Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 07 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UER solicită urmărirea penală a Ligiei Deca!

ro

07 Aug, 2024 21:07 262 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Uniunea Elevilor Reprezentanți




 
  • UER solicită urmărirea penală a Ligiei Deca! „Școlile vor fi transformate în închisori!”
 
Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) critică dur decizia Ministerului Educației de a aproba proiectele pentru Statutul Elevului și ROFUIP și de a ignora, din nou, drepturile și nevoile elevilor!

Astăzi, 7 august a.c., Ministerul Educației a transmis că proiectele pentru Statutul Elevului și ROFUIP au fost transmise către publicare în Monitorul Oficial și ar urma să intre în vigoare, începând cu anul școlar 2024-2025.

Confor unui comunicat al Uniunii Elevlor Reprezentanți, prezentele proiecte „trimit elevii în camere de detenție, în cazul în care profesorii consideră că aceștia au deranjat ora de curs. Această reglementare este neconstituțională, deoarece elevilor li se încalcă dreptul la educație”.

„Ministerul Educației a ignorat proiectul ”Statutul Elevului 2.0”, depus de către organizația Salvați Copiii împreună cu asociațiile de elevi din țară, care reglementa dreptul elevilor la odihnă, implementa o metodologie de acordare a feedbackului anonim din partea elevilor pentru profesori, asigura protecția elevilor care depun sesizări cu privire la încălcarea drepturilor lor dar și produse de igienă menstruală în școli, etc.
 
În schimb, a venit cu acest proiect care cauzează numai probleme și aduce prejudicii actorilor din sistemul de învățământ. Ligia Deca trimite elevii în săli de detenție pentru a fi supravegheați de alte cadre didactice în cazul în care aceștia deranjează ora. Pe lângă faptul că această idee încalcă dreptul elevilor la educație, este și total negândită. Există destule săli în toate unitățile de învățământ în care elevii să fie trimiși? Oare profesorii supraveghetori vor fi plătiți pentru orele state cu acei elevi? Cum ne putem da seama dacă acel elev chiar a deranjat ora, singura persoană care poate decide asta fiind profesorul? Exact, Deca a lăsat aceste “detalii” pe seama unităților de învățământ”, se arată în comunicatul remis.

Pe 25 iunie, Uniunea Elevilor Reprezentanți a organizat un protest pentru a-și exprima nemulțumirea față de aceste modificări absurde. Elevii au ieșit în stradă, au scandat și au cerut să fie  ascultați. dar „ministrul a ales, să le ignore complet cererile”.

„Deși doamna ministru Ligia Deca a fost informată în mod clar despre existența Uniunii Elevilor Reprezentanți, asociație națională de elevi, și despre obligația de a consulta asociațiile naționale de elevi în scrierea acestor proiecte, a încălcat din nou Legea 198/2023. (“(4) Drepturile și îndatoririle elevilor sunt prevăzute în Statutul elevului, aprobat prin ordin al ministrului educației, în urma consultării Consiliului Național al Elevilor și a altor asociații reprezentative la nivel național ale elevilor.”) Din păcate, nicio asociație independentă de elevi nu a fost chemată la scrierea acestor proiecte care afectează elevii în mod direct.”, se punctează în document.


Citește și
Protest al elevilor în fața Ministerului Educației! Se solicită retragerea proiectelor „Statutul Elevului” și “ROFUIP“ (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii