Triplă sărbătoare Ceremonii militare, organizate cu prilejul zilei de 9 mai
Triplă sărbătoare: Ceremonii militare, organizate cu prilejul zilei de 9 mai
07 May, 2021 19:53
ZIUA de Constanta
1697
Marime text
- Ceremonii organizate cu ocazia sărbătoririi zilei de 9 Mai.
Ceremonii militare similare, precum și manifestări evocatoare (expoziții tematice, gale de filme și alte activități cu specific militar), vor avea loc în toate municipiile reședință de județ și localitățile din țară unde sunt monumente dedicate evenimentului.
Despre tripla semnificație a datei de 9 mai
Prima semnificație a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României.
La 9 mai 1945 a fost semnat, la Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârșitul, în Europa, al celei mai mari și mai sângeroase conflagrații mondiale din toate timpurile - Al Doilea Război Mondial.
Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene. Pornind de la acest imbold, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea primului organism european de cooperare, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii