Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 06 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde se pune „mămăliga” la mașină? Iată ce trebuie să știe șoferii începători

ro

06 Sep, 2024 11:40 241 Marime text

foto cu rol ilustrativ: Freepick Conducătorii auto începători au obligația legală de a aplica semne distinctive pe vehiculele pe care le conduc. Această cerință este reglementată de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. 

Conform art. 147 pct. 6 din Regulament, conducătorii auto cu o vechime mai mică de un an de la obținerea permisului de conducere trebuie „să aplice pe parbrizul şi pe luneta autovehiculului, tractorului agricol sau forestier semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători”. Această prevedere generală este detaliată în art. 149 din Regulament, care oferă specificații precise privind forma, dimensiunile și amplasarea semnelor distinctive, scrie Legal Badger.

Caracteristicile semnului distinctiv

Conform, art. 149 alin. (1) din Regulament „Semnul distinctiv are forma unui disc de culoare galbenă, cu un diametru de 100 mm. În centrul discului se află un semn de exclamare de culoare neagră, a cărui lungime este de 60 mm. Punctul semnului de exclamare are un diametru de 10 mm.”

Amplasarea semnelor distinctive

Regulamentul de aplicare a OG 195/2002 stabilește cu precizie locurile în care trebuie aplicate semnele distinctive pentru conducătorii auto începători. Aceste prevederi iau în considerare diversitatea tipurilor de vehicule aflate în circulație, de la motociclete la autovehicule obișnuite, tramvaie și vehicule cu remorcă. 

Scopul acestor specificații detaliate este de a asigura o vizibilitate optimă a semnelor distinctive, indiferent de configurația vehiculului, contribuind astfel la identificarea promptă a conducătorilor auto începători de către ceilalți participanți la trafic. În continuare, vom examina cerințele specifice de amplasare pentru fiecare categorie de vehicul.

Așadar, Regulamentul prevede următoarele reguli privind amplasarea semnelor distinctive pentru începători în funcție de tipul de vehicul pe care aceștia îl conduc:

  1. Autovehicule din categoriile AM, A1, A2 și A (motociclete):
  • în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare
  1. Alte autovehicule:
  • Pe parbriz: în partea din dreapta jos
  • Pe lunetă: în partea stângă jos
  1. Vehicule fără lunetă:
  • Pe parbriz: în partea din dreapta jos
  • Pe caroserie: în partea din spate stânga sus
  1. Tramvaie:
  • Pe parbriz: în partea din dreapta jos
  • Pe luneta ultimului vagon: în partea din spate stânga sus
  1. Vehicule care tractează o remorcă:
  • Pe parbrizul vehiculului: în partea din dreapta jos
  • Pe caroseria remorcii: în partea din spate stânga sus

Restricții pentru conducătorii auto începători

Art. 149 alin. (2) din Regulament impune și anumite restricții suplimentare pentru conducătorii auto începători. Conform textului legal, acestora le este interzis:

a) Să conducă autovehicule care transportă mărfuri sau produse periculoase.

b) Să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe.

c) Să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Aceste restricții au rolul de a limita expunerea conducătorilor auto începători la situații de trafic complexe sau potențial periculoase, în perioada în care aceștia acumulează experiență practică.

Dispozițiile legale privind semnele distinctive pentru conducătorii auto începători au mai multe implicații practice. În primul rând, aplicarea semnelor distinctive nu este opțională, legea folosind termenul de obligaţie, ceea ce indică caracterul imperativ al acestei cerințe. Această obligație se aplică universal tuturor categoriilor de vehicule menționate, incluzând autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie. 

Perioada de aplicare a semnelor distinctive este limitată în timp, fiind stabilită la un an de la data obținerii permisului de conducere. În ceea ce privește vizibilitatea, amplasarea semnelor este concepută pentru a asigura o vizibilitate maximă din diverse unghiuri, de exemplu, pentru majoritatea vehiculelor, semnul trebuie aplicat atât pe parbriz, cât și pe lunetă. 

Citește și


Coincidență la Constanța. Doi șoferi de 44 de ani, cercetați de Poliție. Iată motivele

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii