Ucraina intenționează să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România. Iată motivul
Ucraina intenționează să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România. Iată motivul
14 Dec, 2024 12:18
ZIUA de Constanta
448
Marime text
Ucraina îşi propune să deschidă în total 11 puncte de trecere a frontierei cu România, pentru a facilita exporturile, a declarat, pentru Agerpres.ro, şeful Agenţiei de Stat de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serhiy Suhomlyn.
Potrivit acestuia, următorul punct de legătură care va fi deschis între cele două state va fi cel de Fântâna Albă.
"Agenţia noastră este subordonată Guvernului, intrând în componenţa Ministerul Dezvoltării Regionale. Pentru noi, o mare prioritate o are, atât anul acesta, cât şi anul viitor, potenţialul de export al Ucrainei, prin deschiderea de noi puncte de trecere la graniţa cu România. Am deschis şi ne propunem să deschidem 11 puncte de trecere. Proiectele de la Biserica Albă (Bila Ţerkva - n.r.), din regiunea transcarpatică, pe care îl vom deschide anul viitor, prevede că partea românească construieşte podul şi drumurile de acces. Asta este un mare ajutor pentru exportatori, pentru ţara noastră, pentru a mări posibilităţile de export. România este un partener serios, nu doar prin refacerea infrastructurii, dar şi prin ajutorul militar", a declarat Serhiy Suhomlyn.
În regiunea transcarpatică funcţionează în prezent punctele de trecere a frontierei Diacovo - Halmău şi Solotvino - Sighetu Marmaţiei, iar în perioada următoare sunt prevăzute Bila Ţerkva - Sighetu Marmaţiei, Hîja - Tarna Mare şi Iablunivka- Remeţi.
În regiunea Cernăuţi sunt deschise punctele Krasnoilsk - Vicovu de Sus, Porubne - Siret, Diakivţki - Racovăţ şi sunt în fază de proiect punctele Şepit - Izvoarele Sucevei, Ruska - Ulma şi Fântâna Albă - Climăuţi.
Dintre cele aflate în proiect sunt deja semnate acorduri pentru Bila Ţerkva - Sighetu Marmaţiei, Şepit - Izvoarele Sucevei şi Ruska - Ulma, iar pentru alte trei dintre ele, respectiv pentru Fântâna Albă - Climăuţi, Hîja - Tarna Mare şi Iablunivka - Remeţi, nu sunt deocamdată semnate acorduri.
Text preluat: Agerpres.ro.
Citește și:
Republica Moldova declară stare de urgență energetică pe fondul incertitudinii livrărilor de gaze și crizei regionale
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii