Una dintre firmele de bază ale RADET Constanţa, la ananghie Faliment fulminant în Fluid Serv SA Constanţa
Una dintre firmele de bază ale RADET Constanţa, la ananghie: Faliment fulminant în Fluid Serv SA Constanţa
23 Oct, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3953
Marime text
Una dintre firmele cu care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa (RADET) Constanţa a încheiat mai multe contracte de-a lungul timpului se află la ananghie. Pe 10 octombrie, Tribunalul Constanţa a admis cererea societăţii Fluid Serv SA Constanţa privind falimentul, deschizând procedura de insolvenţă. Lichidatorul judiciar al firmei este Mariana Nedelcu. Potrivit antiţepari.ro, Fluid Serv SA Constanţa şi-a cerut falimentul, susţinând că nu poate achita datorii de aproape 300.000 de lei, deşi, în 2013, raportase afaceri de peste 13 milioane de lei; termenul de înscriere la masa credală este 25 noiembrie.
De precizat că Fluid Serv are sume importante de bani de recuperat de la Eolica Dobrogea SRL, o companie care a încercat să dezvolte parcuri eoliene în Dobrogea, dar care a dat faliment, după retragerea părţii spaniole. Fluid Serv are de recuperat sume semnificative, legiuitorul încuviinţând executarea silită a companiei de eoliene în mai multe rânduri.
De asemenea, instanţa a stabilit data de 25 noiembrie 2014 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor urmând a fi afişat la 5 decembrie 2014. După soluţionarea eventualelor contestaţii, tabelul definitiv al creanţelor va fi comunicat la 5 ianuarie 2015. Prima adunare a creditorilor se va desfăşura la data de 10 decembrie 2014. „Din activitatea desfăşurată, debitoarea a realizat o perioadă profit, însă cifra de afaceri a scăzut treptat, în patrimoniul său producându-se un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de fonduri băneşti. Lichidatorul a apreciat că sunt îndeplinite condiţiile necesare deschiderii procedurii insolvenţei în formă simplificată în condiţiile în care datoriile societăţii sunt de 295.283,35 de lei cu un disponibil de 2.632,75 de lei“, a constatat judecătorul sindic, după cum precizează antiţepari.ro.
Nu mai puţin important este şi că Fluid Serv, firma intrată în faliment, a câştigat, în 2012, 2013 şi 2014, contracte cu RADET de peste un milion şi jumătate de lei pentru „servicii de verificări metrologice, revizie şi reparaţii contoare energie termică“. În 2012, pentru serviciile prestate, Fluid Serv a încasat de la RADET 548.000,12 lei, iar anul trecut - 563.500,36 de lei, anul acesta, suma contractată chiar în luna septembrie fiind similară - peste 560.000 de lei. „Nu am avut probleme cu această firmă până acum, din câte ştiu eu“, a declarat directorul interimar al RADET, Nela Ştefan.
Asocierea SC Proiect SA - SC Fluid Serv SA şi-a adjudecat, în 2009, şi un contract cu Municipiul Medgidia, pentru proiectarea şi execuţia lucrării în cadrul unui proiect privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în zona nord a oraşului, a cărui valoare a fost de peste 11 milioane de lei fără TVA. Şi la Năvodari şi Techirghiol, Fluid Serv a făcut parte din asocierile care au câştigat contracte în urma unor licitaţii publice. În 2012, Fluid Serv a câştigat la NuclearElectrica un contract ce avea ca obiect „lucrări de amenajare a Centrului de Control al Urgenţei din Afara Amplasamentului“.
Fluid Serv SA, în faliment, dar pe plus
Societatea a fost înfiinţată în 1995 şi funcţionează într-un sediu de pe bulevardul Tomis, în apropiere de Capitol. Firma este controlată de doi acţionari - Sorin Zaif şi Costin Alexandru Pitu, care deţin cote egale din capitalul social. Ambii apar ca fiind şi persoane fizice autorizate (PFA-uri). Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SA-ul a avut, din 2010 până în luna iulie a anului curent, interdicţie de înstrăinare şi grevare a părţilor sociale deţinute de Costin Alexandru Pitu şi Zaif Sorin în cadrul SC Fluid Serv SA. Societatea Fluid Serv SA Constanţa are ca obiect principal de activitate „lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat“. Interesant este că totuşi cererea de deschidere a procedurii falimentului a venit în urma unei creşteri substanţiale a valorii cifrei de afaceri, de la 9.262.368 de lei, profit net de 28.843 de lei, în anul 2012, la 13.217.845 de lei în 2013, pierderi de 303.309 lei şi datorii totale de 7.885.987 de lei şi 78 de angajaţi.De precizat că Fluid Serv are sume importante de bani de recuperat de la Eolica Dobrogea SRL, o companie care a încercat să dezvolte parcuri eoliene în Dobrogea, dar care a dat faliment, după retragerea părţii spaniole. Fluid Serv are de recuperat sume semnificative, legiuitorul încuviinţând executarea silită a companiei de eoliene în mai multe rânduri.
Incidente de plată minore, datorii majore
Cu toate acestea, anul 2014 pare să nu mai fie la fel de prolific pentru Fluid Serv, care a intrat în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP) în octombrie 2014, cu un cec în valoare de 2.259,14 lei, refuzat la plată din cauza lipsei de numerar, precum şi cu două incidente de plată cu bilete la ordin, unul major, în valoare de 4.267,41 de lei, şi un altul minor, de 4.000 de lei, incidente consemnate în perioada august-septembrie 2014, potrivit celor menţionate pe portalul antiţepari.ro. Totuşi, sumele refuzate la plată aferente acestor incidente sunt nesemnificative raportat la valoarea cifrei de afaceri cu care se lăuda această societate în anul 2013 şi au menţiunea „poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului“.De asemenea, instanţa a stabilit data de 25 noiembrie 2014 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor urmând a fi afişat la 5 decembrie 2014. După soluţionarea eventualelor contestaţii, tabelul definitiv al creanţelor va fi comunicat la 5 ianuarie 2015. Prima adunare a creditorilor se va desfăşura la data de 10 decembrie 2014. „Din activitatea desfăşurată, debitoarea a realizat o perioadă profit, însă cifra de afaceri a scăzut treptat, în patrimoniul său producându-se un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de fonduri băneşti. Lichidatorul a apreciat că sunt îndeplinite condiţiile necesare deschiderii procedurii insolvenţei în formă simplificată în condiţiile în care datoriile societăţii sunt de 295.283,35 de lei cu un disponibil de 2.632,75 de lei“, a constatat judecătorul sindic, după cum precizează antiţepari.ro.
Asociaţi şi în Proiect SA, fostul Institut de Proiectări
Numele lui Costin Alexandru Pitu este legat de mai multe firme constănţene, unele radiate din Registrul Comerţului, altele încă în funcţiune. Mai mult, cu trei luni înainte de declararea falimentului, cei doi acţionari ai Fluid Serv SA Constanţa au înfiinţat alte două firme: Fluid Serv Metrologie SRL şi Fluid Serv Repartitoare SRL, aceste două societăţi având sediul social la aceeaşi adresă la care este înregistrată şi Fluid Serv SA. Nu în ultimul rând, Pitu şi Zaif sunt legaţi de firma Proiect SA, fostul Institut de Proiectări, societate condusă de Octavian Ruse, socrul lui Pitu. Proiect SA a fost cea care, în 2012, a acordat Consiliului Judeţean Constanţa, contra sumei de 44.175 de lei, servicii de asistenţă din partea proiectantului pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa - Policlinica 2. Costin Alexandru Pitu mai are calitatea de asociat în societatea Ecotehnology SRL, firmă aflată în lichidare.Nu mai puţin important este şi că Fluid Serv, firma intrată în faliment, a câştigat, în 2012, 2013 şi 2014, contracte cu RADET de peste un milion şi jumătate de lei pentru „servicii de verificări metrologice, revizie şi reparaţii contoare energie termică“. În 2012, pentru serviciile prestate, Fluid Serv a încasat de la RADET 548.000,12 lei, iar anul trecut - 563.500,36 de lei, anul acesta, suma contractată chiar în luna septembrie fiind similară - peste 560.000 de lei. „Nu am avut probleme cu această firmă până acum, din câte ştiu eu“, a declarat directorul interimar al RADET, Nela Ştefan.
Asocierea SC Proiect SA - SC Fluid Serv SA şi-a adjudecat, în 2009, şi un contract cu Municipiul Medgidia, pentru proiectarea şi execuţia lucrării în cadrul unui proiect privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în zona nord a oraşului, a cărui valoare a fost de peste 11 milioane de lei fără TVA. Şi la Năvodari şi Techirghiol, Fluid Serv a făcut parte din asocierile care au câştigat contracte în urma unor licitaţii publice. În 2012, Fluid Serv a câştigat la NuclearElectrica un contract ce avea ca obiect „lucrări de amenajare a Centrului de Control al Urgenţei din Afara Amplasamentului“.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii