Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 09 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Nord-estul Dobrogei ar putea deveni geoparc UNESCO

ro

09 Sep, 2024 17:35 189 Marime text
Sursa foto: Wikipedia



 
  • Autorităţile tulcene fac demersuri pentru ca nord-estul Dobrogei să devină geoparc UNESCO, teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori şi realizări sunt recunoscute de organizaţia internaţională prin programul de profil, statutul de geoparc UNESCO al Ţinutului Buzăului fiind în procedură de revalidare.

Secretarul general al al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban, a declarat că demersul pentru obţinerea statutului de geoparc UNESCO are la bază unicitatea zonei din punctul de vedere al valorii geologice, conform Agerpres.

"Aceşti munţi sunt mai vechi decât munţii Carpaţi, sunt vestigii geologice unice pe această planetă. (...) Discuţiile vor continua cu noii aleşi, Consiliul Judeţean cunoaşte această temă. Urmează elaborarea unui dosar care să întrunească toate acordurile naţionale, iar ulterior va fi depus, credem că va dura ceva ani, pentru a fi listat în patrimoniul UNESCO", a menţionat Madlen Şerban.

Ea a subliniat că statutul de geoparc nu va presupune restricţii pentru comunităţile aflate pe teritoriul acestuia.

"Pentru comunităţile locale de pe teritoriul geoparcului, acest statut înseamnă un brand, înseamnă că eşti recunoscut la nivel internaţional, că poţi intra în acest circuit internaţional al valorilor care nu sunt confirmate de prietenii de familie, ci de experţi internaţionali extrem de riguroşi, pentru că, să nu uităm!, competiţia este mare la nivel mondial", a afirmat secretarul general al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO.

Madlen Şerban a amintit că la nivelul Ministerului Mediului există discuţii pentru modificarea legislaţiei în domeniu.

"La Ministerul Mediului, e o discuţie pentru a modifica legislaţia, nu pentru că ar interzice ceva sau ar impune ceva, ci pentru că e scrisă într-un limbaj al experţilor juridici şi se doreşte o traducere din română în română, astfel încât să existe claritate, că un geoparc UNESCO nu e arie protejată şi nu impune restricţii", a adăugat Şerban.

România are în momentul de faţă două geoparcuri, Ţara Haţegului şi Ţinutul Buzăului, ultimul amintit având dosarul în procedură de revalidare.

"Revalidare înseamnă că o listare la UNESCO e valabilă doar pentru patru ani, cu obligaţia ca la doi ani să trimiţi un raport dacă mai eşti ce ai declarat atunci când ai fost validat. O dată la patru ani, are loc o vizită a experţilor internaţionali pentru a verifica cele declarate", a menţionat secretarul general al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban.

La finele săptămânii trecute, ea a participat la Tulcea, la Conferinţa naţională a punctelor gastronomice locale organizată în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin, evenimentul derulându-se sub patronajul Comisiei naţionale pentru UNESCO a României. 
 
 
 
Citește și
ARBDD
Eveniment public LIFE WILDisland, la Tulcea


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii