Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:30 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trenurile spre Constanța ar putea fi mutate într-o altă gară din București. Ce avantaje ar aduce această variantă

ro

21 Jul, 2024 15:30 251 Marime text
Un site al pasionaților de infrastructură prezintă ultimele propuneri privitoare la Studiul de Fezabilitate al Complexului Feroviar București. Trenurile spre Constanța mutate într-o altă gară din București, informează Clubferoviar.ro

Astfel, site-ul forum.peundemerg.ro prezintă ultimele livrabile predate CFR de către autorii studiului de fezabilitate Complex Feroviar București, respectiv asocierea Baicons Impex – ISPCF SA, lucrare aflată într-un stadiul de execuție de aproximativ 50%.

Potrivit documentului se dorește mutarea traficului spre și dinspre Constanța spre Gara Băneasa, cu ocolirea Gării de Nord.

Problematica aglomerației este abordată la punctul 4 al capitolului „analiza problemelor”. Acestea sunt „lipsă de capacitate pe linia București Nord – București Băneasa, lipsa unei legături între stația București Grivița cap Y și stația București Băneasa și lipsa unei stații de călători care să preia din traficul stației București Nord”.

Propunerile care se fac: 
  • dublarea liniei București Nord – București Băneasa;
  • redeschiderea liniei de legătură între stația București Grivița cap Y și stația București Băneasa;
  • dezvoltarea stației București Băneasa prin extinderea acesteia pe partea opusă clădirii de călători (stație cu 9 linii + linii de tragere și remizare). Se va realiza o clădire de călători nouă.
Ca avantaje, realizatorii studiului menționează:
  • creșterea capacității de circulație pe linia București Nord – București Băneasa, eliminându-se staționările cauzate de așteptările pentru încrucișări cu trenuri din alte direcții;
  • se va putea face circulație direct între București Grivița și București Băneasa și între București Nord – București Băneasa în cazurile accidentale în care va fi închisă linia 800. În Băneasa se vor primi trenurile de călători de Constanța, degrevând astfel București Nord și, de asemenea, va crește și capacitatea de remizare.
  • crește capacitatea de primire-expediere și garare în stația București Băneasa, iar prin posibilitatea remizării locomotivelor se va putea face schimbul personalului de tren în București Băneasa și garare;
  • în stația București Băneasa, prin posibilitatea remizării locomotivelor se va putea face schimbul personalului de tren în această stație și asigurarea de locomotive tampon pentru eventuale înlocuiri ale locomotivelor defecte;
  • crește calitatea serviciilor oferite călătorilor prin noua clădire de călători.
Revenind la cazul de față, mutarea traficului spre Constanța în gara Băneasa ar avea și inconveniente. Călătorii cu punct de plecare din localitățile mici, situate în afara magistralelor feroviare principale, ar avea nevoie de legături spre Constanța. Ei ar fi nevoiți să coboare în Gara de Nord pentru a lua legături de suprafață sau metroul pentru a ajunge în Gara Băneasa. Deocamdată însă (și posibil ani buni de acum înainte) nu există nicio legătură urbană rapidă între Gara de Nord și Gara Băneasa, realizarea metroului urmând să mai dureze ani buni.

Articol preluat de pe clubferoviar.ro

Citește și: 

Programul Trenurile Soarelui s-a pus în mișcareCălătorii ajunși la Constanța au avut impresii pozitive
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii