Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:00 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea „Ovidius” Constanța Facultatea de Istorie și Științe Politice va organiza lansarea cărții „Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești”

ro

14 Dec, 2022 15:50 1619 Marime text


Mâine, 15 decembrie 2022, Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității „Ovidius” Constanța (UOC) organizează alături de Editura Humanitas lansarea cărții „Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești”.

Autorul lucrării este Tudor Dinu, care a realizat și trilogia Bucureștiul fanariot.

Evenimentul va începe la ora 12:00 și va avea loc în campusul universitar, Corp A, etaj 1, sala Amfiteatru A02.

Pe lângă Tudor Dinu vor mai lua cuvântul și prof. univ. dr. Florin Anghel și conf. univ. dr. Daniel Citirigă. Ultimul va fi și moderatorul evenimentului.

„Cărțile lui Tudor Dinu impresionează prin diversitatea informației, scriitura clară și abordarea originală, cum este și în cazul lucrării pe care o vom prezenta în cadrul acestei lansări”, precizează conf. univ. dr. Daniel Citirigă.


Referitor la lucrarea „Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești”, reprezentanții Editurii Humanitas apreciază:

„În manualele noastre de istorie, Eteria și Revoluția Greacă începută în Principate apar doar ca o simplă paranteză la mișcarea lui Tudor Vladimirescu. Iar aceasta din urmă, la rândul ei, este tratată mai degrabă prolix și confuz, deși, în mod paradoxal, figura celui care s-a visat domn al Țării Românești stă la loc de cinste în panteonul istoric național. Evenimentele anului 1821 sunt, astfel, unul dintre episoadele prea puțin cunoscute de pasionații de istorie de la noi, în pofida consecințelor pe care le au până azi: ele reprezintă mișcarea tectonică ce a pus spațiul românesc pe orbita modernității – momentul auroral al evoluției noastre europene”. 


Tudor Dinu este profesor doctor abilitat la Universitatea din Bucureşti, unde predă limba, literatura şi civilizaţia greacă și Doctor Honoris Causa al Universității Democrit a Traciei (Grecia). A susţinut prelegeri şi conferinţe ca profesor invitat la universitățile din Atena, Tracia, Cipru, Berlin, Hamburg, Lund, Kiev, Brno, Sofia și Plovdiv, precum şi la mai multe societăţi ştiinţifice din Grecia. Lucrările sale dedicate unor chestiuni de filologie, istorie, civilizație greacă veche, bizantină şi postbizantină, dar şi elenismului din Țările Române au fost tipărite în România, Grecia, Cipru, Franţa, Cehia, Letonia, Ucraina şi Georgia. Totodată, Tudor Dinu a publicat traduceri atât din autori antici (Aristofan, Plutarh, Iamblichos, Seneca, Plinius Maior), cât şi moderni (Iannis Ritsos, Nikos Engonopoulos, Andreas Embirikos, Hristos Yannaras etc.). Este fondatorul şi redactorul-şef al primei reviste româneşti de studii neoelene, „Neograeca Bucurestiensia”.

Tudor Dinu a mai publicat la Editura Humanitas volumele: „Mihai Viteazul, erou al eposului grec” (2008), „Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat – rivalităţi politice şi literare la începutul secolului XVIII” (2011), „Bucureștiul fanariot. Biserici, ceremonii, războaie” (2015), „Bucureștiul fanariot. Administrație, meșteșuguri, negoț” (2017), „Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei” (2018), lucrare distinsă, în varianta greacă, cu premiul Academiei din Atena.

Citește și:

Universitatea „Ovidius” Constanța Facultatea de Matematică și Informatică a organizat Sesiunea de comunicări matematice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii