Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un jazzman “de meserie protestatar”, un student şi un ONG Cine sunt constănţenii nominalizaţi la premiile România Curată 2014

ro

31 Dec, 2014 00:00 2483 Marime text


România Curată a anunţat nominalizările la Premiile România Curată 2014. Competiţia include şapte categorii şi anume: Premiul „Traseistul Anului 2014”, Premiul „Supravieţuitor fruntaş”, Premiul „Pericol Legislativ în Acţiune”, Premiul „Intelectualul de aur”, Premiul „Curaj în exercitarea justiţiei”, Premiul „Cea mai activă instituţie în favoarea bunei guvernări” şi Premiul „Implicare civică”. „Cine a schimbat cele mai multe partide politice în 2014? Cine a reuşit să supravieţuiască în politică în ciuda gafelor şi a acţiunilor care au stârnit iritare publică? Cine a avut cele mai proaste şi/sau controversate iniţiative legislative? Cine sunt intelectualii care şi-au contorsionat logica şi şira spinării pentru a obţine diferite beneficii? Care sunt magistraţii, instituţiile publice, dar şi grupurile şi cetăţenii care s-au evidenţiat în mod pozitiv prin faptele lor în 2014?”. Sunt câteva dintre întrebările la care România Curată încearcă să răspundă prin intermediul acestor premii.
 
Aşa cum am menţionat, România Curată a anunţat nominalizaţii la ediţia 2014. Printre aceştia figurează şi un celebru jazzman constănţean, un student şi un ONG din Constanţa. Este vorba despre Harry Tavitian, Alexandru Bajdechi şi Centrul pentru Resurse Civice Constanţa.

Harry Tavitian, spiriduşul pianului



Harry Tavitian, spiriduşul pianului, a fost nominalizat la categoria Premiul „Implicare civică”. Se descrie ca fiind protestatar prin definiţie. „De meserie sunt protestatar. Acesta este spiritul autentic al jazzului. Dar nu credeam că o să ajung să trăiesc ce am trăit în ultimul an. Eu, un oriental bătrân şi leneş, să ajung să fac zeci de kilometri prin Constanţa la marşurile împotriva gazelor de şist şi a exploatării cu cianuri a aerului de la Roşia Montană?”, se întreabă, retoric, Tavitian.
Harry Tavitian şi-a început cariera cu blues, în 1970. „Blues-ul s-a născut dintr-o mare suferinţă - cea a sclavilor negri (şi a urmaşilor acestora) din America sfârşitului de secol 19 - dar şi din puterea de a transcende suferinţa prin muzică, de a-i da un sens. Şi pentru noi, muzicanţii şi publicul românesc de până în 90, bluesul a fost un strigăt de libertate”, povesteşte jazzman-ul.
Harry Tavitian este unul dintre cele mai importante, mai reprezentative nume ale jazz-ului românesc. Este, de asemenea, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa.

Alexandru Bajdechi, tânărul care a cerut dizolvarea Consiliului Local Constanţa



 Tot în categoria „Implicare civică” figurează ca nominalizat şi constănţeanul Alexandru Bajdechi. Student în anul I a Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, Bajdeschi este tânărul care a cerut în instanţă dizolvarea Consiliului Local Municipal Constanţa şi, de asemenea, care a sesizat DNA-ul cu privire la faptul că, susţine el,  primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, ar refuza să pună în aplicare legea prin care elevii şi studenţii au dreptul la reducere pe transportul local în comun.
Recent, Bajdechi a fost inclus în noul calendar “Erupţie Anticorupţie” al Fundaţiei SynergEtica, numărându-se astfel printre eroii anticorupţie ai anului 2014.

Centrul pentru Resurse Civice Constanţa, în spiritual democraţiei participative



În aceeaşi categorie regăsim, printre nominalizaţi, Centrul pentru Resurse Civice Constanţa (cu implicarea celor de la Uniţi Salvăm şi CSRM) pentru mobilizarea şi monitorizarea cu observatori voluntary a alegerilor prezidenţiale. Aşa cum se menţionează pe pagina de Facebook a ONG-ului, “Centrul pentru Resurse Civice s-a înfiinţat în 2006 pentru a sprijini, promova şi dezvolta conştiinţa şi iniţiativa civică, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional”.
Dacă vor mai exista propuneri, nominalizări la cele şapte secţiuni, redacţia România Curată le va include în vot, se precizează pe site-ul România Curată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii