Un dar pentru dobrogeni, la 137 de ani de la alipirea la România Mare Dobrogea are imn, compus de maestrul Dumitru Lupu pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad (audio)
Un dar pentru dobrogeni, la 137 de ani de la alipirea la România Mare: Dobrogea are imn, compus de maestrul Dumitru
12 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6761
Marime text
O zi importantă pentru istoria ţării noastre este 14 noiembrie 1878. Ziua în care Dobrogea revenea la patria-mamă. În Proclamaţia către dobrogeni, viitorul rege Carol I spunea:
„Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă. Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii (...)” (sursa - www.cimec.ro). Mesajul domnitorului către dobrogeni se încheia aşa: „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră.”
Ziua Dobrogei, sărbătoare națională
Pe 9 septembrie, Camera Deputaţilor a decis ca 14 noiembrie să fie instituită drept Ziua Dobrogei, adoptând, cu 282 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi patru abţineri, o propunere legislativă în acest sens. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei, dată la care, în 1878, în urma Războiului de Independenţă, Dobrogea a revenit la teritoriul României.Proiectul, iniţiat de senatorul independent Christian Gigi Chiru şi susţinut de 27 de parlamentari de la toate partidele, prevede că sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. Camera Deputaţilor a fost for decizional cu acest proiect.
Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu
„Pe la începutul lunii octombrie, stârnit de profesorul Dan Mihăescu, că se apropie Ziua Dobrogei, am compus, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, Imnul Dobrogei. Cu sprijinul unui grup de entuziaşti, patru corişti de la Operă, o pianistă de la Facultatea de Arte (conf. univ. dr. Gabriela Oprea), dirijaţi de Adrian Stanache, am realizat un demo al acestei lucrări”, ne-a mărturisit compozitorul Dumitru Lupu.Profesorul universitar doctor la Facultatea de Arte din Constanţa, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, s-a născut la Giurgiu, însă s-a îndrăgostit iremediabil de marea cea mare şi aici s-a stabilit. Deloc întâmplător, mama compozitorului, Marioara, potrivit mărturisirii acestuia, este de loc din oraşul Bazargic, actualul Dobrici şi capitala fostului judeţ interbelic românesc Caliacra. „Pentru mine înseamnă foarte mult această sărbătoare, mama mi-a transmis nostalgia vechii Dobroge, m-a făcut să iubesc acest loc şi să mă stabilesc aici, la ţărm de mare...”
Şi-a dorit şi chiar a propus autorităţilor un spectacol de Ziua Dobrogei, dar n-a mai fost timp…
„Imnul este doar o parte dintr-un proiect mai amplu pe care mi l-am dorit pentru Ziua Dobrogei, dar se pare că nu mai este timp”, ne-a mărturisit compozitorul. Proiectul spectacolului avea ca punct de rezistenţă „Simfonia Dobrogeană” a lui Dragoş Alexandrescu, mare profesor la Conservator, membru al unei dinastii de muzicieni constănţeni. Însă maestrul şi-ar fi dorit să îi implice în acest eveniment atât pe elevii de la Colegiul de Artă „Regina Maria”, cât şi pe artiştii Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa şi pe istoricii Tomisului. Deşi încântate de propunere, autorităţile şi-au diluat între timp interesul, iar Ziua Dobrogei bate la uşă, motiv pentru care, prin amabilitatea maestrului, punem la dispoziţia cititorilor cotidianului nostru Imnul Dobrogei, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, compozitor Dumitru Lupu.La mulţi ani, dobrogeni!
IMNUL DOBROGEI
Muzica: Dumitru Lupu
Versurile: Carmen Aldea Vlad
1.
Dobroge, străvechi pământ
Creștinat de-Andrei cel Sfânt
Cu legende și povești
Unde să te regăsești.
Refren:
Dobrogea, Dobrogea
Ne-ai unit pe toți.
Dobrogea, Dobrogea,
Cu iubirea ta.
Dobrogea, Dobrogea,
Loc de armonii
Dobrogea, Dobrogea
Toți ai tăi copii.
2.
Dobrogenii-s truditori
Marinari, agricultori,
Stau de veghe la hotar
României veșnic far.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii