Turneul „Pianul Călător”, ultimele două concerte în aer liber, la Bucureşti şi Constanţa
Turneul „Pianul Călător”, ultimele două concerte în aer liber, la Bucureşti şi Constanţa- La a zecea sa ediţie, turneul Pianul călător a avut un destin şi un traseu cu totul inedit.
- Ultimele concerte vor avea loc pe 3 iulie, de la ora 19, la Bucureşti la Grădina cu filme - Cinema and More (Creart), şi pe 5 iulie de la ora 20, la Constanţa, în Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”.
Concertele au avut loc în aer liber, începând din 24 iunie, în mai multe oraşe din ţară, unele dintre acestea gazde ale pianelor călătoare, respectiv la Caracal, Alba Iulia, Deva, pe 2 iulie la Sibiu, ultimele concerte urmând să aibă loc pe 3 iulie, de la ora 19, la Bucureşti la Grădina cu filme - Cinema and More (Creart), şi pe 5 iulie de la ora 20, la Constanţa, în Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”
Anul acesta, turneul “Pianul călător” a ajuns la ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România. În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.
În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.Horia Mihail declara la jumătatea turneului : “La începutul anului 2011 am descoperit în subsolul Societății Române de Radiodifuziune mai multe instrumente ce fuseseră folosite odată pe scena Sălii Radio sau în diverse studiouri de înregistrare. Urmau a fi casate și distruse, precum se întâmplase cu mai multe instrumente cu ani în urmă.
Cu sprijinul radioului public, al partenerilor publici din întreaga ţară și al unor sponsori am reușit să le readuc la viață, aducându-le în diverse săli de spectacol din România unde nu existau piane de concert. După o parte dintre concertele turneului de anul acesta, pot să spun că e bine că putem să facem din nou ceea ce trebuie să facem, adică să comunicăm energie prin muzică, prin sunet, către oameni şi nu pe platforme online sau în concerte fără spectatori. Am cântat deja câteva concerte în noile condiţii, în aer liber, în spaţii în care au fost respectate norme actuale impuse de guvern. E o senzaţie stranie, dar bună... Pentru că toate evenimentele online sau fără spectatori pe care le-am susţinut în perioada ce a trecut nu sunt ce trebuie.”
Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistică mondială, anul 2020 este unul esenţial şi pentru turneul Pianul călător, iar faptul că ediţia a zecea se va petrece în aer liber este o declaraţie de rezistenţă în faţa presiunilor cărora le sunt supuşi artiştii şi mesajul lor de speranţă în vremurile pe care le trăim.
Amănunte pe www.pianulcalator.ro
https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/
https://www.youtube.com/watch?v=zg_VBRK75BE&feature=youtu.be
Itinerar
Pianul călător 2020 – Open Air – Beethoven 250
Miercuri, 24 iunie – Caracal, Parcul Constantin Poroineanu
Duminică, 28 iunie – Alba Iulia, Piaţa Cetăţii
Luni, 29 iunie – Deva, Esplanada Pro Arte plein air a Colegiului Naţional “Decebal“
Miercuri, 1 iulie – Bucureşti, Sala Radio, EXCLUSIV ON AIR şi ONLINE pe Radio România Cultural şi Radio România Muzical
Joi, 2 iulie – Sibiu, Esplanada Sălii Thalia
Vineri, 3 iulie – Bucureşti, Grădina cu Filme - Cinema & More (CREART)
Duminică, 5 iulie – Constanţa, Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”
Ludwig van Beethoven
Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” - partea I
Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”
32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80
„Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59
Sursa foto: pianucalator.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp