Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:19 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei decenii de la inaugurarea Canalului Dunăre - Marea Neagră Proiectantul Magistralei Albastre, premiat de conducerea ACN (galerie foto)

ro

16 May, 2014 00:00 4294 Marime text
În ziua de 24 mai 1984, construcția gigant a Canalului Dunăre - Marea Neagră a fost inaugurată de soţii Ceauşescu. 30 de ani s-au scurs de atunci, iar ieri, la sediul Administraţiei Canalelor Navigabile, platoul din faţa sediului s-a umplut de oameni care au venit să ia parte la momentul aniversar al Magistralei Albastre. Foşti muncitori, ingineri şi alte persoane care au lucrat la construirea Canalului Dunăre - Marea Neagră s-au reunit pentru cel de-a treizecilea ceas aniversar. Iniţial, la eveniment îşi anunţaseră participarea inclusiv ministrul Transporturilor, Dan Coman Şova, care însă nu a mai ajuns din motive obiective. În absenţa ministrului de resort, Nici primarul Radu Mazăre nu şi-a făcut apariţia. În schimb, la reuniune au luat parte numeroase oficialităţi, precum recent numitul subprefect de Constanţa Levent Accoium, viceprimarul Decebal Făgădău, însoţit de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, Mikhail Reva, consul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Ali Bozcaliskan, consul general al Republicii Turcia la Constanţa; Valeriu Ionescu, director general al Administraţiei Porturilor Maritime SA Constanţa; George Vişan, director comercial în cadrul aceleiaşi companii, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Ovidiu Cupşa - directorul general al CERONAV, Cristian Maricel Cârjaliu, primarul comunei Agigea, senatorul de Constanţa, Nicolae Moga, Deputatul Mircea-Titus Dobre, Dorinel Cazacu directorul general al Autorităţii Navale Române, prof. Lucian Băluţ, fost director la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, şi alţii. Toţi cei mai sus menţionaţi au primit din partea conducerii ACN câte o plachetă aniversară. Un invitat mai special prezent la eveniment a fost inginerul Constantin Avădanei, unul dintre principalii proiectanți ai Canalului Dunăre - Marea Neagră, care a vorbit despre lucrarea care i-a marcat activitatea profesională. „Este o poartă de ieşire la Marea Neagră şi face parte din coridorul nr. 7 de transport, care se întinde de la Marea Nordului, Portul Rotterdam, până la Pontul Euxin, în Constanţa Sud - Agigea. În iunie 1973, am fost însărcinat cu proiectarea canalului. Am avut alături o echipă de 181 de ingineri, apoi de 215. În total, am făcut 35.000 de proiecte. Pot să vă mai spun că pe atunci gradul de mecanizare era de 98%“, îşi aminteşte inginerul proiectant Constantin Avădanei, acum în vârstă de 87 de ani. Rând pe rând, au ţinut discursuri toţi cei care au avut un cuvânt de spus în realizarea Canalului Dunăre - Marea Neagră.

Cei care își amintesc de acea zi povestesc că la inaugurare au fost aduşi atât de mulți oameni încât în locul unde acum sunt ridicate malurile canalului toţi stăteau umăr lângă umăr, aplaudând, cum era „obiceiul“, măreţele realizări ale partidului. 
Pentru realizarea Canalului Dunăre - Marea Neagră au fost turnaţi peste patru milioane de metri cubi de beton, 300 de milioane de metri cubi de pământ și rocă au fost excavate, 2 milioane de oameni, veniţi din toată ţara au lucrat, iar mii de vieţi au fost curmate în timpul lucrărilor efectuate în cele două tranşe. Despre pod, senatorul de Constanţa, Nicolae Moga, care a şi lucrat la realizarea lucrărilor canalului într-o perioadă, îşi aminteşte: „Trebuia să fie gata în iulie, dar ministrul a ordonat să fie gata în luna mai. Şi aşa a fost“, povestește el.Tot ieri au fost premiaţi şi mulţi dintre angajaţii ACN, foşti sau actuali, care au contribuit la bunul mers a tot ceea ce ţine de activitatea pe Magistrala Albastra. Lista celor care au primit, alături de mulţumiri şi recunoştinţa actualei conduceri a ACN şi câte o diplomă omagială şi o medalie în semn de apreciere o puteţi găsi în documentul ataşat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ACN 16 May, 2014 10:43 Dar fostii directori ai ACN de ce n-au fost invitati? Este un mare merit al lor !! Pt ce primesc invitatii plachete ? Angajatii ar fi trebuit !!!
  • Costel 16 May, 2014 02:24 De cei ce l-au construit nici un cuvânt.De invitați nici vorba.O fi corect?