Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:01 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Capturile pescarilor din Deltă, cu 80% mai mici din cauza caniculei. „Prindem 20% din capturile de acum doi ani“

ro

10 Aug, 2022 11:12 1103 Marime text
Pescari, foto: Pixabay Capturile pescarilor din Delta Dunării au scăzut cu aproximativ 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza scăderii nivelului apei din rezervaţiei, dar autorităţile tulcene susţin că o situaţie a producţiei de peşte afectată de caniculă va putea fi cunoscută luna viitoare.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a declarat, pentru AGERPRES, că banii obţinuţi din capturile înregistrate de unii pescari nu ajung nici măcar pentru a acoperi cheltuielile cu benzina, aşa încât unii dintre ei renunţă la activitate.

"Prindem 20% din capturile de acum doi ani. De obicei, pescuiam la vintire şi taliene, scule fixe, de trei ori pe săptămână. Dar sunt pescari care se plâng din cauză că nu scot nici măcar banii de benzină ca să meargă la scule. Mulţi au preferat să le scoată la uscat decât să piardă bani", a menţionat preşedintele FOPPDD.


El a amintit că în alte state europene se discută despre acordarea unor subvenţii pescarilor ale căror capturi au scăzut din cauza secetei.


"La noi, nu ştiu dacă o să existe o măsură de felul acesta, pentru că deocamdată nu este cuantificată pierderea pescarilor în cifre", a mai spus Verbina.


În context, şefa Serviciului administrare patrimoniu din cadrul ARBDD, Camelia Căpriţă, a declarat că raportările pentru luna iunie primite de la pescari şi centralizate de instituţie nu arată o diferenţă foarte mare între capturile înregistrate în primele luni ale anului în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Agerpres.ro 


"În septembrie, vom putea spune cu certitudine pentru lunile iulie şi august situaţia capturilor, dar oricum perioadele de vară sunt mai slab productive în fiecare an, pentru că pescarii au ca alternativă turismul şi nici vremea nu este propice. Peştele este un produs perisabil, iar pescarilor nu le convină să prindă peşte şi să se strice până ajung cu el la cherhanale", a precizat Camelia Căpriţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii