Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:10 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turnul Eiffel și backup-ul de date, celebrate azi. Ce alte evenimente au marcat ziua de 31 martie

ro

31 Mar, 2023 08:57 1207 Marime text
foto: Pexels Ziua de 31 martie, în istorie, a fost marcată de următoarele de evenimente:  

1241: Tătarii pătrund în Transilvania și ocupă Rodna.

1437: A izbucnit răscoala țărănească de la Bobâlna.

1492: Edictul de la Alhambra: evreilor spanioli li se pune în vedere ca în termen de patru luni să se convertească la creștinism sau să părăsească țara.

1761: Cutremurul de la Lisabona din 1761 lovește Peninsula Iberică cu o magnitudine estimată la 8,5, la șase ani după ce un alt cutremur a distrus orașul.

1778: Exploratorul englez James Cook a ajuns pe Insula Vancouver și a revendicat-o în numele Regatului Marii Britanii.

1854: Semnarea tratatului de la Kanagawa de către SUA și Japonia, care a semnificat sfârșitul izolării pe care o impuseseră Japoniei shogunii Tokugawa la începutul sec. XVII.

1876: România: Căderea guvernului conservator. Cele două cauze au fost: problemele legate de insolvabilitatea concesiunii Strousberg, care tărăgăna, și incapacitatea de a adopta o poziție clară în problema orientală (care se deschisese odată cu răscoalele antiotomane ale Bosniei și Herțegovinei).


1877: Războiul de independență: Guvernul României a hotărât mobilizarea generală a armatei.

1889: A fost inaugurat Turnul Eiffel, cea mai înaltă construcție din lume la acea vreme (324 m) și percepută de către majoritatea populației orașului Paris ca fiind o "rușine" care ar trebui să rămână doar 20 de ani

1893: A fost înființat primul partid social - demorat din România, Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România, PSDMR.

1917: A intrat în vigoare pentru prima dată ora de vară în SUA.


1917: SUA a intrat în posesia Insulelor Virgine din Marea Caraibelor.

1931: Un cutremur a distrus Managua, Nicaragua; au murit 2.000 de oameni.

1938: Carol al II-lea a desființat toate partidele politice și a instituit Consiliul de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri "consilieri regali" numiți de rege, cu rang de miniștri de stat.

1959: Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, a ajuns la granița cu India, unde i s-a oferit azil politic

1966: Lansarea navei spațiale sovietice fără echipaj uman, Luna 10, primul vehicul spațial care a intrat pe orbita Lunii.

1967: Jimi Hendrix și-a ars chitara la London's Astoria Theatre. A fost spitalizat pentru că și-a ars mâinile.

1970: Explorer 1 a reintrat în atmosfera Pământului (după 12 ani pe orbită).

1995: Zborul 371 al TAROM s-a prăbușit lângă localitatea Balotești, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Aniversări

1970: Damian Drăghici, artist român
1974: Mimi Brănescu, actor, scenarist român


Sărbători

Ziua Turnului Eiffel

Ziua Turnului Eiffel (#EiffelTowerDay) marchează ziua din 1889 în care au fost finalizate lucrările la monumentul ce urma să devină emblema Oraşului Luminilor.

Ziua vizibilităţii persoanelor transgender

Ziua Internaţională a Vizibilităţii Persoanelor Transgender (#TransgenderDayofVisibility) se concentrează în special asupra aspectelor pozitive ale vieţii de transgender şi provoacă prejudecăţile oamenilor care nu înţeleg ce înseamnă să fii transgender.

Ziua Mondială a Backup-ului de date

În fiecare zi, oameni şi afaceri pierd uriaşe volume de date informatice pentru că neglijează să urmeze procedurile de backup al datelor. Ziua Mondială a Backup-ului de date (#WorldBackupDay) are scopul declarat ca, măcar o dată pe an, să ne aducem aminte de datele pe care dorim să le păstrăm în siguranţă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii