Tulcea Proiectul „Parcul Arheologic Aegyssus”, ajuns la a șasea ediție. La săpăturile arheologice vor participa elevi de la licee
Tulcea: Proiectul „Parcul Arheologic Aegyssus”, ajuns la a șasea ediție. La săpăturile arheologice vor
01 Jul, 2021 08:14
ZIUA de Constanta
1608
Marime text
- Scopul proiectului este promovarea patrimoniului cultural local și a imaginii Municipiului Tulcea, precum și creșterea vizibilității în plan internațional.
La săpăturile arheologice vor participa elevi de la liceele din Municipiul Tulcea.
Proiectul „Parcul Arheologic Aegyssus” este finanțat din bugetul local al Municipiului Tulcea cu suma de 20.000 lei și beneficiază de cofinanțare din partea Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” și a Ministerului Culturii.
Scopul proiectului este promovarea patrimoniului cultural local și a imaginii Municipiului Tulcea, precum și creșterea vizibilității în plan internațional.
Municipiul Tulcea se află printre puținele centre urbane din România care suprapun un oraș antic. Cele mai vechi urme de locuire identificate până în prezent în perimetrul nord-estic al localității datează din secolele III – II a. Chr., în acea perioadă a existat o așezare fortificată a populației locale getice. Prima atestare documentară a cetății Aegyssus se leagă de opera poetului Ovidiu, care în anul 12 p. Chr. menționează așezarea în una din operele sale. În decursul istoriei fortificația din Parcul Monumentului Independenței a făcut parte din sistemul defensiv de graniță al Imperiului Roman și ulterior al Imperiului Bizantin.
Primele cercetări arheologice de amploare au avut loc în anii 1970-1980 și în perioada 1994 – 1996. Începând cu anul 2015 Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea a reluat cercetările arheologice sistematice în cadrul proiectului „Parcul Arheologic Aegyssus”. , a precizat Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”.
Foto: Facebook / Primăria Tulcea (ICEM Tulcea)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii