Trei localități din județul Constanța, alături de RAJA, au semnat un contract pentru un proiect amplu de reabilitare a rețelelor de apă
Trei localități din județul Constanța, alături de RAJA, au semnat un contract pentru un proiect amplu de reabilitare
13 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3032
Marime text
- Rețelele de apă și de canalizare din trei localități vor fi modernizate sau create
- Este vorba de UAT Agigea, UAT Cumpăna și UAT Ovidiu
- Mariana Gâju, primar UAT Cumpăna – „ Apa este viața!”
Este vorba de contractul de Lucrări 22 "Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și exginderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferent, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana”.
Contractul de finanțare a fost semnat pe 31.08.2018. Valoarea proiectului este de peste 593 milioane de euro și vizează investiții pe rază a 91 de localități din Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița și Brașov. Pornind de la Master Plan-urile judeţelor, Studiul de Fezabilitate al Proiectului evidenţiază necesitatea şi soluţiile de extindere şi modernizare a infrastructurii reţelelor de apă şi apă uzată, principalii indicatori fiind următorii:
1. Sistemul de alimentare cu apă:
• Extindere şi reabilitare reţea de apă: aproximativ 726 km
• Construcţie şi reabilitare staţii de tratare a apei: 48 unităţi
• Construcţie şi reabilitare staţii de pompare a apei: 46 unităţi
• Construcţie şi reabilitare surse de apă: 42 unităţi
• Construcţie şi reabilitare rezervoare: 45 unităţi
• Dispecerate locale SCADA - apă: 14 locaţii cu întreg sistemul necesar
2. Sistemul de canalizare:
• Extindere şi reabilitare reţea de canalizare: aproximativ 578 km
• Construcţie şi reabilitare staţii de pompare apă uzată: 138 unităţi
• Construcţie şi reabilitare staţii de epurare apă uzată: 6 unităţi
• Construcţie instalaţie de valorificare nămol: 1 unităţi
• Dispecerate locale SCADA - canal: 17 cu întreg sistemul necesar
Una dintre cele mai importante investiţii este reprezentată de Sistemul Regional Constanţa, în valoare estimată de peste 60 milioane Euro, respectiv realizarea a peste 100 km de conducta aducţiune, de la Medgidia până la Limanu, asigurându-se astfel apa potabilă de calitate pentru centrul şi sudul judeţului, aceasta fiind captată din cel mai mare bazin acvifer din ţară, care se află în zona Medgidia - Poarta Albă.
Prin implementarea acestor investiţii gradul de conformare la prevederile directivelor europene va creşte de la 50,40% la 99,66% pentru sistemul de alimentare cu apă şi de la 64,06% la 87,27% pentru sistemul de apă uzată, totalul populației deservite în aria Proiectului fiind de 643.000 locuitori.
Contribuția Operatorului Regional RAJA SA este de 138.902.230,70 lei.
Pentru proiectul mai sus menționat, contractul are o valoare de 67.835.522,22 lei și vizază 5 localități – Ovidiu, Poiaa, Agigea, Lazu, Cumpăna, o parte dintre acestea aparținând CJ Constanța.
În cadrul evenimentului sunt prezenți: Felix Stroe, directorul RAJA SA, Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, Mariana Gâju, primar Cumpăna, George Scupra, primar Ovidiu, Cristian Cîrjaliu, primar Agigea, Aurel Presură, director general adjunct RAJA.
„Programul de azi se numește "Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și exginderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferent, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana”. Dacă îmi permiteți, în sinteză înseamnă 13,73 kilometri de rețele de apă potabilă noi și 30,68 de kilometri de rețele de apă reabilitate. Deci putem să discutăm de peste 27 de kilometri”, a spus Felix Stroe, directorul RAJA.
„Când spun mulțumim spun că de foarte mulți ani, administrația publică locală așteaptă implementarea propriu-zisă a acestui proiect vital pentru locuitorii comunelor, orașelor județului nostru. Apa este viața! Domnule director general, vreau să vă spun că deocamdată, în nume personal, al UAT Cumpăna, ieri am depus la dumneavoastră o adresă, în urma consultărilor pe care le-am avut cu reprezentanții proiectantului, privind modificările structurii infrastructurii comunei Cumpăna. În 2013, am depus nota de fundamentare pentru acest proiect, în 2014, a fost acceptată pentru a fi introdusă în Programul Național de Infrastructură Mare, iar în 2015, proiectantul ales de RAJA Constanța întocmește studiul de fezabilitate și pornește la drum pentru proiectul tehnic de execuție. Din 2015 până în prezent, infrastructura localităților noastre a suportat modificări însemnate. Toate 3 unitățile administrative fiind în imediata vecinătate a municipiului Constanța”, a punctat Mariana Gâju, primarul localității Cumpăna.
„Domnule director general, vă mulțumesc! Sunt onorat să fiu prezent aici. Este o dovadă clară că apa și RAJA nu are culoare. Pentru comunitatea noastră, este un proiect util, pe care îl așteptăm cu drag. Sunt fericit să aflu că derularea proiectului va fi foarte rapidă. Discutăm strict despre componenta din acest proiect, este o investiție de aproximativ 3 milioane și jumătate de euro – construcții și montaj. Partea primăriei este de 2%, sperăm să găsim soluție pentru a susține și această sumă. Am făcut solicitare și la Consiliul Județean și la Minister. Proiectul se va duce la capăt. Strict despre orașul Ovidiu vorbim de diametru, de dimensiuni diferite pe conducta principală, pe o lungime de un kilometru și jumătate. Este o conductă de 500 și de 1000. Este un cartier mai nou al orașului Ovidiu, unde vom realiza împreună o rețea de apă de aproximativ 2 kilometri. La Poiana, nu aveam deloc. Așa important este proiectul”, a spus George Scupra, primarul din orașul Ovidiu.
„Bună ziua! Mulțumesc, domnule președinte pentru munca depusă pentru toți ce ați făcut ca să atragem acești bani împreună. Localitatea Agigea va beneficia de 15 milioane de euro din aceste fonduri. Să nu uităm că în primul rând, prin această localitate se va conecta tot sudul litoralului. Este important ca în sudul litoralului să avem o apă de calitate, să prestăm servicii de calitate atât pe canalizare, cât și pe reciclare și furnizare apă potabilă. În anul 2008, comuna Agigea, când am preluat mandatul de primar, avea 1,8 km de canalizare. Astăzi, împreună cu acest proiect, avem 60 de kilometri. Lumea are un grad de comfort sporit. Îmi pare rău că acest proiect nu a cuprins localitatea Lazu. Împreună cu investitori care se află în localitatea Lazu și care este foarte important, împreună cu domnul Felix Stroe, sper că vom găsi soluții împreună să racordăm localitatea Lazu. În maxim doi ani de zile, acolo va fi un punct de racord și pentru cetățenii din localitatea Lazu”, a subliniat Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii