Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 05 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Nivelul Dunării a scăzut sub 100 de centimetri! Avertismentul autorităților

ro

05 Aug, 2024 16:25 162 Marime text
Dunăre, foto: Pixabay Nivelul Dunării pe raza judeţului Tulcea a înregistrat, în primele zile ale acestei luni, scăderi de peste zece centimetri, iar autorităţile navale le solicită comandanţilor de nave care tranzitează şenalul navigabil să coreleze capacitatea de încărcare a navelor la nivelul fluviului.

Potrivit datelor furnizate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) din Galaţi, dacă vineri, 2 august, nivelul fluviului în oraşul tulcean Isaccea era de 108 centimetri, luni, cota a fost de 96 de centimetri, în timp ce la Tulcea, nivelul Dunării a scăzut în aceeaşi perioadă de la 95 de centimetri la 85 de centimetri.

În acest context, pentru prevenirea apariţiei unor probleme în desfăşurarea navigaţiei pe sectorul românesc al fluviu, instituţia din subordinea Ministerului Transporturilor a anunţat că depune eforturi pentru întreţinerea şenalului navigabil şi a emis un aviz către navigatori.

"Toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie pentru corelarea pescajelor de încărcare cu condiţiile de navigaţie existente la punctele critice din sectoarele de Dunăre tranzitate. Astfel, aceştia au obligaţia de a se informa şi respecta adâncimile şi lăţimile minime de navigaţie precum şi semnalizarea plutitoare existentă, în sensul nedeplasării de pe poziţie sau avarierii acesteia, pentru a nu afecta siguranţa navigaţiei", se arată în avizul către navigatori emis de AFDJ.

Instituţia care asigură desfăşurarea navigaţiei pe sectorul românesc al Dunării le aminteşte de asemenea comandanţilor de nave că au obligaţia de a anunţa căpităniile dacă se înregistrează eşuări sau puneri pe uscat a navelor ori barjelor, precum şi dacă vor constata deplasarea de pe poziţie a unui semnal plutitor al şenalului navigabil.

Potrivit AFDJ, tendinţa apelor Dunării în următoarele două zile este de scădere cu până la 15 centimetri, în zona oraşului Brăila. Acolo, vineri, cota fluviului era de 142 de centimetri, iar luni a fost de 128 de centimetri.


Sursa: Agerpes.ro. 



Citește și:

INHGADebitul Dunării la intrarea în țară va fi în scădere
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii