Un ONG local cere modificarea proiectului de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie – Alexandru Lăpuşneanu – 1 Mai din municipiul Constanța
Un ONG local cere modificarea proiectului de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie – Alexandru Lăpuşneanu
18 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2709
Marime text
- Asociația Baricada Verde din Constanța a lansat în mediul online o petiție prin care solicită autorităților locale din Constanța modificarea proiectului de modernizare a marilor bulevarde din Constanța
- Primăria Constanţa a anunțat că va continua proiectul pe fonduri europene, al fostei administrații locale, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020
- ONG-ul susține că desfiinţarea a peste 1200 de locuri de parcare, fără a crea nicio soluţie alternativă pentru aceste maşini , cum este cazul pe Bd. Lăpuşneanu, nu înseamnă altceva decât a provoca noi probleme de trafic
Asociația Baricada Verde din Constanța a lansat în mediul online o petiție prin care solicită autorităților locale din Constanța modificarea proiectului de modernizare a marilor bulevarde din Constanța.
Primăria Constanţa a anunțat că va continua proiectul pe fonduri europene, al fostei administrații locale, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiţii 4e, Obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a proiectului: 91.361.614, 40 lei (eligibil 100%); valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR: 77.657.395,19 lei (85%); valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional: 11.877.013,37 lei (13%); Valoare cofinanţare Primăria Constanţa: 1.827.232,84 lei (2 %).
Inițiatorii petiției fac următoarele precizări:
1. Ideea de a moderniza marile artere de circulaţie din Constanţa este salutară, cu condiţia să fie făcută cu logică. A desfiinţa peste 1200 de locuri de parcare, fără a crea nicio soluţie alternativă pentru aceste maşini (cum este cazul pe Bd. Lăpuşneanu) nu înseamnă altceva decât a provoca noi probleme de trafic. Cei peste 1200 de posesori de autoturisme vor fi nevoiţi să parcheze….unde??? În spatele liniei de blocuri…sunt parcate alte maşini!
2. Spațiile comerciale de la parterul blocurilor nu vor mai putea genera venituri și, implicit, impozite și taxe la buget, salarii, etc. Toate aceste mici afaceri vor da faliment fiindcă vor deveni foarte greu accesibile pentru clienții care nu vor mai avea unde parca. Vorbim despre comercianți buni platnici și bine intenționați care aduc plus valoare către bugetul local.
Mașinile de aprovizionare, în mod cert, vor bloca traficul și îl vor îngreuna.
3. Situaţia din zona şcolilor (24 – Ion Jalea şi Spectrum). Trebuie să ţineţi cont că vor exista în contiuare numeroşi părinţi care vor dori să-şi aducă copiii la aceste şcoli şi se vor crea ambuteiaje, chiar mai mari ca până acum. Vorbim despre sute de oameni care vin, în acelaşi timp şi în acelaşi loc.
4. Faptul că este un proiect pe fonduri europene nu garantează că este unul benefic sau inteligent gândit. Ţineţi, vă rugăm cont, de alt proiect similar – iluminatul pe bulevardele Ferdinand și Tomis – unde fondurile europene AU GENERAT UN EŞEC IMENS: oraşul Constanţa s-a făcut de râs cu un sistem de iluminat care produce “beznă”!!! Prin urmare, chiar dacă pe hartie proeictul poate să arate bine, aplicarea lui în practică îi arată adevărata utilitate.
Ca urmare a acestei stări de fapt, ONG-ul Baricada Verde cere conducerii primăriei Constanța să reanalizeze oportunitatea executării acestui proiect, aşa cum a fost el gândit iniţial.
Citește și:
Cel mai mare contract de infrastructură din ultimii 30 de ani. Cum vor arăta bulevardele 1 Decembrie 1918 şi Alexandru Lăpuşneanu peste 18 luni (galerie foto + document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii