Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius Constanța, despre prof.univ.dr. Octavian Dumitru Unc „Astăzi am pierdut un profesionist desăvârșit“

ro

24 Oct, 2020 14:15 3110 Marime text


Vestea morții fulgerătoare a medicului Octavian Dumitru Unc a îndurerat și comunitatea academică din Constanța.

Universitatea Ovidius din Constanța și-a exprimat profundul regret pentru piederea prof.univ.dr. Octavian Dumitru Unc, cadru didactic al Facultății de Medicină, începând cu anul 1990 și șeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, între anii 2011 - 2014.

Redăm, în continuare, mesajul transmis de Universitatea Ovidius Constanța:


Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului prematur al colegului nostru, prof.univ.dr. Octavian Dumitru Unc, cadru didactic în cadrul Facultății de Medicină, începând cu anul 1990, și șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, în perioada 2011-2014. 
Astăzi, am pierdut un profesionist desăvârșit, un bun coleg și dascăl. Profesorul Unc va rămâne un reper în chirurgia românească, prin implicarea alături de alți colegi într-o serie de intervenții  cu impact major: primele colecistectomii laparoscopice, prima apendicectomie laparoscopică, primele suturi mecanice digestive, primele transplanturi renale experimentale, prima operație de transplant de insule pancreatice, tehnica de ramplisaj a chistului hidatic hepatic necomplicat realizată în premieră. De asemenea, va rămâne un reper și prin aportul personal la dezvoltarea chirurgiei constănțene:  utilizarea SonoSurg-ului în chirurgia cancerului mamar, tehnica de lipoliză și lipoabsorbţie axilară în cancerul de sân, primele reconstrucții mamare cu lambouri musculare după mastectomii pentru cancerul mamar, primele reconstrucții mamare imediate cu implanturi de silicon după mastectomii pentru cancerul de sân. Pentru zecile de generații de studenți și rezidenți, cărora le-a călăuzit pașii cu pasiune, determinare și profesionalism, în cei 30 de ani de activitate în cadrul UOC, va rămâne în amintire ca un mentor dedicat.  
Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a domnului profesor Unc în dezvoltarea școlii de chirurgie din cadrul Facultății de Medicină a UOC. 
Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut. 
Dumnezeu să-l odihnească în pace!


Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii