Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:50 20 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turnul CET din Braşov, una dintre cele mai înalte construcții din România, ar putea fi demolat. Iată de ce

ro

18 Feb, 2025 14:29 351 Marime text

Foto cu rol ilustrativ, Sursa foto: Freepik

.
Construită în urmă cu aproape patru decenii, a treia cea mai înaltă construcţie din România, Turnul CET din Braşov, ar putea fi demolată. Considerată cândva un simbol al oraşului, clădirea lăsată în paragină atrage acum doar antipatia braşovenilor, relateaza stiripesurse.ro.

Pe de altă parte, pentru amatorii de senzaţii tari, locul a devenit un adevărat magnet. Deşi accesul în zonă este resticţionat, aceştia îşi riscă viaţa pentru a escalada turnul.

Turnul CET Braşov, a treia cea mai înaltă structură construită din România, se află la 611 metri altitudine. Iar vârful turnului este la aproape 900 de metri altitudine, la doar 100 de metri sub cota staţiunii Poaiana Braşov.

Construcţia măreaţă care poate fi observată de la kilometri distanţă, a fost ridicată în anul 1986. La scurt timp Centrala Electrotermică care a fost sursa principală de încălzire a locuitorilor din Braşov a intrat în insolvenţă.

Chiar dacă Primăria a revendicat terenul pentru suma de 13 milioane de euro, acesta a devenit rapid o ruină.

Turnul CET Braşov, atracţie periculoasă


Deşi accesul în zonă este intezis publicului, mulţi amatori de adrenalină sar gardul fostei centrale şi escaladează turnul pentru a strânge cât mai multe like-uri pe reţelele de socializare. Astfel, pericolul producerii unei tragedii este uriaş.

În timp ce aceste provocări periculose au loc, zona de aproape 50 de hectare este sub supravegherea unui singur paznic.

„Şi pe tura mea au venit să filmeze. Nu le-am dat voie că nu am cum. Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Şi cum să te urci, că turnul are 285 de metri. Cine răspunde? Este foarte periculos!", spune paznicul platformei, potrivit Observator.

 
„Turnul de la CET a trecut printr-un studiu să vedem cât de rezistent este, să vedem ce lucrări ar trebui pentru a-l consolida.
Conform acestui studiu consturile pentru păstrarea lui sunt destul de mari faţă de costurile pentru demolare", a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov.

Pănă la o decizie, turnul rămâne singura construcție din Brașov care străpunge norii, în zilele cu plafon de mică altitudine.


Citește și:


Va fi sau nu demolat faimosul turn de la CET Constanța? (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii