Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Bilanțul intervențiilor din ultimele două zile de Cod roșu de caniculă

ro

17 Jul, 2024 13:15 158 Marime text
foto cu rol ilustrativ: DSU
Pompierii Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență „Delta” județului Tulcea au intervenit la peste 11 incendii de vegetație uscată, miriște, culturi agricole și stuf în ultimele două zile de când județul este sub o atenționare de COD ROȘU de caniculă. 

Potrivit ISU Delta Tulcea, pompierii militari au fost nevoiți să intervină pentru localizarea și stingerea incendiilor la temperaturi de peste 40 de grade, incendii care s-au manifestat pe suprafețe extinse atât în Delta Dunării cât și în zona continentală a județului Tulcea. În total au fost afectate puțin peste 900 de ha de vegetație uscată, miriște, lăstăriș, stuf și culturi agricole, în special de cereale. 

Numai în cursul zilei de luni, salvatorii tulceni au intervenit în zona Ostrovu Tătaru, de lângă localitatea Chilia Veche, pentru limitarea propagării unui incendiu la fondul forestier și la o cultură de grâu. Cu toate că incendiul se manifesta pe o suprafață extinsă, de aproximativ 500 de ha, pompierii tulceni au reușit să salveze aproximativ 900 de ha de grâu și să oprească extinderea flăcărilor la fondul forestier. 

De asemenea, pentru protejarea populației și pentru acordarea primului ajutor, la nivelul județului Tulcea au fost înființate peste 160 de puncte de prim ajutor, iar în municipiul 35, puncte în care persoanele care au nevoie se pot retrage pentru a primi un pahar de apă și pentru a se răcori, toate locațiile fiind dotate cu aparate de aer condiționat, iar dacă situația o impune pot primi asistență medicală de urgență.

Având în vedere temperaturile mari din această perioadă și riscul ridicat ca incendiile să se propage cu repeziciune din cauza vegetației foarte uscată, recomandăm populației să fie responsabilă! 

Să curețe terenurile din jurul caselor de iarba uscată, să nu igienizeze prin ardere terenurile agricole, iar resturile menajere și cele vegetale să nu le aprindă! 

De asemenea îi sfătuim pe cei care folosesc aparate electrice pentru răcirea încăperilor să nu le suprasolicite, să nu facă improvizații la instalația electrică, iar dacă lucrează cu aparate de sudură ori generatoare de scântei să ia toate măsurile de protecție împotriva incendiilor!

Recomandăm populației să se hidrateze cu apă, să evite deplasările la orele prânzului, iar dacă sunt nevoiți să o facă să se îmbrace cu haine vaporoase și deschise la culoare, să poarte ceva pe cap și, pe cât posibil, să se deplaseze pe la umbră. 

În cazul în care sunteți martorul unui eveniment nefericit, observați pe cineva căzut pe stradă ori chiar voi vă simțiți copleșiți de căldură, sunați la 112 ori cereți ajutorul celei mai apropiate persoane!- transmit reprezentanții ISU Delta Tulcea. 


Citește și:

Codul Roșu de caniculă s-a prelungit în Dobrogea! Anunțul meteorologilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii