Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou parc fotovoltaic ar urma să fie construit la Ovidiu, județul Constanța

ro

15 Sep, 2023 13:51 2339 Marime text
 
                      foto: unsplash/  Markus Spiske           
 
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul dezvoltat de Ovidiu PV Regenerabile
 
 
Este vorba de proiectul„CONSTRUIRE PARC FOTOVOLTAIC OVIDIU” , amplasat in orasul Ovidiu, parcelele NP 237/2 lot 1 si NP 257, jud. Constanta.
 
 
Informaţiile privind proiectul propus/memoriul de prezentare pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din municipiul Constanta.Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanta
 
     
Amintim că în 2022, Ovidiu PV Regenerabile SRL din București a depus documentația de mediu pentru emiterea avizului de mediu pentru construirea unui parc fotovoltaic în județul Constanța, orașul Ovidiu.
 
Terenul are o suprafață de aproximativ 99 de hectare și este compus din două parcele. Parcela CF 111963 este scoasă din circuitul agricol, cu categoria de folosință intravilan neproductiv. Parcela CF 109809 nu este scoasă din circuitul agricol, având categoria de folosință extravilan neporductiv.

 
Studiul a fost întocmit la comanda inițiatorului, în calitate de proprietar al imobilului amplasat în orasul Ovidiu, județul Constanta - CF 109809 si CF 111963 (foste NP 237 / 2 – Lot 1 si NP 257).
 
Prin prezenta documentatie urbanistica zonala se doreste introducerea in intravilan a unei suprafete de 99,7913 ha cu functiunea de zona echipare edilitara pentru producerea de curent electric printr-un parc de panouri fotovoltaice.
 
Centrala fotovoltaica va fi compusa dintr-un număr de 109296 panouri fotovoltaice monocristaline din siliciu cu o putere de 540 W. Energia în curent continuu produsa de panouri va fi preluata și transformată in curent alternativ de 276 de invertoare cu o putere de 175 kW. Invertoarele vor fi repartizate în 11 posturi de transformare de 20/0.8 kV care conțin câte un transformator de putere de 5 MVA. Cele 11 posturi de transformare formează o rețea de medie tensiune de 20kV racordata într-un punct de conexiune din interiorul parcului.
Panourile fotovoltaice vor fi montate pe o structură metalică tip Tracker, care va urmarii soarele de la E-V. Structura metalica este modulara realizata din otel zincat. Profilele folosite corespund normelor NEN10147, având o rezistenta ridicata la factorii externi de coroziune.
 
Structura metalica de sustinere a panourilor va fi montata pe pilonii realizati tot din otel zincat. Piloni vor fi fixati prin batere sau insurubare în pământ până la o cota de maxim 2 m.

 
Centrala Electrica Fotovoltaica CEF Ovidiu va fi formata din:
  • 109296 panouri fotovoltaice cu o putere de 540 W, putere totala in curent continuu 60,11 MWp;
  • 276 de invertoare cu o putere de 175 kW, putere totala in curent alternativ 48,30 MVA;
  • 11 de statii de transformare PCT echipate cu câte un transformator de 5MVA;
  • Rețele electrice interne subterane ale parcului de josă tensiune și de medie tensiune;
  • Statie transformare ridicatoare de tensiune 20/110 kV;
  • Racord subteran LES 110 kV de aproximativ 300 m pana la LEA 110 kV existentă;
  • Drumuri pietruite in incinta, unde este cazul.
  • Împrejmuire.
 
In concluzie, investitia propusa este potrivita zonei datorita pozitionarii fata de orasul Ovidiu, proximitatea cu zone de luciu de apa (Canalul Poarta Alba - Midia – Navodari) ceea ce asigura un climat favorabil de functionare a panourilor fotovoltaice (care functioneaza la paramentrii optimi la temperatura medie, elementele naturale asigurand o temperatura cu cateva grade mai scazute decat in camp deschis). De asemenea proximitatea Marii Negre, la distanta de aproximativ 12,00 km, este favorabila datorita brizei.
 

A fost obținut Certificatul de urbanism nr. 253/18.07.2022, emis de Primăria orasului Ovidiu.
 
Ovidiu PV Regenerabile SRL
 
Firma a fost înființată în anul 2021 și are sediul social în București, Sector 3, pe strada Burniței nr. 24. Asociați sunt Enpower Energy SRL – 51% și Electroconst General Project SRL – 49%. Laurențiu Udrescu este administrator.
 
Enpower Energy SRL mai est easociat în Viitorul Energy SRL, Balcani Est Group SRL, Pestisani Wind Power SRL, Ratez PV Regenerabile SRL, Mereni PV Regenerabile SRL, Sun Green Renwables SRL, Wind Park Renewables SRL și Photovoltaic Green Renewables SRL.
 
Laurențiu Udrescu este asociat unic al Enpowerr Energy SRL, dar și administrator al Bălcescu Wind Farm SA, Viitorul Energy SRL, Balcani Est Group SRL, Pestisani Wind Power SRL, Ratez PV Regenerabile SRL, Mereni PV Regenerabile SRL, Sun Green Renwables SRL, Wind Park Renewables SRL și Photovoltaic Green Renewables SRL.
 
Electroconst General Project este controlată de Elvira Stăncioiu și administrată de Dan Gabriel Tănase.
 
Elvira Stăncioiu este asociat unic și în Igienizare SRL, firmă cu aproape 2 milioane lei cifră de afaceri.
 

Citește și
Parc fotovoltaic la Ovidiu. Cine sunt investitorii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii