Un cunoscut imobil din Constanța Veche s-a transformat în hotel!
Un cunoscut imobil din Constanța Veche s-a transformat în hotel!
06 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
8234
Marime text
- Îndrăgita Casa Hrisicos, adevărat simbol al vieții constănțene la început de secol XX, situată în Piața Ovidiu încă de când aceasta se numea Piața Independenței, este„primul hotel 360 smart din România“, după cum se anunță pe site-ul oficial al imobilului.
- În prezent, imobilul este deținut de compania Hollingworth Resort SRL, firmă adminsitrată de Aurel Cezar Panait.
Farmecul Constanței de odionioară, care nu a pierit niciodată pentru iubitorii orașului vechi, pare să se aștearnă din nou peste clădirile din Peninsulă.
Îndrăgita Casa Hrisicos, adevărat simbol al vieții constănțene la început de secol XX, situată în Piața Ovidiu încă de când aceasta se numea Piața Independenței, este„primul hotel 360 smart din România“, după cum se anunță pe site-ul oficial al imobilului.
Transformarea imobilului a început în urmă cu mai mulți ani, fiind finalizată de curând, astfel că hotelul are 4 stele și dispune de 23 de camere. În prezent, imobilul este deținut de compania Hollingworth Resort SRL, firmă adminsitrată de Aurel Cezar Panait.
Despre Hollingworth Resort SRL
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 5 noiembrie 2021, compania a fost înființată în anul 2017 și are sediul în Constanța, pe strada Traian nr. 1.
Firma se ocupă de „hoteluri și alte facilități de cazare similare“, iar pachetul majoritar de acțiuni este deținut de Cezion Investment SRL (80,31%), restul acțiunilor revenind Ynua Venture SRL din Bușteni (15,96%) și Steluței Rodica Diaconescu (3,73%).
Administratorul firmei este Aurel Cezar Panait.
În 2018, societatea a avut doi angajați, profit 195.351 de lei și cifra de afaceri 906.881 de lei.
În 2019, numărul angajaților a fost patru, profitul a fost 454.977 de lei, iar cifra de afaceri a fost 854.659 de lei.
În 2020, numărul angajaților a fost șase, s-au înregistrat pierderi de 190.434 de lei, iar cifra de afaceri a fost 902.916 lei.
Amintim, Casa Hrisicos din Constanța s-a aflat în atenția publicului și anul trecut când, pe data de 27 octombrie 2020 a izbucnit un incendiu la subsolul clădirii, la siguranțele electrice.
Din fericire, incendiul a fost localizat și lichidat rapid de echipajele Inspectoratului pentru Situații Dobrogea.
Construită în 1900, după planurile arhitectului francez Louis Givért, la cererea lui Gheorghe Hrisicos, renumit negustor de vinuri și proprietar al mai multor imobile din zonă, Casa Hrisicos a devenit un reper pentru orașul care atunci se construia.
Restaurant, cazarmă și cazare
Sursele vremii atestă inaugurarea imobilului, cu mare fast, în toamna anului 1903.
Aceasta a devenit rapid un punct de atracție în zonă, căutat îndeosebi de elitele bucureștene.
În timpul Primului Război Mondial, imobilul a fost devastat, fiind redeschis abia în anul 1924, când a devenit sediul Băncii Populare Steagul Dobrogei.
A urmat și cel de-al Doilea Război Mondial, pe care Casa Hrisicos l-a trecut ca fiind locul preferat al ofițerilor și comandanților militari germani, care puteau astfel supraveghea orașul și operațiunile portuare.
După data de 23 august 1944, apartamentul cu balcon a fost ocupat de comandantul sovietic al orașului, iar în timpul regimului comunist, casa a fost naționalizată, fiind transformată în cazarmă-comandament.
Din anul 1974, după ce a trecut printr-un proces de reabilitare, Casa Hrisicos a fost transformată în restaurant, cramă și cazare, sub numele Pelican.
După căderea comunismului, imobilul a fost transformat în sediul diferitelor bănci.
În anul 2016, după ce a trecut printr-un proces de reabilitare, Casa Hrisicos a fost redeschisă publicului, ca restaurant cu preparate aparte.
În prezent, Casa Hrisicos pune la dispoziția publicului 23 de camere de cazare, în inima Constanței Vechi.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Vechiul Hotel Bulevard, motiv de judecată între juniorul Muntmark și Municipiul Constanța. Cine a câștigat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii