Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunal pentru copii

ro

13 Jan, 2003 00:00 1170 Marime text

Se spera ca viitoarea legislatie sa acopere lacunele actuale

Proiectul legislativ aflat in discutie isi propune remedierea unor aspecte prea putin tratate in legislatia actuala * In cazul minorilor delincventi trebuie sa li se asigure gratuit atat un avocat, cat si dreptul la intimitate * Daca a implinit 10 ani, copilul poate fi ascultat de instanta * "Ar trebui sa fie o institutie care sa fie insarcinata numai cu aceste cazuri", a declarat Eugenia Munteanu, director general in cadrul DPC Constanta * In momentul de fata, micii delincventi din Constanta sunt asistati in cadrul Adapostului de zi si de noapte

Specialistii din domeniul protectiei copilului considera, in momentul de fata, ca actualul cadru legislativ dupa care isi coordoneaza activitatea are extrem de multe lipsuri care ar trebui remediate. Eugenia Munteanu, director general in cadrul Directiei pentru Protectia Copilului (DPC) Constanta, considera astfel ca protectia copilului nu este intru totul asigurata de legislatia existenta. Cat de curand, insa, dupa cum am mai scris in cotidianul nostru, va intra in circuitul legislatiei romanesti un nou pachet legislativ privind protectia copilului.Recentul proiect legislativ destinat protectiei copilului, despre care am mai scris nu demult, are un capitol special destinat in premiera protectiei minorilor care au comis fapte penale. Acestora trebuie sa li se asigure gratuit atat un avocat, de catre directia locala pentru protectia copilului, cat si dreptul la intimitate, nici o informatie privind cazurile penale cu minori neputand fi facute publice. Proiectul defineste abuzul si neglijarea si stabileste atributiile autoritatilor in depistarea cazurilor de acest fel. Legea stipuleaza, de asemenea, si obligatia celui care constata un abuz asupra unui minor de a anunta autoritatile, indiferent daca este vorba despre rude sau vecini ai copilului, profesori, medici, preoti sau alti reprezentanti ai comunitatii. Totodata, daca a implinit 10 ani, copilul poate fi ascultat de instanta. Este posibil ca si copiii sub aceasta varsta sa apara in fata judecatorilor in cazul in care magistratii considera necesar acest lucru. In orice caz, opiniile minorului vor fi luate in considerare in raport cu varsta si cu gradul sau de maturitate. Eugenia Munteanu, director general in cadrul Directiei pentru Protectia Copilului (DPC) Constanta, este de parere ca un lucru benefic l-ar reprezenta in acest domeniu constituirea unui Tribunal al Copilului.

Sperante pentru viitor

"In majoritatea tarilor europene dezvoltate exista o astfel de institutie care se ocupa exclusiv de acest gen de probleme, cu personal specializat, cu specialisti in psihologia copilului si in problemele cu care acestia se confrunta", a afirmat directorul DPC. Specialistii in domeniul protectiei copilului considera ca ar trebui acordata o mai mare atentie psihologiei copilului, in vederea gasirii unei explicatii care sa ii justifice comportamentul si faptele. "Nu mi se pare normal ca un copil care a comis o anumita fapta in anumite circumstante, confruntat fiind cu o serie de probleme deosebite, sa fie judecat la un loc cu ceilalti delincventi. Ar trebui sa existe o institutie care sa fie insarcinata numai cu astfel de cazuri", a adaugat Eugenia Munteanu. Prin constituirea unui tribunal al copilului, se considera ca s-ar face un pas inainte in modernizarea cadrului legislativ romanesc. In momentul de fata, micii delincventi din Constanta sunt asistati in cadrul Adapostului de zi si de noapte. In cadrul biroului de servicii al Adapostului, specialistii Directiei, impreuna cu reprezentantii serviciului social de pe langa Tribunalul Constanta, urmeaza sa acorde o asistenta speciala minorilor delincventi. Specialistii considera insa ca acest lucru ar trebui completat si de o legislatie adecvata. "Speram ca noua legislatie sa aduca o structura potrivita pentru reeducarea copiilor delincventi, am vrea ca legislatia sa fie mai clara din acest punct de vedere", a incheiat directorul Directiei pentru Protectia Copilului, Eugenia Munteanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii