patologică, radioterapie, nutriție și psihologie și alți profesioniști.
„Împreună, am pus bazele unei echipe multidisciplinare, pentru a putea oferi pacientului din Constanța o strategie terapeutică adecvată diagnosticului pe care îl are. Noi avem instrumentele, pacientul are nevoie de noi. Depinde de noi cum ne sincronizăm să alegem această strategie”, a afirmat dr. Cora Gache, medic primar radioterapeut, șeful departamentului de radioterapie din MedEuropa Constanța, în cadrul evenimentului „Împreună împotriva cancerului”.
La evenimentul organizat recent la Constanța, au participat profesioniști din toate specialitățile medicale implicate în diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea pacientei cu cancer mamar.
Echipa de specialiști, susținută de tehnicile moderne de tratament, fac ca la ora actuală, în Dobrogea, cancerul de sân să poată fi tratat la standardele existente în orice alt centru de renume.

Diagnosticarea pacientelor cu cancer mamar
Călătoria pentru diagnosticare începe deseori la medicul de familie. Acesta este prima linie, acolo unde pacientul ajunge de cele mai multe ori, dar și unde revine.
„Consultațiile preventive se regăsesc în normele noastre și e obligația noastră, dar, totodată, trebuie să educăm pacientul ca să ‘abuzeze’ de această consultație preventivă. Vizita la medicul de familie ar trebui să fie completată, în funcție de vârstă, dar și de istoricul familial, de o investigație imagistică - ecografie, mamografie și alte proceduri”, a explicat dr. Zitta-Rozalia Popa, medic primar medicină de familie, în cadrul evenimentului.
Pentru pacientele de până în 40 de ani, simptomatice sau nu, dar care au un risc înalt, cu antecedente familiale, la rude de până la gradul III, se recomandă ecografia mamară periodică. În cazul în care în urma ecografiei este depistată o leziune suspectă, următorul pas este realizarea unei mamografii. Și asta chiar dacă pacienta are mai puțin de 40 de ani.
„Dacă la ecografie întâlnim o leziune suspectă, la pacienta de peste 40 de ani, de primă intenție, este mamografia, pe care o însoțim și de o ecografie. Dacă sânul este dens, cu structură glandulară, ne ajutăm și cu ecografia”, după cum a explicat dr. Cireșica Ungureanu, medic specialist radiologie-imagistică medicală.
În cazul suspiciunii de cancer de sân, investigațiile imagistice fac parte din protocolul de diagnosticare.
„Practic, radiologul este un filtru, este cel care depistează în primă fază cancerul. Rolul echipei multidisciplinare e esențial și nu ar trebui să lipsească”, a punctat dr. Alexandru Gavrilă, medic primar radiologie-imagistică medicală, în cadrul întâlnirii organizate, recent, de MedEuropa, la Constanța.
La rândul lor, specialiștii în anatomie patologică susțin că, în ultima perioadă, respectiv în ultimii ani, la laborator ajung mult mai multe biopsii decât în trecut.
„De aproape douăzeci de ani, lucrez patologia aceasta. S-a schimbat foarte mult dinamica adresabilității, pentru că pacientele merg să și facă control ecografic și mamografic și asta contează foarte mult (...). Și da, într-adevăr, sunt mult mai multe biopsii venite în ultima vreme, în ultimii ani, în ultimele luni, chiar față de ceea ce vedeam înainte, de primă intenție pentru pacienta de până în 40 de ani.”, a declarat dr. Luminița Gențiana Micu, medic primar anatomie patologică, în cadrul evenimentului „Împreună împotriva cancerului”.


Tumor board: o echipă dedicată fiecărei paciente
În cazul în care pacienta este diagnosticată cu cancer mamar, abordarea este una complexă și necesită implicarea mai multor specialiști. Pentru o colaborare eficientă în tratarea pacientului, este nevoie ca specialiștii să colaboreze. Organizarea unui tumor board pentru fiecare pacient nu doar că este impusă prin lege, ci este esențială. Coordonarea echipei și standardizarea diagnosticului corect stabilit au o importanță majoră.
„Tratamentul cancerului de sân nu-l face o persoană, îl face o echipă, dar echipa înseamnă că avem departament de imagistică, de anatomie patologică, avem chimioterapeut, radioterapeut, oncologi și, evident, chirurg. Asta încercăm. Probabil asta e ideea de bază a acestei întâlniri, că trebuie să tratăm cancerul de sân în echipă”, a punctat dr. Victor Titirez, medic specialist chirurgie generală, în cadrul evenimentului desfășurat la Constanța.
Un loc important în tratarea pacientelor cu cancer de sân este ocupat încă de chirurgie, cu o pondere tot mai scăzută a acestei indicații.
„După cum vedem din prezentări și din tot ceea ce este publicat în zilele noastre despre cancerul de sân ne arată că chirurgia începe să ocupe un loc din ce în ce mai mic sau mai restrictiv”, a subliniat Conf.Univ.Dr. Daniel Ovidiu Costea, medic primar chirurgie generală, în cadrul evenimentului multidisciplinar.
În România, cancerul de sân ocupa în 2020, prima poziție, cu o pondere a cazurilor noi de 26,9%, ceea ce înseamnă peste 12.000 de cazuri. Și în Europa, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare dintre toate tipurile de cancer la femei (25,8 %), cu un număr de peste 531.000 de cazuri noi.
Centrul de radioterapie MedEuropa Constanța oferă consultație și tratament gratuite pentru toate tipurile de cancer, având o strânsă colaborare atât cu specialiști din județ și din zonele limitrofe, cât și cu profesioniști din centrele MedEuropa din București, Oradea, Brașov și Iași, centrul din Moldova fiind deschis începând cu luna martie. Mai multe detalii, pe www.medeuropa.ro.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii